Cumpărăturile online sunt mult mai simple. Evident, există și riscuri, atunci când nu achiziționăm produse din surse sigure, însă în general, este mult mai ușor să cumpărăm anumite produse de acasă, decât să ne deplasăm prin magazine. De asemenea, sunt produse care se găsesc doar online, așa că alte opțiuni nu avem.
Dacă în România, una dintre cele mai des utilizate platforme pentru comenzi online este eMag, în Satele Unite, dar și în Europa, avem Amazon. Ce este Amazon? O companie americană de comerț online, care de altfel este și cea mai mare de retailer online la nivel global.
Statisticile arată că Amazon este cel mai valoros brand din lumea, iar valoarea lui se învârte în jurul sumei de 299,3 miliarde de dolari. Deși la început, Amazon era conceput pentru vânzarea online de cărți, mai apoi au urmat produse precum jocuri video CD-uri, dar și DVD-uri.
Nu a durat mult, iar pe Amazon am putut să găsim și îmbrăcăminte, mobilier, jucării, dar și altele, iar clienții din întreaga lume pot comanda de pe această platformă. O noutate pe care mulți nu o știu este că unii clienți aleg să caute produse direct pe Amazon și nu pe Google.
Și totuși cum poți să vinzi pe Amazon din România și câți bani poți să faci? În primul rând, compania oferă posibilitatea oricui să vândă prin intermediul platformei, însă există mai multe niveluri, astfel că trebuie să știi prima oară la care dintre ele te încadrezi.
Amazon îți permite să vinzi la început ca vânzător individual. Pentru acest lucru vei fi nevoit să îți deschizi un cont de bază individual, cu un comision de 0,99 dolari per Item vândut, care este fix. În general, o astfel de opțiune este recomandată persoanelor care vând mai puțin de 40 de produse într-o singură lună, sau care nu sunt sigure dacă produsul va fi sau nu un succes.
Cel de-al doilea nivel, sau cea de a doua opțiune prin care poți să vinzi pe Amazon este deschiderea unui cont profesional. Ce presupune acesta și ce are în plus față de contul individual? În primul rând taxa, care este de 39,99 dolari. Vestea bună este că poți să vinzi peste 40 de produse pe lună și de asemenea îți poți promova produsul cu anumite instrumente de vânzări avansate pe care Amazon ți le pune la dispoziție.
După ce ți-ai făcut unul dintre conturi, întrebarea este cum vinzi pe Amazon din România? Simplu, prima oară listeze produsele, adică fie alegi o listă existentă, dacă un produs din aceeași categorie se regăsește deja pe platformă, fie o listă nouă, însă condiția este ca doar tu să vinzi un astfel de produs.
În cazul în care ai ales să ai cont individual, trebuie să știi că vei fi nevoit să listezi produsele unul câte unul, iar asta va cere timp. De cealaltă parte, în cazul contului profesional, poți lista produse în loturi mai mari, iar asta va doar mai puțin.
Ce taxe implică vânzarea pe Amazon? Pe lângă ce am scris mai devreme, Amazon percepe taxe pentru fiecare produs vândut. La acestea se mai adaugă taxele de expediere, în funcție de categoria de produs, dar și de serviciul de expediere ales de client.
Câți bani îți ia Amazon la fiecare vânzare? Taxele de referință variază de la un produs la altul, însă în general sunt cuprinse între 8-15%. Contează mult dacă alegi să vinzi pe cont propriu produsul, sau dacă alegi ca Amazon să se ocupe și de livrare, pentru că și aici sunt niște costuri.
Câți bani poți să faci din Amazon? Depinde de ce produse vinzi, evident, dar și de calculele pe care le faci având în vedere taxele impuse de platformă. Cât despre modul încape încasezi sumele respective, în momentul în care produsele tale încep deja să se vândă, banii încasați sunt virați de Amazon prin intermediul Automated Clearing House, în contul pe care l-ai oferit la înscriere.
În general poate dura chiar și până la 5 zile până când primești banii în cont, însă nu trebuie să fii îngrijorat. Important este însă ca înainte să vinzi pe Amazon să cântărești bine avantajele, dar și dezavantajele unei astfel de afaceri.
În primul rând poți avea câștiguri mari, la costuri reduse și de asemenea, poți vinde în Uniunea Europeană, în special în țări precum Spania, Italia, Franța, ori Germania, unde Amazon este deseori accesat. Totuși, este nevoie să alegi bine și produsele pe care le vinzi, având în vedere că piața este una destul de variată.