News

Cum poți să ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalitate. Oportunitatea despre care sigur nu știai, scrie clar în lege

Ministrul muncii Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre faptul că o anumită categorie de oameni pot să se pensioneze acum la 60 de ani, fără penalități.
21.04.2024 | 19:00
Cum poti sa iesi la pensie la 60 de ani fara nicio penalitate Oportunitatea despre care sigur nu stiai scrie clar in lege
Cum poți să ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalitate. Oportunitatea despre care sigur nu știai, scrie clar în lege. Foto: Facebook Ministerul Muncii
ADVERTISEMENT

Asta, după ce noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, le va da posibilitatea unor oameni să se pensioneze anticipat fără penalizare. Pe această listă se numără românii care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, pentru că pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții se adaugă patru luni la stagiul de cotizare.

Cum poți să ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalitate

Mai mult, pentru un an muncit în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare. În aceste condiții Simona Bucura-Oprescu a arătat că toate dosarele vor fi recalculate conform prevederilor legii din septembrie 2024, indiferent de legea sub care s-a ieșit la pensie. Mai mult, ministrul a transmis că beneficiile se vor acorda exclusiv pentru perioadele contributive.

ADVERTISEMENT

O altă categorie de oameni care poate ieși la pensie anticipat, fără penalizare, vor fi bărbații care au un stagiu de cotizare de 40 de ani, astfel că pot ieși la pensie la 60 de ani fără penalizare. Cu toate acestea perioada sub 25 de ani nu va mai aduce puncte suplimentare, potrivit ministrului Bucura-Oprescu.

Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare. În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate.

ADVERTISEMENT

Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a declarat Simona Bucura-Oprescu în direct la Prima News. Așadar, modificările legislative din noua lege a pensiilor vor permite multor români să iasă la pensie la 60 de ani fără penalizare.

”Eu aș vrea să nuanțez. Trebuie să ținem cont de faptul că dosarul de pensie al fiecărui pensionar este unic. Și că noua lege a pensiilor din sistemul public prevede o formulă care are doi parametri. Totalul punctelor acumulate, care este format din totalul punctelor contributive, totalul punctelor necontributive și punctelor de stabilitate.

ADVERTISEMENT

Peste 1 milion de pensionari din România primesc indemnizația minimă socială

Punctele contributive sunt reprezentate de toate veniturile purtătoare de contribuții de asigurări sociale. Punctele pentru perioadele asimilate se referă la perioadele de studii pentru care se oferă 0,25 puncte pe an, plus perioadele de armată, respectiv, dacă a fost cazul, probabil în cazul puținilor pensionari, de prizonierat sau detenție politică, iar punctele de stabilitate sunt puncte prin care, pe lângă contributivitate, răsplătim munca și rămânerea în activitate astfel încât pensionarii cu un stagiu de cotizare mai îndelungat vor avea o pensie mai bună”, a mai transmis ministrul Sorina Bucura-Oprescu.

În încheiere, ministrul Sorina Bucura-Oprescu a anunțat că 1,2 milioane de pensionari au indemnizația minimă socială, însă din septembrie vor exista diferențe clare între acești oameni. Așadar, un pensionar care a muncit 15 ani nu va primi aceeași pensie cu unul care a muncit 35 de ani, sau invers.

ADVERTISEMENT

”Această diferență se vede în special în cazul celor care sunt în indemnizația minimă socială, fiindcă astăzi avem în România aproximativ 1.200.000 de pensionari din cei 4.700.000 de pensionari care sunt în indemnizația minimă socială. Aceștia au beneficiat deja de o creștere datorită majorării de la 1 ianuarie cu 13,8% de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

Ei bine, în cazul celor în indemnizația minimă socială, care au stagii de cotizare peste 25 de ani, datorită punctelor de stabilitate, nu vor mai fi otova cu toții, ca într-un sac, la același nivel, și cei care au lucrat de exemplu, 35-38 de ani pe salariul minim pe economie, nu vor mai primi același venit ca pensionarul care a lucrat 15 ani stagiul minim de cotizare, are pensie limită de vârstă și care primește tot indemnizația minimă socială. Datorită punctelor de stabilitate, cei care au muncit mai mult vor primi mai mult”, a declarat ministrul muncii.

ADVERTISEMENT