Life

Cum se cultivau, de fapt, roșiile în perioada comunismului. Mitul conform căruia nu aveau E-uri, demontat

Cum se cultivau roșiile în perioada comunismului. Se spunea că nu au deloc E-uri, dar acest mit a fost demontat de ultimele imagini apărute.
20.01.2024 | 19:55
Cum se cultivau de fapt rosiile in perioada comunismului Mitul conform caruia nu aveau Euri demontat
Cum se cultivau, de fapt, roșiile în comunism. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Se spune că roșiile pe care românii le consumau în perioada comunismului nu conțineau E-uri și alte soluții periculoase, însă acest slogan a fost demontat de câteva imagini care au apărut recent. Cum erau, de fapt, acestea cultivate.

Cum se cultivau roșiile în comunism

Cineclic a făcut publice mai multe imagini în care se poate observa cum se cultivau roșiile în comunism. Și, deși se spunea că pe atunci nu se foloseau E-uri și alte substanțe periculoase, acestea au arătat contrariu.

ADVERTISEMENT

Românii au fost fotografiați pe câmp, stropind culturile și purtând măști de gaze, ceea ce demonstrează că lucrurile nu erau chiar atât de simple precum se spunea și, de fapt, erau utilizate pesticide.

„Pe vremea lu’ nea Nicu roșiile aveau gust! Roșiile…Protecția muncii in legumicultură”, este descrierea pe care Cineclic a dat-o imaginilor cu muncitorii în agricultură, iar părerile oamenilor au fost împărțite.

ADVERTISEMENT

Fotografiile par surprinse în anii 1960 în Africa, iar tractoarele pline de rugină dau impresia că au trecut prin multe. Însă, au fost persoane care au susținut că sunt mai multe aspecte de care depinde gustul roșiilor.

„Asta cu gustul ține de soi. Urăsc comunismul, dar avea tataie niște roșii în curte de nu găsești azi. Le mâncai goale cu sare. Și da, le trata, nu la scară industrială, logic, dar le trata. Chestia e că insectele dăunătoare evoluează, devin rezistente, tot felul de bacili la fel.

ADVERTISEMENT

Și sunt create soiuri care să reziste, dar din păcate își pierd și din gust. Asta e lumea în care trăim, nu ține neapărat de regim. Soiul bunicului e delicios, dar astăzi îți pierzi toată producția“, a scris cineva despre imaginile cu acele roșii din comunism.

O altă persoană a explicat că o diferență o poate face și perioada în care roșiile sunt cumpărate. „Tocmai de aceea azi se prefera a se cultiva roșii mai rezistente la dăunători și boli în dauna celor cu gust pe care le știm.

ADVERTISEMENT

Acele roșii de care amintești erau foarte perisabile, fiind nevoie a se consuma în 2-3 zile, ceea ce nu e posibil când produci industrial, pentru ca lumea se uita după aspect”, a spus altcineva în dreptul fotografiilor cu modul în care se cultivau roșii în comunism.

Ce E-uri existau în acea perioadă

roșii comunism tractor măști
Cum se cultivau roșiile în comunism.
Sursa foto: Cineclic

Elvira Grosu, inginer în chimia alimentelor, a explicat că și în perioada comunismului existau E-uri, doar că la vremea respectivă nu se cunoștea pericolul care stătea în spatele acestora.

De pildă, mezelurile conțineau conservanți care mențineau culoarea hemoglobinei. Bomboanele aveau în compoziție acid ascorbic, important din China. Și alcoolul și produsele zaharoase aveau în compoziție diverse E-uri.

„Pe vremea lui Ceaușescu erau maxim opt conservanți și aromatizanți alimentari. Cei mai cunoscuți sunt azotiții și azotații de sodiu. Concentrația maximă admisă era de 14 mg/100 grame produs“, a spus în chimia alimentară, conform adevarul.ro. 

ADVERTISEMENT