Este bine cunoscut faptul că perioada sărbătorilor este una a exceselor alimentare, dar și a băuturilor alcoolice. Mulți români uită măsura atunci când vine vorba de consumul de alcool. A doua zi, aceștia se confruntă cu dureri de cap, greață, sete excesivă, amețeală și o stare generală de rău. Mai precis, mahmureala este provocată de consumul prea mare de alcool. Dar cum putem ieși rapid din această situație, ca să ne simțim mai bine a doua zi? Iată câteva sfaturi prețioase de la experți!
Pentru unii români, sărbătorile importante de peste an nu au același farmec dacă nu încearcă să bea din toate, chit că a doua zi se simt rău. De obicei, băuturile alcoolice provoacă reacții diferite în funcție de fiecare organism, iar fiecare alcool are propriul tip de mahmureală. Da, ați auzit bine!
Efectele alcoolului consumat în cantități mari se văd abia a doua zi, când apare mahmureala. Primul efect care apare în urma consumului excesiv de alcool este deshidratarea, care se manifestă prin dureri de cap, lipsă de concentrare stare de sete și senzație de „gât uscat”.
Cu toate acestea, sunt unii oameni care au nevoie doar de un singur pahar de alcool pentru a se alege cu mahmureală. În schimb, alții pot bea mai mult și pot scăpa complet de mahmureală, în doar câteva ore.
Specialiștii susțin că dacă consumăm băuturi dulci și acidulate, mahmureala dispare cu greu. În plus, băuturile spirtoase, precum gin, whiskey sau vodcă nu au efecte negative asupra organismului. Și asta pentru că ele nu conțin chimicale, iar după o seară de băut, vă puteți reveni mai rapid.
Pe de altă, prosecco, care este preferatul femeilor, are efecte neplăcute a doua zi. Dureri mari de cap și greață. Și dacă exagerați cu vinul, pregătiți-vă să vă fie rău. Vinul roșu și alb dau tacâmul de simptome specifice mahmurelii. De regulă, simptomele mahmurelii încep atunci când conținutul de alcool din sânge scade semnificativ.
De aceea, experții au o serie de sfaturi pentru persoanele care exagerează cu alcoolul în această perioadă. Există câteva lucruri pe care trebuie să le evite, dacă nu vor să aibă stări de rău a doua zi după petrecere.
„Putem spune că băuturile acidulate ar fi cele mai nocive şi cele colorate. Acele băuturi care conţin alcool de o culoare neutră ar fi mai uşor de matabolizat şi ar provoca mai puţină mahmureală. De asemenea, să consumam fructe care conţin potasiu, cum ar fi bananele, ajută foarte mult. Sucuri de fructe, dar în primul rând apă”, a precizat Olivia Micşa, nutriţionist.
În farmacii sau în marile magazine, există medicamente speciale pentru mahmureală, însă mulţi români preferă remediile naturiste pentru a scăpa de aceasta. De regulă, unii oameni folosesc laptele, murăturile, dar și o cafea tare, fără zahăr. Dar aceasta nu sunt singurele soluţii împotriva mahmurelii.
Dacă a doua zi nu vreți să vă simțiți mahmuri și să aveți o zi minunată, la fiecare pahar de alcool sunt recomandate consumul a două pahare cu apă. În plus, nutriţioniştii recomandă ca femeile să bea mereu întotdeauna jumătate din cantitatea pe care o consumă bărbaţii şi niciodată pe stomacul gol. Înainte de a consuma alcool, trebuie să mănânce neapărat!