Life

Cum poți să rămâi fără bani pe card după ce plătești parcarea. O nouă metodă de înșelătorie fură datele de pe card

Știai că poți să rămâi fără bani pe card după ce plătești parcarea pentru mașina ta? O nouă metodă de înșelătorie a fost raportată.
02.09.2023 | 15:54
Cum poti sa ramai fara bani pe card dupa ce platesti parcarea O noua metoda de inselatorie fura datele de pe card
Cum poți să rămâi fără bani pe card după ce plătești parcarea. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poți să rămâi fără bani pe card după ce plătești parcarea. Un avertisment în acest sens face deja înconjurul Europei. Se pare că este vorba despre o nouă metodă de înșelătorie prin care pot fi furate datele de pe card și banii.

Cum poți să rămâi fără bani pe card după ce plătești parcarea.

Cum e posibil să rămâi fără bani pe card după ce plătești parcarea? Simplu, este vorba despre codurile QR disponibile deja în mai multe țări din Europa. Pe acestea le găsești la automatul unde trebuie să plătești parcarea.

ADVERTISEMENT

Un bărbat din Marea Britanie a povestit întreaga experiență. El susține că a fost la un pas să rămână fără bani pe card după ce plătit parcarea pentru mașina sa. Cum e posibil? Codul QR a fost înlocuit cu altul, arată The Sun.

Practic, escrocii ajung să lipească un cod QR fals peste cel real. Mai apoi, în momentul în care vrei să plătești parcarea, datele de pe card respectiv și cele personale urmează să fie furate.

ADVERTISEMENT

“AU ÎNCEPUT DIN NOU…! De data aceasta, mașinile din parcări. Știți acele mici și frumoase coduri QR pe care le puteți scana cu telefonul pentru a face o plată? Ultima escrocilor este să lipească propriul lor mic cod QR peste cel real, pentru a putea fura tot felul de informații despre tine și despre cardul tău”, a fost mesajul acestuia.

Cum îți dai seama dacă codul QR este sau nu fals

Astfel, pentru că mulți se grăbesc atunci când plătesc parcarea, sunt șanse mari să nu fie atenți la acest detaliu. Mai apoi, scanând codul QR fals, banii ajung să fie trimiși chiar în buzunarul escrocilor.

ADVERTISEMENT

Și nu doar în Marea Britanie se întâmplă asta, ci și în Statele Unite. Un alt internaut a dezvăluit că un cod QR fals a fost lipit peste un cod QR real pe care proprietarii de mașini trebuiau să îl scaneze pentru a plăti pentru timpul petrecut într-un loc de parcare.

Astfel, pentru a evita să rămâi fără bani când plătești parcarea, mai bine ești atent la codul QR respectiv. E foarte simplu să îl atingi cu unghia și să îți dai seama dacă este sau nu cel original.

ADVERTISEMENT

Și aceasta nu ar fi singura metodă de înșelătorie care face ravagii. În luna mai, o femeie din Singapore ar fi fost înșelată cu 20.000 de dolari după ce a folosit un cod QR care fusese creat de infractori cibernetici.

Femeia, în vârstă de 60 de ani, a scanat un cod QR pe care l-a văzut pe un autocolant într-un magazin de ceai cu bule pentru a completa un sondaj pentru o “ceașcă gratuită de ceai cu lapte”.

ADVERTISEMENT