News

Cum s-a dus o turistă să escaladeze vârful Retezat. A fost nevoie de intervenția elicopterului pentru a fi salvată

O turistă a fost salvată cu elicopterul după ce s-a decis să escaladeze vârful Retezat încălțată în espadrile din pânză, lucru considerat șocant de salvatori.
24.09.2023 | 14:40
Cum sa dus o turista sa escaladeze varful Retezat A fost nevoie de interventia elicopterului pentru a fi salvata
Cum s-a dus o turistă să escaladeze vârful Retezat. Foto: Salvamont Retezat
ADVERTISEMENT

Turista a suferit un traumatism grav la gleznă, astfel că a fost transportată cu elicopterul la Spitalul din Petroșani, conform Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara. Femeia nu se echipase corespunzător pentru o astfel de drumeție, fiind încălțată cu espadrile din pânză.

Cum s-a dus o turistă să escaladeze vârful Retezat

Operațiunea de salvare a victimei a durat aproximativ două ore, pentru că zona era accidentată. Așadar a fost nevoie de intervenția unui elicopter, care a transportat-o pe femeie la spital după ce medicii i-au acordat primul ajutor. Salvamontiștii au transmis că acțiunea de salvare s-a desfășurat pe traseul ”triunghi roșu”, la 30 de minute de vârf.

ADVERTISEMENT

”Acţiunea a avut loc pe traseul triunghi roşu, cam la 30 de minute sub vârful Retezat. Persoana a suferit un traumatism sever la unul dintre membrele inferioare, fără posibilitatea de deplasare. Echipată necorespunzător – încălţată cu opincuţe de pânză. A fost imobilizată şi transportată la Spitalul din Petroşani”, a anunțat Ovidiu Bodean, şeful Salvamont Hunedoara.

Cu această ocazie, salvamontiștii atrag atenția turiștilor că trebuie să se echipeze corespunzător atunci când urcă pe munte, pentru că o parte dintre accidente sunt determinate tocmai de ținuta sau de încălțămintea necorespunzătoare. Potrivit unui anunț oficial al Salvamontului, zilnic sunt salvate de pe munte aproximativ 10 persoane.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în 17 septembrie, salvamontiștii anunțau că în doar 24 de ore au fost salvate 12 persoane, dintre care două au fost rănite și au decedat în cele din urmă. Dispeceratul Național Salvamont a primit în total 11 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvatorilor.

”În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 11 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor”, transmitea Salvamont România, cu mențiunea că cele mai multe intervenții le-au avut salvamontiștii din Gorj, o zonă des frecventată de turiști.

ADVERTISEMENT

Din păcate nu toată lumea poate fi salvată, lucru confirmat de Salvamont. ”Dintre acestea două persoane au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital. Din păcate au fost şi două cazuri preluate de către Serviciul IML”, a mai precizat sursa citată. Totodată, 27 de oameni au sunat doar pentru a obține informații utile din partea specialiștilor.

Probabil că cea mai plină zi pentru salvamontiști a fost 14 august 2022, pentru că atunci erau salvați de pe munte nu mai puțin de 46 de turiști în 24 de ore. Și atunci principala cauză era lipsa de experiență a turiștilor, dar și lipsa unui echipament adecvat pentru a escalada un munte.

ADVERTISEMENT

”Trecerea bruscă la altitudine și vârsta înaintată au făcut ca aceste femei să fie în imposibilitatea de a se deplasa către obiectivele turistice. Cazul unei femei cu plăgi deschise la picioare datorită încălțămintei neadecvate. A urmat un traumatism de genunchi, după care a venit o solicitare de la 3 adulți și 2 copii de 11 ani care au rămas pe Brâul lui Răducu, o zonă care nu e marcată turistic.

După câteva ore de căutări și de eforturi, salvamontiștii au reușit să îi coboare cu bine. A mai venit o solicitare de pe Valea Caraimanului a unui bărbat care s-a solicitat fizic. Nu a mai putut să meargă pentru că lipsa antrenamentului își spune cuvântul în cele mai multe cazuri pe care le avem noi aici. Oamenii vin nepregătiti, neantrenați, nu știu unde merg”, a punctat reprezentantul Salvamont Bușteni, Claudiu Vasilescu.

ADVERTISEMENT
Tags: