News

Cum să ne ferim de caniculă. ANM anunță zile de foc pentru România

Românii se vor confrunta cu zile de foc în zilele rămase din luna iulie. Medicii recomandă tututor să evite orele de vârf și statul în soare, în special bătrânilor și copiilor.
20.07.2022 | 07:30
Cum sa ne ferim de canicula ANM anunta zile de foc pentru Romania
Caniculă extremă în România, cum ne ferim de căldură. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Meteorologul Mirela Polifronie anunță o săptămână caniculară în țara noastră, așa cum nu s-a mai văzut. Europa vorbește deja despre o ”apocalipsă meteo”.

Cum să ne protejăm de caniculă, sfaturile medicilor

”Potrivit datelor actuale, începând de joi până către mijlocul săptămânii viitoare, vor fi temperaturi care să depăşească 36-37 de grade Celsius, în mare parte din ţară. Cele mai ridicate temperaturi estimăm că vor fi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă. Aceasta înseamnă cam 39 de grade Celsius, poate, izolat, şi 40 de grade Celsius, în special în Oltenia”, a punctat meteorologul, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Canicula se extinde din Oltenia în Banat, urmând sudul țării și Moldova, începând de sâmbătă. Jumătatea de nord a Moldovei și estul Transilvaniei, precum și litoralul românesc, vor fi ferite pentru moment de aceste temperaturi extreme.

Bucureștenii au motive mari de îngrijorare, în condițiile în care meteorologii anunță chiar și 40 de grade Celsius duminică. De altfel, aceste temperaturi vor fi înregistrate și în ultima săptămână din iulie.

ADVERTISEMENT

Între timp, medicii sfătuiesc oamenii ce să facă în aceste zile caniculare, în timp ce experții de la Apele Române cer un consum responsabil al apei.

”În primul rând, n-ar trebui să ieşim afară decât dis-de-dimineaţă, până în ora 10.00, sau după ora 19.00. În al doilea rând, îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, din fibre naturale. Hidratarea este extrem de importantă şi asta înseamnă, în această perioadă, 3-4 litri de apă pe zi. Riscul deshidratării este uriaş”, a atenționat medicul Rodica Tănăsescu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Extrem de vulnerabili sunt pacienții cu boli cronice, care trebuie să se ferească de căldură cu orice preț. ”Persoana trebuie să intre într-un magazin cu aer condiţionat şi să bea o sticlă cu apă rece, până se hidratează complet. Culoarea urinei este un indicator al gradului de hidratare a organismului. Aceasta trebuie să fie cât mai deschisă la culoare”, a completat medicul.

Nu doar bolnavii sau persoanele în vârstă riscă atunci când ies în căldură, ci și copiii mici. Medicul pediatru Valeria Herdea a oferit părinților sfaturi importante pentru a-i proteja pe copii de caniculă.

ADVERTISEMENT

Cel mai important, orele de plimbare ar trebui stabilite înainte de 10 dimineața sau după 19 seara. ”Capul copilului trebuie protejat de o pălărioară, iar îmbrăcămintea trebuie să fie din in, bumbac sau altă fibră naturală, de preferat de culoare albă. Crema de protecţie solară se aplică de la ora 10.00 şi până la ora 18.00, dacă mamele trebuie să iasă din casă.

Acestea ar trebui să aibă la dânsele suficiente surse de hidratare pentru cei mici: fie lapte de sân, fie apă. La temperaturi peste 25 de grade, sugarul are nevoie să fie hidratat dacă mama nu are lapte suficient”, a punctat medicul pediatru.

De asemenea, românii care pleacă în concediu ar trebui să aibă la ei mereu o trusă cu medicamente esențiale în această perioadă: antitermice, împotriva insolaţiei, alergiilor, diareei şi vărsăturilor.

ADVERTISEMENT
Tags: