News

Cum se apară Streinu-Cercel în scandalul carantinării bătrânilor de peste 65 de ani. De ce consideră că “relocarea lor” e o măsură bună

30.04.2020 | 21:36
Cum se apara StreinuCercel in scandalul carantinarii batranilor de peste 65 de ani  De ce considera ca relocarea lor e o masura buna
ADVERTISEMENT

Adrian Streinu-Cercel a comentat scandalul momentului care a dus la demiterea sa din fruntea comisiei anti-Covid. Profesorul a negat că ar fi gândit carantinarea în masă a bâtrânilor peste 65 de ani.

Relocarea bătrânilor, o soluție pentru România

Conducătorul Institutului „Matei Balș” crede că a fost demis din fruntea comisiei anti-Covid pentru că i-au fost puse cuvinte în gură, însă recunoaște că relocarea bătrânilor ar fi o soluție în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Când am spus eu așa ceva? Eu am elaborat un document în februarie care a ajuns la presă și a fost folosit în context total aiurea. V-ați uitat pe document? Conține stratificare pe grupe de risc, sunt date cu privire la anul 2020.

Aceea era o propunere, foarte multe au fost preluate. Nu apare în acel document niciun cuvânt de tip carantină. Opiniei publice i s-a indus, nu a interpretat, e altceva. A fost o dezinformare generală, chiar nu știu și nu mă interesează.

ADVERTISEMENT

Mă interesează ca românii să nu se îmbolnăvească. Dacă eu îi domolesc să respecte ce trebuie, restul sunt vorbe și nu contează. Oamenii au fost speriați de cine a trimis mesajul în media, nu de doctorul Adrian Streinu-Cercel. Se pare că nu vorbesc limba română. În document nu apare cuvântul carantină.

Ce știm, chiar și de la OMS, că principala grupă de risc sunt persoanele peste 65 de ani. Când faci un proiect luăm în calcul grupele de vârstă? În grupa de vârstă peste 65 de ani, până la 100 de ani. Atunci cum pot să-i ajut pe acești oameni să nu se îmbolnăvească? Mergi familiei și îi spui, ai unde să-i relochezi? Atunci a apărut acel concept, indiferent cum se cheamgtă. Dacă stă într-o vilă îi pune la dispozitie o cameră. Important e ca persoana să fie protejată.

ADVERTISEMENT

Ai posibilitatea să te duci la țară? Bun, atunci te relochezi la țară, nu vi se pare logic? Duci mâncare de două ori pe săptămână. Dacă nu ai unde să-l duci, atunci orice primărie are componenta cu care să intervină, dacă nu ne pasă de bunici lăsăm la liber, dar nu sunt de acord cu astea”, a declarat Streinu-Cercel la Digi 24.

OMS acuzată voalat de Streinu-Cercel

Cercel a acuzat, voalat, Organizația Mondială a Sănătății pentru că întreaga Europă a tratat superficial epidemia de coronavirus în luna ianuarie.

ADVERTISEMENT

„Eu aș pune să purtăm măști peste tot, și în aerul liber. Măștile chirurgicale sunt utile. Nu sunt Mafalda. Toate afirmațiile pe care le-am făcut, le-am făcut pe date care veneau de la momentul respectiv. Majoritatea veneau de la OMS, apoi urmează cei de la CDC din Atlanta și ACDC din Europa.

În 3 ianuarie au spus că e o problemă în Wuhan. Faptul că acel virus a început să capete proprietăți de transmitere de la om la om. Dacă OMS a spus că nu există transmitere interumană ci doar de la animal la om, toată lumea a luat informația ca atare. E organizație foarte serioasă, ca să dea o informație general valabilă are nevoie de timp.

De ce l-am denumit Vacanța Mare? Pentru că are conotație în mintea omului, 8 săptămâni de vacanță. E un interval de timp în care se pot lua o serie de acțiuni cu mare succes”, a completat Cercel.

ADVERTISEMENT