Cum se face fertilizarea florilor toamna și ce îngrășământ e bun pentru a avea la primăvară explozie de culori în grădină. Sfaturi practice de care să ții cont ca plantele tale să fie sănătoase o perioadă cât mai lungă.
Trandafirii nu lipsesc din nicio grădină, de aceea fertilizarea lor e foarte importantă și se face în două etape. Primul pas are loc în lunile august – septembrie, în timp ce a doua se va desfășura în septembrie – octombrie.
Perioadele de îngheț trebuie evitate cu orice preț dacă vreți să aveți flori frumoase și bogate. De asemenea, îngrășămintele granulare trebuie folosite cu încredere pentru o fertilizare treptată. În felul acesta planta se pregătește pentru iernat și temperaturi scăzute.
Totodată, îngrășămintele lichide sunt foarte eficiente atunci când sunt combinate cu cele granulare. După aplicarea acestora e esențial să udați foarte bine florile ca substanțele să ajungă în sol și la rădăcină.
Bulbii de trandafiri se hrănesc iarna cu magneziu, potasiu și fosfor. Cei tineri din primul an de plantare nu au nevoie de fertilizare. De asemenea, florile se pot fertiliza foarte ușor cu cenușă, care se presară pe solul de la baza tufelor. Pământul poate fi mulcit și cu compost.
Una dintre cele mai folosite soluții în cazul trandafirilor este formată din 5 grame de superfosfat si monofosfat de potasiu, care sunt dizolvate în 10 litri de apă.
Crinii se fertilizează cu o compoziție alcătuită din 1,5 linguri de magneziu și potasiu. Acestea se diluează în 10 litri de apă și se adaugă la final 2 linguri de superfosfat, planta nefiind una foarte sensibilă la temperaturile scăzute.
Bujorii au nevoie de un amestec format din 10-15 grame de potasiu și 15-20 grame de fosfor. Cu compoziția obținută se acoperă solul și apoi se udă planta. În cazul temperaturilor negative se mulcește solul de la bază cu turbă sau humus.
Hortensiile nu se fertilizează niciodată toamna cu soluții pe bază de azot, ci în luna august sau cel târziu în septembrie. Pentru aceste plante e nevoie de o lingură de superfosfat și suflat de potasiu și 10 litri de apă.
Soluția se amestecă bine până se dizvoltă totul și se toarnă la baza plantei. În plus, solul se mulcește cu compost, turbă sau gunoi de grajd.
Crizantemele, irișii și clematidele se fertilizează la final de septembrie, început de octombrie cu un amestec dintr-o lingură de superfosfat și sulfat de potasiu la 10 litri de apă. Cu această soluție se hrănește planta și devine rezistentă la îngheț.