News

Cum s-au negociat şpăgile în dosarul măştilor. Noi date despre implicarea lui Victor şi Alex Piţurcă în afacere

Apar date doi din dosarul achiziţiei de măşti ilegale. Afacerea a fost pusă la cale în biroul directorului Romarm, unde au fost prezenţi şi Alex şi Victor Piţurcă
01.02.2023 | 11:13
Cum sau negociat spagile in dosarul mastilor Noi date despre implicarea lui Victor si Alex Piturca in afacere
Gabriel Ţuţu, directorul Romarm, ar fi luat şpagă 50.000 de lei Foto: Hepta / Mediafax / Eduard Vinatoru
ADVERTISEMENT

Întreaga încrengătură a afacerii cu măşti neconforme aduse din China, în cadrul căreia DNA i-a pus sub acuzare pe Victor şi Alex Piţurcă, dar şi pe şeful Romarm, Gabriel Ţuţu, a ieşit la iveală din ordonanţa de reţinere a fostului selecţioner, în care este înfăţişată cu lux de amănunte desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Firma lui Alex Piţurcă a luat 60% din profit

Faptele incriminate de procurorii anticorupţie s-au petrecut în martie-aprilie 2020, iar ancheta a fost deschisă după doar câteva săptămâni de procurorii militari de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București. Pe 5 iunie 2020, dosarul a fost declinat către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul pe ntru urmăriri penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, pentru că în dosar era implicat și colonelul farmacist Constantin Cristian Popescu.

ADVERTISEMENT

Potrivit documentelor obţinte de defapt.ro, întreaga afacere a început pe 10 aprilie 2020, când la sediul Romarm a avut loc o întâlnire între capii afacerii: Gabriel Țuțu, Andrei Alexandru Hudea, Victor Pițurcă și Alexandru Pițurcă. După câteva zile, tot la sediul Romarm, s-a decis ca firma Interarms Impex SRL, controlată de Riccardo și Andrea Barsanti, să colaboreze cu firma PAV Green Energy, patronată și administrată de Alexandru Pițurcă.

Cele două societăți au semnat un contract de asociere în participațiune pentru a importa din China măști de protecție triplu – strat, trei pliuri, semi-mască FFP2 cu sau fără valvă, ochelari de tip goggle cu supapă, mănuși nitril nepudrate, combinezoane. PAV Green Energy s-a angajat să finanțeze achiziția produselor și costurile transportului, iar profitul urma să fie  împărţit astfel: 40% pentru Interarms Impex și 60% pentru firma lui Alex Pițurcă.

ADVERTISEMENT

În plus faţă de toate acestea, Gabriel Țuțu, directorul Romarm, i-a propus lui Ionel Neacșu, directorul firmei Helios Dentserv, ca “pentru un comision de 6% din profit, să personalizeze cu datele firmei sale oferta comercială a Interarms Impex și să colaboreze cu reprezentanții MApN pentru formalitățile de procedură de achiziție, întrucât societatea deținea avize ANMDM pentru comercializarea de dispozitive medicale”.

Grup de Whatsapp dedicat special afacerii cu măşti

Între timp, afacerea se derula conform planului. Pe 16 aprilie 2020, firma PAV Green Energy a încheiat contractul de vânzare-cumpărare cu furnizorul chinez pentru 1.000.000 de măști medicinale cu trei pliuri, 300.000 măști FFP2, 100.000 măști FFP3, 50.000 de ochelari și 10.000 de scuturi de protecție facială în valoare de 1,31 milioane de euro. La aceeași dată s-a încheiat contractul de transport aerian între ALLODIUM SA și Pav Green Energy pentru suma de 290.856 euro

ADVERTISEMENT

Tot la acea dată, Victor Pițurcă împrumuta firma fiului său cu banii pentru plata produselor medicale, iar după patru zile se semna un act adițional la contractul de împrumut, în cuantum de 1.605.407 euro și 163.406 lei. Banii au fost plătiți de Victor Pițurcă direct către furnizori în beneficiul firmei Pav Green Energy.

La data de 27 aprilie 2020, bunurile au fost facturate de PAV Green Energy către Helios Dentserv cu o valoare mult mai mare, de peste 2 milioane euro, adică 11.068.400 lei fără TVA. Helios Denteserv a emis ulterior factura către UM 02464 cu un adaos comercial de 241.800 lei. Bunurile au fost scoase din antrepozitul fiscal de colonelul Cristian Constantin Popescu și recepționate pe 29 aprilie, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Pe 19 mai, Centrul Farmaceutic Zonal București a virat aproape 240.000 lei în conturile Helios Dentserv, iar restul de peste 11,06 milioane în conturile firmei lui Alex Pițurcă, bani care au intrat în conturi pe 25 mai 2020, mai scrie defapt.ro.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Ţuţu, acesta a luat şpaga dintr-o sursă conexă afacerii. Firma AAH Bussines Conex, administrată de Elena Maria Hudea, mama lui Alexandru Hudea, un cunoscut de-al său, a emis o factură de 607.852 lei reprezentând contravaloarea serviciilor de consultanță și logistică, bani din care 50.000 de lei au fost transferaţi către directorul Romarm.

Anchetatorii mai dezvăluie că Gabriel Țuțu, Alexandru Pițurcă, Ionel Neacșu, Andrei Alexandru Hudea, Gina Pițurcă, Andrei Badiu și Roman Hamed au creat chiar un grup de discuții pe Whatsapp, denumit “Contract 15.04.2020”, în care discutau despre această afacere, din discuţii rezultând faptul că Gabriel Țuțu ar fi făcut demersuri pe lângă ofițeri cu funcții de conducere din MApN pentru urgentarea efectuării plăților.

ADVERTISEMENT