News

Cum poți urmări live înmormântarea Prințului Philip și ce televiziuni din România transmit ceremonia

17.04.2021 | 14:11
Cum poti urmari live inmormantarea Printului Philip si ce televiziuni din Romania transmit ceremonia
ADVERTISEMENT

Înmormântarea Prințului Philip va avea loc astăzi la Capela Saint George, în incinta Castelului Windsor, începând cu ora 17:00 a României, ceremonia putând fi urmărită LIVE atât pe YouTube, cât și la televizor. 

Funeraliile Ducelui de Edinburgh vor fi putea fi urmărite la televiziunile din România, care vor transmite în direct acest eveniment trist din familia regală a Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

Trupul neînsuflețit al Ducelui de Edinburgh se află, în acest moment, la capela privată de la Castelul Windsor. Soțul Reginei Elisabeta a II-a și-a dorit o slujbă cât mai discretă, motiv pentru care membrii publicului nu îi vor vedea sicriul.

Cum poți urmări LIVE înmormântarea Prințului Philip și ce televiziuni din România transmit ceremonia

Momente triste în familia regală britanică, la mai bine de o săptămână de când Prințul Philip a murit la vârsta de 9 de ani. Astăzi va avea loc slujba de înmormântarea a celui care i-a fost partener de viață Reginei Elisabeta a II-a mai bine de 73 de ani, fiind o pierdere imensă pentru suverană.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor apărute în presa internațională, Regina trece cu stoicism prin această perioadă dramatică, însă copiii, nepoții și prietenii apropiați sunt alături de ea și o ajută să depășească pierderea omului care i-a fost alături încă dinainte să urce pe tron.

Ceremonia va putea fi urmărită LIVE la televizor și în România. Printre posturile TV care vor transmite tristul eveniment din familia regală se numără Digi24, Realitatea Plus, Antena 3 și TVR, începând cu orlocală 15:00 (ora 17:00 a României).

ADVERTISEMENT

De asemenea, slujba de înmormântare va fi transmisă în direct și pe canalul de YouTube al postului BBC. începând cu ora locală 15:00 din Regatul Unit.

La ceremonia de înmormântarea a Ducelui de Edinburgh vor participa 30 de persoane din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Participații trebuie să respecte măsurile de protecție și să poarte măști. Sicriul ce conține trupul neînsuflețit al soțului Reginei va fi transportat la Capela Saint George într-un Land Rover personalizat chiar de către Prințul Philip.

ADVERTISEMENT

Ordinea participanților la înmormântarea Ducelui de Edinburgh

În spatele mașini care va transporta trupul neînsuflețit al Prințului Philip se vor afla copiii săi, Prinții Charles, Andrew și Edward, precum și Prințesa Anne, urmați de nepoții acestuia, Prinții William și Harry. Acestora li se vor alătura fiul fiul Prințesei Anne, Peter Phillips, soțul ei, viceamiralul Sir Tim Laurence și contele de Snowdon.

În spatele lor se vor afla membrii personalului Ducelui de Edinburgh, printre care și secretarul său privat, Archie Miller Bakewell, ofițer de protecție personală. Procesiunea va începe la ora 14:45, ora Marii Britanii, iar cortegiul se va deplasa de la Mănăstirea Horseshoe.

Trupa va fi urmată de partidul generalului-maior și de șefii de cabinet militari, iar Regina Elisabeta va călători în partea din spate a procesiunii și va intra în Capela Saint George prin pridvorul Galileei. Cei care vor avea acces în capelă vor fi doar membrii familiei regale, în timp ce restul vor rămâne afară.

Prințul Philip, Regina Elisabeta a II-a
Prințul Philip și Regina Elisabeta a II-a. Sursa foto: hepta.ro

În interiorul Capelei Saint George, slujba va începe pe măsură ce sicriul Ducelui este dus la Quire și așezat pe o platformă ce poarte numele de catafalc. Un cor format din patru cântăreți va cânta piese alese de însuși Prințul Philip, după care acesta va fi înmormântat în seiful regal.

De la slujbă nu vor lipsi anumite obiecte reprezentative pentru viața Ducelui de Edinburgh, care vor fi afișate pe perne pe altar în Capela Saint George. Printre acestea se află însemnele Ducelui, adică medalii și decorațiuni, care i-au fost acordate de Marea Britanie și țările din Commonwealth, bagheta sa de mareșal, aripire Royal Air Force și însemnele din Danemarca și Grecia.

Prințul Harry nu va sta lângă fratele său, Prințul William

La slujbă vor participa cei patru copii ai Reginei și ai Ducelui de Edinburgh, Prinții Charles, Andrew, Edward și Prințes Anne, care vor merge alături de sicriul tatălui lor la înmormântare. Nepoții din partea primului moștenitor al tronului Marii Britanii, William și Harry, nu vor merge umăr la umăr, între ei aflându-se vărul lor, Peter Philips.

Prințul William e va afla în față, fiind al doilea în ordinea succesiunii la ron după tatăl său, Prințul Charles, lângă care va sta Peter, apoi Prințul Harry. Cei doi frați au fost așezați astfel încât să fie evitate momentele incomode între ei, dat fiind interviul controversat pe care l-au dat Ducele și Ducesa de Sussex în luna martie.

Între ei este o relație „distanțată momentan”, așa cum a recunoscut Prințul Harry după difuzarea interviului, oferindu-și timp pentru a procesa lucrurile. Potrivit agenției de știri PA Media, un purtătpr de cuvânt al Palatului Buckingham  s-a abținut să comenteze faptul că această poziționare a copiilor Prințului Chares reflectă relația lor tensionată din ultimele luni.

Prințul Harry și Prințul William
Prințul Harry și Prințul William. Sursa foto: E! Online

Înmormântarea Prințului Philip va respecta protocolul

Palatul Buckingham  a transmis că slujba de înmormântare va fi o celebrare a vieții îndelungate pe care a avut-o soțul suveranei și, în același timp, va fi o atmosferă tristă, fiind cântate melodii de către trupele militare. Duele și-a planificat înmormântarea până la cel mai mic detaliu.

„Protocolul privind funeraliile organizate prințului Philip a fost stabilit cu mult înainte de trecerea acestuia în neființă, scrie site-ul Edinburghlive, care precizează că întreaga operațiune are numele de Forth Bridge”, notează publicația BBC.

Ceremonia va începe cu 20 de minute înainte de ora 17:00 a României. Traseul va fi flancat de personal din Royal Navy, Royal Marines, The Highlanders, Batalionul 4 Regimentul Regal al Scoției și Royal Air Force.

La 16:40, sicriul va fi transportat alături de detașamente militare din unitățile strâns legate de Prințul Philip. Ulterior, la 16:45, Regimentul de artilerie și întreg cortegiul se vor deplasa către Mănăstirea Horseshow. Regina va face acest traseu separat de ceilalți, aflându-se într-un automobil.

Ducele de Edinburgh a preferat o înmormântare ceremonială în detrimentul uneia de stat, rezervate, în mod normal, monarhilor. Călugării și clerul nu sunt incluși în numărul participanților la slujbă.

O excepție a avut loc în anul 1965, atunci când premierul Winston Churchill a avut o înmormântare de stat. Prințesa Diana a avut o înmormântare ceremonială în 1997, la fel ca Regina Mamă Elisabeta în 2002.

ADVERTISEMENT