Crenvurștii se numără printre alimentele preferate de către români. Pe rafturile supermarketurilor se găsesc multe tipuri de crenvurști, menite să satisfacă gusturile tuturor. Ce trebuie să știi, însă, înainte de a-i pune în coș și cum te asiguri că îi alegi pe cei mai sănătoși.
Crenvurștii au un loc special pe mesele românilor. Aproape că nu există persoană care să reziste tentației de a consuma crenvurști, mai ales că sunt delicioși. Dar, din păcate, gustul lor vine la pachet cu alte dezavantaje.
Deși sunt o variantă rapidă și gustoasă de inclus la micul dejun, crenvurștii nu sunt cea mai sănătoasă alegere atunci când vine vorba de o alimentație echilibrată. Mulți dintre ei conțin coloranți și conservanți. Tocmai de aceea, se recomandă citirea cu atenție a etichetelor.
Nu doar eticheta ne semnalează dacă sunt sau nu sănătoși crenvurștii. Românii care merg la cumpărături trebuie să mai fie atenți la un detaliu și anume, aspectul produsului.
Alexandru Cîrîc, directorului Institutului de Cercetare Alimentară a făcut o serie de recomandări pentru toți cei care vor să pună mai mult accent pe o alimentație sănătoasă. Acesta a vorbit despre crenvurști, dar și despre aspectele care contează atunci când cineva optează pentru un astfel de produs.
Directorul ICA a subliniat importanța aspectului fizic al anumitor alimente. Pentru că prima dată se realizează un contact vizual cu produsul în sine, este esențial să ne asigurăm că ambalajul acestuia arată bine.
Un aliment poate ridica semne de întrebare nu doar în momentul în care prezintă anumite semne vizibile de alterare. De cele mai multe ori, aspectul este cel care indică cât de sănătos este un anumit produs.
În cazul crenvurștilor, desigur, citirea etichetei trebuie pusă pe primul loc. Apoi, inspectarea vizuală a produsului poate ajuta în luarea unei decizii corecte.
Din păcate, românii nu știu cum ar trebui să arate, de fapt, crenvurștii. De cele mai multe ori, cu toții ne îndreptăm către crenvurștii clasici, ușor roz. Însă, Alexandru Cîrîc a subliniat faptul că nu așa ar trebui să arate un astfel de produs.
Directorul ICA a spus că, în mod normal, crenvurștii nu ar trebui să fie roz, ci ar trebui să fie cât mai deschiși la culoare, mai ales dacă vorbim despre crenvurștii de pui.
”Crenvurștii ar trebui să fie cât mai deschiși la culoare, pentru că o carne tocată, mai ales o carne de pui, știm bine că nu este o roșiatică, nu poate avea culoarea roz.”, a spus directorul ICA, potrivit antena3.ro.
În plus, dacă membrana lor nu este perfect întinsă, ci prezintă anumite cute, nu înseamnă că nu este bun. Din contră, înseamnă că a trecut printr-un proces de afumare, adică va avea o mai mare valoare nutrițională și nu va conține apă.
”Atunci când la suprafață nu este strălucitor și nu este umed, riscul microbiologic este mai mic, pentru că bacteriile se dezvoltă mai bine pe suprafețele umede decât pe suprafețele uscate.”, a mai spus Alexandru Cîrîc, potrivit aceleiași surse.