Life

Cum recunoști alimentele ultra procesate. Ce trebuie să scrie pe etichetă, de fapt

Tu știi să recunoști alimentele ultra procesate? Puține persoane citesc eticheta și aleg să achiziționeze anumite produse ”după ochi”.
04.03.2024 | 07:04
Cum recunosti alimentele ultra procesate Ce trebuie sa scrie pe eticheta de fapt
Cum recunoști alimentele ultra procesate. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Cum să recunoști alimentele ultra procesate? Puține persoane realizează câte astfel de produse au în coșul lor de cumpărături. Chiar și alegerile care par sănătoase la prima vedere s-ar putea să ne surprindă.

Cum recunoști alimentele ultra procesate

Spre exemplu, știai că pâinea, humusul, ori iaurtul cu conținut de grăsimi sunt în realitate alimente ultra procesate? Ultra procesat înseamnă că aceste alimente au fost modificate față de starea lor naturală.

ADVERTISEMENT

Cum recunoști alimentele ultra procesate. Experții spun că există o regulă simplă și clară. Este vorba despre regula celor 5 ingrediente. Dacă pe etichetă vezi un număr semnificativ de ingrediente, atunci sunt șanse mari ca produsul achiziționat să fie ultra procesat.

Ce se întâmplă dacă alegem să consumăm produse ultra procesate ceva mai des? În primul rând ne putem confrunta cu probleme de sănătate, dar și cu probleme la nivelul greutății.

ADVERTISEMENT

Astfel de alimente conțin mult zahăr, dar și sare. Iar consumul lor a fost legat de numeroase afecțiuni. Și cel mai rău este faptul că produsele ultra procesate se regăsesc în bucătăria oricui la momentul actual.

“Consumul de UPF-uri a fost direct legat de obezitate, colesterol mai ridicat, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.  Aceste alimente provoacă inflamații în organism, din cauza conținutului mai mare de zahăr și sare.

ADVERTISEMENT

În plus, este posibil ca organismul nostru să nu recunoască aditivii din aceste alimente, ceea ce poate provoca un răspuns inflamator”, spune Daisy Nicomanis, terapeut nutriționist, conform The Sun.

Ce trebuie să scrie pe etichetă, de fapt

Cum mai recunoști alimentele ultra procesate? Uite-te în raftul de la bucătărie. Dulciurile, cârnații, cerealele pentru micul dejun, dar și băuturile carbogazoase sunt la rândul lor pe ”lista neagră”.

ADVERTISEMENT

Iar pentru ca lucrurile să fie mai simple, nutriționistul spune că poți să recunoști alimentele ultra procesate aruncând doar un ochi pe etichetă. Dacă produsul respectiv conține ingrediente care nu se regăsesc în bucătărie, atunci este clar ce am achiziționat.

De ce unele alimente sunt ultra procesate? Tot ceea ce este adăugat suplimentar modifică gustul, dar și textura sau culoarea. Astfel, produsul respectiv ajunge să fie mult mai atrăgător și totodată, are și o durată de valabilitate mai mare.

“Dacă citești pe ambalaj ingrediente pe care nu le-ai găsi într-o bucătărie normală, atunci ai în față un aliment ultra procesat. Aceste ingrediente suplimentare sunt folosite pentru a modifica gustul, textura sau culoarea, pentru a face ca alimentul să pară mai atrăgător și pentru a prelungi durata de valabilitate”, a completat nutriționistul.

De ce este pâinea un aliment procesat? Specialistul spune că pâinea care ajunge să fie vândută în magazine conține emulgatori, dar și aditivi și conservanți pentru a nu se învechi atât de repede.

De asemenea, faimoasele alimente precum nuggets de pui par sănătoase la prima vedere. Adevărul este însă că cu totul altul, completează nutriționistul. Puiul este deconstruit și amestecat înainte de a fi reconstituit cu aditivi, coloranți, conservanți și agenți de încărcare pentru a merge mai departe. Deci, deși sunt făcute cu pui, în momentul în care ajung la tine, acesta și-a pierdut toată valoarea nutritivă”, avertizează Daisy.

ADVERTISEMENT