Life

Cum s-a umplut Oceanul Pacific de rățuște de cauciuc. Incidentul maritim care a generat un adevărat fenomen

Cum au ajuns zeci de mii de rățuște de cauciuc în Oceanul Pacific. În urma incidentului s-a produs un adevărat fenomen la nivel global.
08.01.2023 | 10:10
Cum sa umplut Oceanul Pacific de ratuste de cauciuc Incidentul maritim care a generat un adevarat fenomen
Ce fenomen a generat incidentul maritim. Sursa foto: National Geographic Society
ADVERTISEMENT

În urmă cu 3 decenii, un incident maritim a luat prin surprindere pe toată lumea. Se întâmpla ca pe 10 ianuarie 1992 un număr de 29 de mii de rățuște de cauciuc să se răstoarne dintr-un container, în Oceanul Pacific.

Incidentul cu rățuște de cauciuc răsturnate în Oceanul Pacific. Ce fenomen a apărut în urma lui

Totul s-a produs, mai exact, după ce un cargo se deplasa din China în America și a avut ghinionul ca să fie lovit de o furtună extrem de puternică.

ADVERTISEMENT

Furtuna a făcut ca unele containere de transport maritim să ajungă în apă, iar unul dintre ele, cu zeci de mii de rățuște de baie, să se deschidă. De asemenea, lângă ele se mai aflau și un castor roșu, o broască verde și o broască țestoasă.

Evenimentul a stârnit amuzament la început, mai ales că rățuștele au ”înotat” de pe coasta Chinei până în Alaska, iar în anul 1995 nu au mai reușit, căci au înghețat în Arctica.

ADVERTISEMENT

Rățuștele de cauciuc ”au înotat” până în locul unde s-a scufundat Titanicul

În Arctica, rățuștele de cauciuc au stat câțiva ani, iar la un moment dat, în anul 2000, au ajuns în Islanda și mai apoi, în 2001, au fost identificate în partea Atlanticului de Nord, unde s-a scufundat Titanicul.

Jucăriile au avut această ”călătorie” îndelungată deoarece au fost purtate de curenții oceanici și nu au avut găuri proiectate, ceea ce a făcut posibilă plutirea și nu scufundarea.

ADVERTISEMENT

Odată cu acest incident, s-au creat competiții, în mai multe colțuri ale lumii, în care rățuște de cauciuc sunt aruncate în apă. Totodată, oamenii de știință au reușit să înțeleagă mai bine mișcarea maselor de apă în oceanele Terrei.

Rățuștele din cauciuc au poluat mediul

În anul 2011, un jurnalist american, pe nume Donovan Hohn, a vrut să înțeleagă și el mai bine lunga călătorie a rățuștelor de jucărie. A luat legătura cu mai mulți specialiști și a constatat că la mijloc avem de a face și cu o problemă de mediu, poluarea. 

ADVERTISEMENT

Donovan Hohn a descoperit faptul că materialul din care erau confecționate rățuștele, cauciucul, se descompune extrem de greu.

”Când am pornit la drum, să urmăresc aceste jucării, nu mă așteptam să se transforme într-o poveste de mediu, dar am învățat foarte repede… că, spre deosebire de flotsul din vremurile trecute, flotsul de astăzi – în mare parte din plastic – persistă.

Durează vizibil zeci de ani și din punct de vedere chimic de secole, deoarece nu se biodegradează”, a concluzionat jurnalistul american, în anul 2011, potrivit NPR.

ADVERTISEMENT
Tags: