Life

Cum să depășești o despărțire de sărbători? Sfatul psihologului Cristian Andrei

Cum să treci mai ușor peste o despărțire, în perioada sărbătorilor de iarnă? Sfatul renumitului psiholog Cristian Andrei.
15.12.2022 | 18:33
Cum sa depasesti o despartire de sarbatori Sfatul psihologului Cristian Andrei
Ce spune psihologul Cristian Andrei despre despărțirile de sărbători. Sursa foto: freepik, Pagina de Psihologie, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Perioada sărbătorilor de iarnă nu este una fericită pentru toată lumea. Sunt multe persoane care se confruntă cu o despărțire de partenerul de cuplu și suferă. Însă, un astfel de moment poate fi depășit, potrivit spuselor dr. Cristian Andrei.

Cum treci peste o suferință în dragoste de sărbători și de ce mulți se despart în această perioadă?

Sunt cupluri care se destramă fix înainte de Crăciun sau de Revelion, iar pentru asta există o explicație psihologică. Potrivit dr. Cristian Andrei, totul are legătură cu dorințele partenerilor pentru anul viitor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, frustrările acumulate în ultimul timp contribuie la ruperea unei relații, iar unele persoane vor să scape de tot ce le încarcă negativ, tocmai pentru că văd sărbătorile ca un moment de maximă fericire.

”Acel lucru se întâmplă pentru că anul trecut pe vremea asta nu a fost bine și undeva în capul tău s-a făcut o conexiune între această perioadă și cât de dureros și de urât poate să fie. Îmi pare rău să o spun, pentru mulți oameni sărbătorile sunt urâte. Românii au o tradiție de a se certa cu ocazia unor momente fericite pentru că se acumulează lucruri înainte, frustrări care sunt conectate cu aceste sărbători (…)

ADVERTISEMENT

Presiunea este prea mare de sărbători. Aceste frustrări nu au foarte mare legătură cu copilăria, cât au cu trecutul recent, cu ce s-a acumulat între cei doi și în cel puțin unul dintre capetele ăstea două care se ceartă s-a acumulat ideea cu vreau să mă eliberez, printre rezoluțiile mele de Anul Nou (…)”, a declarat dr. Cristian Andrei la Vorbește Lumea, potrivit unica.ro

O suferință poate fi cu atât mai mare cu cât cineva nu a fost el sau ea persoana care a hotărât să pună punct. Poate apărea în același timp și sentimentul de neîncredere față de viitorii parteneri și semne de întrebare despre cum va decurge Crăciunul și Revelionul viitor.

ADVERTISEMENT

Psihologul Cristian Andrei mai precizează că o persoană dezamăgită în plan sentimental nu trebuie lăsată singură, ci trebuie să fie în permanență cu o alta, căreia i se poate destăinui. Ea poate fi ajutată prin sfaturi și încurajări.

Despărțirile îi afectează și pe copii de sărbători

În cazul despărțirii părinților, și copiii au de suferit acum, în prag de Crăciun. Dr. Cristian Andrei explică faptul că cei mici simt separarea și adună supărare în suflet. Chiar dacă se va încerca a i se readuce zâmbetul pe buze, chiar și cu cel mai frumos dar, copilul tot nu se va simți mai bine.

ADVERTISEMENT

Dr. Cristian Andrei sfătuiește cuplurile să nu-și mai caute minusuri, ci să încerce să readucă iubirea de altădată.

ADVERTISEMENT