News

Schimbare la pilonul 2 de pensii. Guvernul vrea să elimine un comision, USR acuză o tentativă de naționalizare

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care sunt modificate legile pensiilor private și pensiilor administrate privat.
23.08.2022 | 11:50
Schimbare la pilonul 2 de pensii Guvernul vrea sa elimine un comision USR acuza o tentativa de nationalizare
Claudiu Năsui (USR) acuză puterea că vrea să pună mâna pe banii din pilonul 2 de pensii. Colaj Fanatik/ Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de ordonanță de urgență este justificat prin necesitatea reducerii riscurilor investițiilor banilor din pilonul 2 de pensii, precum și prin faptul că pensia primită astfel ar fi mai mică decât ar trebui din cauza comisionului de administrare.

În schimb, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR), susține că noua reglementare are ca adevărat scop crearea de dificultăți în administrarea fondurilor astfel încât companiile private din domeniu să iasă de pe piață, iar contribuția la pensii să ajungă la bugetul asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

Ministerul Muncii acuză diminuarea nejustificată a pensiei din cauza comisionului

Printre argumentele invocate în proiectul ordonanței de urgență, publicat luni seara, Ministerul Muncii invocă:

– „necesitatea asigurării funcţionării în condiţii de siguranţă a administratorilor fondurilor de pensii private, a depozitarilor activelor fondurilor de pensii private, precum și a Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, prin stabilirea, la nivelul legislației primare, a unor reguli privind guvernanța corporativă a acestora, prevenirea conflictului de interese și stabilirea unor politici contabile, astfel încât activitatea de administrare și depozitare să se desfăşoare în condiţii optime;

ADVERTISEMENT

– faptul că reglementarea actuală a comisionului de administrare perceput de administratorii fondurilor de pensii private este constituit din două surse, ambele suportate de către participanții la fondurile de pensii private, generează o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”.

O modificare esențială este reducerea considerabilă a comisionului de administrare perceput de fondul de pensii. În momentul de față, prin articolul 86 al Legii 411/2004, acest comision este are două componente:

ADVERTISEMENT

a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 0,5%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond, din care 0,1 puncte procentuale din suma totală ce face obiectul operațiunii financiare efectuate pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;
b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel: 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației; 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației; 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației; 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației, 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației; 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației.

Prin ordonanța de urgență inițiată de către Ministerul Muncii, prima componentă a comisionului este eliminată cu totul, astfel că sumele percepute de către administratori se vor reduce considerabil.

ADVERTISEMENT

Nivel minim al lichidităților, stabilit de către ASF

De asemenea, este modificat și articolul 25 al legii, unde sunt prevăzute tipurile de investiții în care pot fi plasați banii din fondurile de pensii administrate privat. Astfel este eliminat alineatul 1, litera h³, care permitea – în cuantum de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului – investiții private de capital sub forma acțiunilor și obligațiunilor la societăți din România, din state ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European sau sub forma participațiilor la fondurile de investiții private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparținând Spațiului Economic European.

În al treilea rând, Autorității de Supraveghere Financiară i se dă dreptul să impună administratorilor de fond un nivel minim al lichidităților. „Administratorul deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, astfel cum este stabilit prin reglementările ASF”, este o altă prevedere a proiectului de ordonanță.

De asemenea, administratorii sunt obligați să identifice situațiile de conflict de interese care pot apărea, cum ar fi cea în care un angajat al fondului ar putea obţine un câştig financiar ori ar putea
evita o pierdere financiară, pe seama fondului sau ar putea beneficia de un stimulent financiar sau de altă natură pentru a favoriza o societate, pe seama fondului.

În plus, administratorii fondurilor vor trebui să publice anual cuantumul total al remuneraţiilor pentru exerciţiul financiar, defalcat în remuneraţii fixe şi remuneraţii variabile, plătite de administrator personalului său, şi numărul persoanelor care au beneficiat de aceste remunerații, precum şi valoarea comisioanelor de performanţă plătite de administrator și numărul
persoanelor care au primit aceste comisioane; cuantumul agregat al remuneraţiei, defalcat pentru persoanele aflate în structura de conducere şi pentru persoanele cu funcții cheie.

Naționalizare mascată a pilonului 2

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, acuza, în urmă cu aproape două săptămâni, coaliția de guvernământ că intenționează să naționalizeze într-un mod „perfid” pilonul 2 de pensii. Primul pas ar fi să învinuiască adminstratorii fondurilor pentru scăderea randamentului, pe fondul creșterii dobânzilor care duce, la rândul său, la scăderea valorii titlurilor de stat, titluri în care au investit mult fondurile private de pensii. Al doilea pas, ar fi îngreunarea activității fondurilor prin suprareglementare astfel încât administratorii să se retragă de bunăvoie, iar statul să preia activele fondurilor.

Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că, iată, că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”, scria Năsui.

Deputatul USR a reluat acuzațiile marți, într-o postare pe Facebook, după ce a apărut proiectul OUG. „V-am spus că o să se întâmple. Iată că a apărut prima ordonanță prin care să fie goniți administratorii de pilon 2. Planurile PSD-PNL sunt să pună capăt pilonului 2. Vor să vă ia banii care merg lunar acolo. Ca să vă dați seama în ce hal de nerușinați și mincinoși sunt. Săptămâna trecută, după ce i-am dat în vileag, au negat, după care, și-au continuat planul ca și cum nimic n-ar fi. E mare urgență vara asta! Trebuie să dea 35 de pagini de ordonanță acum pe pilonul 2. Nu mai poate fi amânat. Pe cine mai prostesc? După campania cu „banii pierduți din pilonul 2” (nu s-au pierdut banii, dar ei n-au nici capacitatea nici interesul să înțeleagă), acum începe gonirea administratorilor”, a scris Năsui.

La cum merg lucrurile, în 2024, nu vom mai avea pilon 2, iar pensiile speciale vor fi mai mari ca niciodată. Ăsta e statul specialilor. Să tot plătim taxe și impozite. Nu s-ar atinge de pensiile speciale nici morți. Cum să se atingă de ele când premierul PNL câștigă mai mult din pensia specială decât din salariul de prim-ministru? Așa că se ating de banii dumneavoastră din pilonul 2”, a mai scris fostul ministru al Economiei.

ADVERTISEMENT
Tags: