News

Încălzirea globală arde România. În ce an temperaturile la noi vor atinge 50 de grade Celsius

Previziunile meteorologice pentru anul 2050 arată că România se va transforma în Sahara, iar temperaturile vor atinge 50 de grade vara. Este neclar dacă omenirea mai poate face ceva în acest sens.
19.07.2022 | 08:43
Incalzirea globala arde Romania In ce an temperaturile la noi vor atinge 50 de grade Celsius
Bărăganul va avea temperaturi ca în Deșertul Sahara. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Peste 30 de ani, în Bărăgan termometrele vor arăta 50 de grade Celsius. Experții meteorologi au făcut simulări pentru a afla cum va fi vremea în 2050, iar veștile sunt înspăimântătoare.

Încălzirea globală aduce temperaturi de 50 de grade în România

De remarcat că același lucru l-au constatat și britanicii, doar că previziunea lor pentru 2050 se adeverește cu 30 de ani mai devreme.

ADVERTISEMENT

Conform Digi 24, încălzirea globală este deja accelerată, astfel că ONU a cerut tuturor țărilor din lume să ia măsuri urgente, pentru că omenirea ”se sinucide”.

“În România, până în 2050 recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

ADVERTISEMENT

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Între timp, România se pregătește din nou de caniculă, iar în acest sens va fi emisă prima alertă din această săptămână. “Miercuri dimineață vom elabora prima alertă meteo de caniculă. Cu siguranță, vom merge pe cod galben luând în considerare valorile de 36-37 de grade.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu, cel puțin la prima vedere, pentru că până la urmă suntem în luna lui cuptor. Este cea mai caldă lună a anului în țara noastră”, a explicat directorul ANM Elena Mateescu.

Specialiștii reamintesc că temperatura maximă înregistrată în România fost 44.3 grade Celsius, în 24 iulie 2007.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să ne raportăm și la cele mai ridicate valori ale lunii lui cuptor înregistrate în istoria măsurătorilor meteorologice: 44,3 reprezintă maxima absolută lunară în data de 24 iulie 2007, la Calafat. Cu siguranță, la nivel regional, mai ales partea de vest, nord-vest a țării, ne așteptăm la valori de 39, 40 de grade care să reprezinte acest vârf al acestui episod, valori care să se apropie de maximele acestei regiuni”, a completat Mateescu.

ADVERTISEMENT