Life

Cum să economiseşti bani. Aşa vei avea o bătrâneţe liniştită şi fără griji financiare

Metode prin care poți economisi bani încât să te bucuri de o bătrânețe liniștită, fără probleme financiare. Sfaturile experților.
16.06.2023 | 19:15
Cum sa economisesti bani Asa vei avea o batranete linistita si fara griji financiare
Cum sa-ti asiguri o situație economică bună. Sursa foto: Groupama
ADVERTISEMENT

Economisirea banilor este foarte importantă. În așa fel îți asiguri un buget pentru situații mai dificile, urgente sau chiar pentru bătrânețe. Deși pentru tineri poate părea o ironie să se gândească deja la anii când nu vor mai avea putere de muncă, trebuie să ia destul de serios în considerare și acest aspect.

Cum să faci economie la bani. Așa îți asiguri o bătrânețe fericită

Experții financiari au observat cum în ultima vreme se înmulțește numărul pensionarilor, iar traiul lor este unul foarte precar, pentru că mulți dintre ei se descurcă doar din venitul lunar mic, oferit de stat. O duc puțin mai decent cei cu pensii de peste 2000 de lei sau foarte bine, dacă primesc pensii speciale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a constatat și că tinerii din prezent nu prea contribuie la sistemul public de pensii. În astfel de condiții, unii se gândesc la faptul că au timp suficient încât să-și pună economii deoparte pentru bătrânețe sau la faptul că nu o vor mai prinde.

”Undeva la orizontul anilor 2050-2060 populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii”, a declarat pentru Observator, la începutul acestui an, Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România.

ADVERTISEMENT

Totodată, mulți tineri se gândesc și că statul nu-i va mai ajuta cu niciun ban atunci când vor înainta în vârstă. Cum nimeni nu știe concret ce se va întâmpla în următorii 40 de ani, de exemplu, este o necesitate să se ia în calcul modalități de economie.

Sunt diferite posibilități de a strânge bani. Din venitul lunar, o sumă mai mică sau mai mare se poate pune la saltea, așa cum făceau sau fac bunicii noștri. Însă, cum inflația crește, iar valoarea banilor se schimbă, se poate apela și la depozitarea într-un cont bancar.

ADVERTISEMENT

Depozitul bancar, banii la saltea sau investițiile, modalități de economie

Pentru un depozit bancar, reprezentanții băncilor percep un comision de obicei, dar este o modalitate utilă de economie. O alta poate fi deschiderea unor afaceri care să fie de interes pentru oameni, încât să reziste pe termen lung.

Pe lângă toate acestea, specialiștii sugerează și investițiile. În monedele virtuale, la bursă, în aur, de exemplu. În acest caz există riscul de a pierde, dar și cel de câștig. Pentru a beneficia de cel din urmă, apelează la un expert în economie.

ADVERTISEMENT
Tags: