Life

Cum s-a văzut Superluna, fenomen astronomic vizibil și în România. Când va apărea din nou

Superluna, fenomen astronomic spectaculos, vizibil și în România. Cum s-a văzut în noaptea de 1 august și când va apărea din nou.
03.08.2023 | 07:21
Cum sa vazut Superluna fenomen astronomic vizibil si in Romania Cand va aparea din nou
Superluna în noaptea de 1 spre 2 august 2023. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Superluna, un fenomen astronomic spectaculos, a putut fi văzută în noaptea de 1 spre 2 august 2023 și a fost vizibilă și în România. Va mai fi un astfel de fenomen și la finalul acestei luni.

Superluna, fenomen astronomic vizibil și în România. Cum s-a văzut și când va mai apărea

Fenomenul mai are denumirea de Sturion, după peștii care au același nume. În trecut, sturionii erau prinși cel mai adesea chiar în această perioadă din an.

ADVERTISEMENT

Luna a fost mai mare și mai luminoasă, iar oamenii din diferite părți ale lumii s-au bucurat de acest spectacol. În Grecia, coloanele antice de marmură din templul lui Poseidon au fost luminate, iar locuitorii Braziliei au fost uimiți de cât de spectaculoasă a fost luna plină.

Muntele Pâinii de Zahăr din Brazilia, luminat de Superlună, s-a văzut spectaculos. Oamenii din Hong Kong au ieșit și ei pe străzi pentru a surprinde fenomenul astronomic. În Africa de Sud, culoarea cerului a devenit mov închis.

ADVERTISEMENT

Luna s-a aflat la mai puțin de 365.000 de kilometri de planetă, cu aproximativ 22.000 de kilometri mai aproape decât în mod normal. Pe 30 august se va putea vedea Superluna Albastră, care este și cea mai strălucitoare din an.

“Luna se învârte în jurul Pământului. Iar această traiectorie nu este una perfect circulară, ci este una uşor ovală, de aceea sunt perioade în care Luna apare mai aproape sau uşor mai departe.

ADVERTISEMENT

Uniunea Astronomică Internaţională a definit cumva superluna tocmai această dublă periodicitate, când avem lună plină de două ori într-o lună calendaristică”, a declarat muzeograful Petru Ciprian Crişan, potrivit Observator News.

În noaptea de 1 august, Luna s-a aflat la cea mai mică distanță de Pământ. În acest fel, corpul ceresc a părut cu 15% mai mare, dar și cu 30% mai luminoasă.

ADVERTISEMENT

Pe 30 august, Luna va fi la o distanță de 357.344 de kilometri de Pământ. Ultima dată când Superluna a apărut de două ori, în aceeași lună, a fost în 2018. Acest fenomen astronomic va mai avea loc abia peste 14 ani, în 2037.

ADVERTISEMENT