News

Cum reușesc străinii bogați să își cumpere cetățenie UE. Țările care acordă „vize de aur”

Numărul de „vize de aur” acordate în anumite state a crescut în ultima perioadă. În ce țări poate fi cumpărată cetățenia europeană?
15.08.2023 | 23:42
Cum reusesc strainii bogati sa isi cumpere cetatenie UE Tarile care acorda vize de aur
Cum reușesc străinii bogați să își cumpere cetățenie UE. Sursa foto: Euro Știri
ADVERTISEMENT

Cum reușesc străinii bogați să își cumpere cetățenie UE, prin obținerea „vizelor de aur”. Vorbim de programele regăsite în mai multe țări din Europa, acolo unde oamenii pot obține cetățenia în schimbul unor investiții.

Cum reușesc străinii bogați să își cumpere cetățenie UE

Conform unei analize Bloomberg, deși de-a lungul timpului au existat numeroase solicitări din partea politicienilor ca aceste vize să fie eliminate, numărul acestora a crescut în anumite state.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în Portugalia și Grecia au fost acordate mai multe „vize de aur”, în ultima perioadă, iar în Italia și Spania a fost atins un nou record privind numărul solicitărilor. Cu ajutorul acestor vize, bogații lumii pot avea dreptul de rezidenţă în UE. Ulterior, pot obține cetățenie datorită investițiilor în imobiliare ori activelor financiare locale.

Străinii au de respectat și alte condiții, unele țări solicitând ca respectivul să petreacă minimum o săptămână pe an în statul în care dorește să obțină cetățenia. Deși „vizele de aur” aduc bani în Europa, țările membre primesc recomandări de la Parlamentul European să anuleze programele.

ADVERTISEMENT

Conform politicienilor, programele sunt asociate cu „creşterea preţurilor la imobiliare şi reglementările relaxate”. În perioada 2011 și 2019, mai mult de 132.000 de străini au devenit cetățeni europeni datorită „vizelor de aur”.

Marea Britanie și Irlanda au renunțat la programe

Țările care au pus capăt acestor programe în urma solicitărilor oficialilor din Parlamentul European sunt Marea Britanie și Irlanda. Totodată, Portugalia anunța în luna februarie că vrea să elimine „vizele de aur”, deoarece „nimic nu justifică acest regim special”.

ADVERTISEMENT

Și Muntenegru are în plan să elimine programul. Pe de altă parte, Grecia a mărit pragul de investiţii, de la 250.000 până la 500.000 de euro în anumite zone ale statului elen. Spania analizează dacă va pune punct programului sau dacă va majora pragul minim de investiţii, de la 500.000 până la un milion de euro.

Totodată, Cipru este țara în care până în luna mai, și membrii familiei unui investitor puteau primi „vize de aur”. Ulterior, programul a fost schimbat. Printre țările care acordă „vize de aur” în prezent se numără Olanda, Bulgaria și Malta.

ADVERTISEMENT

Însă, analiza Bloomberg arată că și țările care au eliminat programele, au introdus alte opțiuni similare. De exemplu, vize pentru nomazii digitali sau vize speciale pentru investitori, pentru cei care deschid afaceri în Marea Britanie, Franţa, Irlanda sau Germania.

„Guvernele vor să arate că adoptă o linie dură cu privire la vizele de aur. Însă aceste vize sunt importante pentru economiile cu probleme. Aşa că multe ţări UE ajung într-o poziţie destul de ambiguă”, a transmis Will Harvey, profesor la Universitatea din Bristol, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT