Life

Boala de inimă a cărei cauză nu este cunoscută. Explicațiile medicului Horațiu Moldovan: “Acești pacienți sunt cei mai mulți dintre candidații de transplant”

Medicul Horațiu Moldovan a vorbit despre boala de inimă căreia nu i se cunoaște cauza. Este o afecțiune care duce la insuficiență cardiacă.
25.02.2023 | 18:58
Boala de inima a carei cauza nu este cunoscuta Explicatiile medicului Horatiu Moldovan Acesti pacienti sunt cei mai multi dintre candidatii de transplant
Boala de inimă a cărei cauză nu este cunoscută. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Dr. Horațiu Moldovan a vorbit despre boala de inimă a cărei cauză nu este cunoscută. Această afecțiune provoacă insuficiență cardiacă, iar singura soluție este transplantul. Aceasta este, de altfel, soluția și pentru alte boli.

Boala de inimă căreia nu i se cunoaște cauza. Ce spune medicul Horațiu Moldovan

Există multe boli de inimă din cauza cărora pacienții ajung să facă insuficiență cardiacă. Din păcate, cauza uneia dintre ele nu este cunoscută. Este vorba despre cardiomiopatie dilatativă, o afecțiune care cauzează mărirea diametrului cordului, precum și dilatarea acestuia.

ADVERTISEMENT

Boala provoacă insuficiență cardiacă, iar cei mai mulți pacienți care o au sunt candidații de transplant de inimă. De altfel, la fel ca în cazul altor afecțiuni, singura soluție este transplantul cardiac, după cum a explicat prof. dr. Horațiu Moldovan, medic specializat în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR.

“O largă categorie de boli sfârșesc în insuficiență cardiacă. Foarte frecvent, bolile coronariene, boala cardiacă ischemică, dezvoltă cardiopatia ischemică, în care cordul se dilată, iar pacientul dezvoltă insuficiență cardiacă.

ADVERTISEMENT

Există o boală căreia nu i se cunoaște cauza, cardiomiopatie dilatativă, în care aparent, fără cauză, cordul își crește diametrele, se mărește, se dilată și își pierde eficiența, dezvoltând insuficiență cardiacă. Acești pacienți, cu cardiomiopatie dilatativă, sunt cei mai mulți dintre candidații de transplant.

Boala aceasta se potrivește foarte bine cu soluția transplantului cardiac. De asemenea, pacienții care au boli valvulare, pacienții valvulopați, sfârșesc în insuficiență cardiacă și pot fi ajutați prin transplant cardiac”, a explicat prof. dr. Horațiu Moldovan pentru DCNews și DCMedical.

ADVERTISEMENT

De asemenea, medicul a fost întrebat și despre semnalele de alarmă în cazul valvulopatiilor, când valvele pot fi înlocuite înainte de limită. Există și boli congenitale care pot provoca insuficiență cardiacă, dacă nu sunt corectate.

“În primul rând, pacienții trebuie să știe că există această boală, să intre în contact cu mediul medical, să fie depistați de medicul de familie sau medicul cardiolog.

ADVERTISEMENT

Mai există și altă categorie de boli, cele congenitale, din naștere, care, necorectate la timp, evoluează în viața adultă spre insuficiență cardiacă și soluția ajunge să fie transplantul cardiac”, a mai spus dr. Horațiu Moldovan.

Cum este inima afectată de COVID-19

Horațiu Moldovan a spus că patologia COVID-19 a afectat transplantul cardiac în toată lumea, inclusiv în România. Pacienții imunosupresați sunt foarte sensibili la infecția cu coronavirus.

Astfel, numărul celor care au acceptat operația de transplant în timpul pandemiei a scăzut semnificativ din cauza riscului de a contacta COVID-19. Riscurile sunt foarte mari, din moment ce pacienții care suferă transplant depind de tratamentul imunosupresor, care e sensibil la infecția cu coronavirus, a mai explicat medicul.

Medicul a mai vorbit, totodată, și despre creșterea numărului de persoane care suferă de insuficiență cardiacă, în contextul pandemiei. “Există și această categorie de pacienți care dezvoltă miocardită acută dată de SARS-CoV-2, care ulterior dezvoltă insuficiență cardiacă. E un număr mai mic de pacienți, dar există”, a adăugat dr. Horațiu Moldovan.

ADVERTISEMENT
Tags: