Life

Cum recunoști insuficiența cardiacă. Simptomul evident pe care s-ar putea să nu îl observi dimineața

Este esențial să recunoști insuficiența cardiacă. Există un simptom evident care apare dimineața, dar pe care s-ar putea să nu îl observi.
03.03.2024 | 06:00
Cum recunosti insuficienta cardiaca Simptomul evident pe care sar putea sa nu il observi dimineata
Cum recunoști insuficientă cardiacă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Poate nu știai, dar e esențial să recunoști insuficiența cardiacă. Aceasta este o afecțiune foarte gravă, care poate fi fatală. Tocmai din acest motiv, este esențial să fii atent la semnele pe care organismul tău ți le transmite.

Cum recunoști insuficientă cardiacă

Cum să recunoști insuficiența cardiacă? Înainte de toate este bine să știm ce presupune această afecțiune. În primul râd, insuficiența cardiacă este o boală extrem de imprevizibilă, dar care afectează o mulțime de persoane la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Ea apare atunci când inima nu mai este capabilă să pompeze sângele în jurul corpului, ceea ce înseamnă că nu mai primești suficient oxigen. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când inima a devenit slabă sau rigidă.

Asta nu înseamnă însă că inima nu va mai funcționa. Ce declanșează insuficiența cardiacă? Ea poate fi cauzată de un atac de cord sau de o boală numită cardiomiopatie. Pe de altă parte și tensiunea arterială ridicată expune o persoană unui risc mai mare.

ADVERTISEMENT

Principala organizație caritabilă British Heart Foundation afirmă că aproximativ 80% dintre diagnosticele de insuficiență cardiacă din Anglia sunt făcute în spital. Pe de altă parte, aproape jumătate dintre pacienți, adică în jur de 40%, au simptome care “ar fi trebuit să declanșeze o evaluare mai devreme”.

Simptomul care apare de cele mai multe ori dimineața

Cum recunoști insuficiența cardiacă? Un simptom evident apare dimineața. El poate fi observat și pe parcursul zilei. Chiar și așa, multe persoane nu îi acordă o atenție atât de mare, relatează Mirror.

ADVERTISEMENT

Potrivit NHS, unul dintre cele mai frecvente simptome ale insuficienței cardiace este umflarea gleznelor și a picioarelor. Acesta este rezultatul acumulării de lichid, adică a edemului. “Poate fi mai bine dimineața și să se înrăutățească mai târziu în cursul zilei”, a adăugat organizația.

Dacă una sau ambele glezne, picioare sau picioare sunt umflate și nu se ameliorează după câteva zile sau se înrăutățesc, atunci e momentul să mergi la medic. Totodată, specialiștii mai vin și cu alte explicații.

ADVERTISEMENT

În primul rând, simptomele insuficienței cardiace pot varia de la o persoană la alta. Ele pot începe brusc sau se pot dezvolta treptat, de-a lungul săptămânilor sau chiar lunilor. La ce alte aspecte trebuie să fii atent?

La dispnee. Aceasta poate apărea după activitate sau în timpul somnului. De asemenea, poate fi din ce în ce mai rea odată ce stai întins pe spate. În același timp, mai pot apărea simptome mai puțin frecvente, cum ar fi depresia, anxietatea, respirația șuierătoare și pierderea poftei de mâncare. În acest caz, este nevoie de o vizită la medic.

ADVERTISEMENT