News

Cum să nu iei țeapă de Black Friday. Ce spune legea despre reducerile de preț pe care le vezi pe internet

Black Friday se apropie cu pași repezi, iar FANATIK te ajută să nu iei țeapă atunci când găsești reduceri la produsele preferate.
26.10.2021 | 15:03
Cum sa nu iei teapa de Black Friday Ce spune legea despre reducerile de pret pe care le vezi pe internet
Cum să nu iei țeapă de Black Friday. Ce spune legea despre reducerile de preț pe care le vezi pe internet. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Black Friday se apropie cu pași repezi și cu siguranță ai și tu câteva produse în vedere, pe care să le achiziționezi la prețuri bune.

Mulți vânzători aleg să țină Black Friday într-o singură zi din luna noiembrie, așa cum este și obișnuit, având în vedere specificul acestei ”sărbători a reducerilor.”

ADVERTISEMENT

Alții îți oferă reduceri de Black Friday timp de un întreg weekend, de o săptămână sau chiar de o lună întreagă.

Unii sunt și mai îndrăzneți și merg mai departe, oferind Black Friday vara sau când găsesc de cuviință pentru a propune niște reduceri.

ADVERTISEMENT

Un lucru e sigur, însă. Reducerile există, însă pentru asta trebuie să fii pe fază. Tot la fel de sigur este faptul că unele produse nu au, de fap, reduceri reale, discountul afișat pe site-ul de pe care cumperi fiind unul ”de formă.”

Pentru a veni în sprijinul tău înainte de cumpărăturile de Black Friday, FANATIK îți oferă câteva sfaturi despre cum să-ți faci sesiunea de shopping cu adevărat productivă.

ADVERTISEMENT

Black Friday: ce spune legea despre reducerile de preț

Un lucru important pe care trebuie să îl știi înainte de a te pregăti pentru cumpărăturile din ”Vinerea Neagră” este că reducerile nu se aplică oricum.

Vânzătorul nu propune clienților săi reduceri ”de capul său”, sau cel puțin nu ar trebui să o facă.

ADVERTISEMENT

Asta deoarece există un cadru legal bine delimitat referitor la reduceri și modul în care se aplică acestea.

InfoCons, asociația ce reprezintă drepturile consumatorilor, atrage atenția că începând cu 2020, în Uniunea Europeană se aplică prevederile directivei europene PE-CONS 83/19 – Directiva 98/6/CE.

Aceasta a introdus noi articole în lege referitoare la reduceri.

Astfel, articolul 6a arată că ”orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.”

Poate și mai importantă este definirea prețului anterior, cel în funcție de care se stabilește o reducere: ”prețul anterior înseamnă prețul cel mai scăzut practicat de comerciant pentru o perioadă de timp de cel puțin 30 de zile înainte de aplicarea reducerii de preț.”

Cu alte cuvinte, reducerea pe care o vezi aplicată unui produs trebuie să se facă din cel mai mic preț înregistrat în ultima lună pentru produsul respectiv.

Desigur, există comercianți care umflă artificial prețurile, pentru ca apoi să trântească o reducere fictivă, dar care să ia ochii unui potențial cumpărător neavizat.

La ce să fii atent când vânezi reduceri de prețuri

Cel mai bun sfat pe care poți să-l urmezi când vine vorba de reduceri este să monitorizezi prețul produsului de care ești interesat.

Urmărește timp de 30 de zile prețul produsului pe care vrei să-l cumperi. Astfel vei putea să-ți dai seama dacă în ziua în care faci achiziția, prețul produsului este cu adevărat real.

Verifică dacă produsul pe care îl cumperi se află în stoc. Există posibilitatea ca stocul să fie redus, iar aglomerarea de comenzi într-o scurtă perioadă de timp să dea sistemele vânzătorului peste cap. Te poți trezi, astfel, că nu-ți poate fi onorată comanda.

De asemenea, verifică și dacă prețul afișat pe site este integral. Unii vânzători pot să afișeze pe site prețul fără TVA – atunci când dorești să lansezi comanda, vei vedea că prețul este considerabil mai mare, din cauza acestei taxe, ce a fost ”uitată” de pe pagina de produs.

Verifică și dacă prețul afișat include sau nu costurile de livrare pentru produs. De cele mai multe ori, livrarea reprezintă un cost separat

Nu în ultimul rând, aruncă o privire finală pe costurile din coșul de cumpărături, pentru a vedea dacă prețul produsul coincide, într-adevăr, cu cel redus pe care l-ai văzut anterior pe site.

Ce se întâmplă cu returnarea produselor de Black Friday

În Uniunea Europeană, o altă prevedere legală arată că un cumpărător are dreptul de a returna un produs achiziționat la distanță în termen de 14 zile, pentru a beneficia de rambursarea integrală a sumei plătite.

Important este că produsul nu trebuie să aibă vreun defect ca să îl puteți returna. De fapt, nu trebuie să invocați niciun motiv în vederea unui retur.

Totuși nu toate produsele pot fi returnate în 14 zile și există anumite excepții de la această regulă.

Spre exemplu, nu poți returna produse alimentare și băuturi livrate la domiciliu.

Nu poți să renunți nici la un produs fabricat la comandă sau personalizat. Spre exemplu, un costum realizat conform mărimilor tale nu poate fi revalorificat, așa că nu poate fi returnat.

Conținutul digital on-line, dacă ai început deja vizionarea sau descărcarea. De cele mai multe ori, platforma prin care achiziționezi astfel de conținut are clauze care specifică faptul că îți pierzi dreptul de a te retrage din contratul de achiziție odată ce a început vizionarea sau descărcarea. Chiar dacă nu îți amintești de această informație, cu siguranță o regăsești în termenii și condițiile pe care, probabil, nu le-ai citit, textele de acest fel fiind neprietenoase cu omul de rând.

De asemenea, nu poți returna nici un produs pe care l-ai cumpărat de la o persoană fizică. Perioada da reflecție se aplică produselor cumpărate de la companii.

Ziua cu reduceri consistente se apropie cu pași repezi. eMAG a anunțat că Black Friday va avea loc pe 12 noiembrie. Ai, astfel, timp suficient să te pregătești pentru sesiunea de cumpărături.

ADVERTISEMENT
Tags: