Life

De ce e bine să bem tărie după masa de Sărbători. Chiar şi medicii recomandă această cantitate

Deși pare greu de crezut, medicii recomandă puțină tărie după o masă copioasă de sărbători. Aceștia explică și de ce este bine să procedăm astfel.
25.12.2022 | 18:57
De ce e bine sa bem tarie dupa masa de Sarbatori Chiar si medicii recomanda aceasta cantitate
De ce este bine să consumi puțină tărie după o masă copioasă de Crăciun. Sursa foto: Castelul Prințul Vânător, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este bine cunoscut faptul că masa de sărbători este plină cu bucate tradiționale, multe dintre ele foarte grase. După ce am savurat din astfel de preparate, medicii ne recomandă puțină tărie.

De ce recomandă medicii o gură de țuică sau pălincă după o masă grasă de sărbători

Pare greu de crezut un sfat al medicului cu privire la consumul de alcool după masă, însă acesta are și o explicație. O gură de țuică sau pălincă poate elimina grăsimea din stomac.

ADVERTISEMENT

”(…) Luaţi o gură de ţuică sau pălincă, de câte ori mâncaţi o friptură mustind de grăsime (…) O gură de tărie cu o friptură care musteşte în grăsime nu e ceva rău. Dimpotrivă.

Tăria, în cantitate INFIMĂ, sparge grăsimea din stomac în particule mai mici, mai uşor de procesat. Tot ce depăşeşte o gură de tărie pe zi, indiferent de masă… schimbă cursul poveştii”, potrivit dr. Oanei Cuzino, fost prezentator al emisiunii ”Ce se întâmplă, doctore?”

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă bem mai mult decât trebuie de Crăciun și Revelion. Ficatul are de suferit

O cantitate mai mare de tărie decât cea indicată nu este bună pentru organism, în special pentru ficat. Dacă puțină țuică sau pălincă îndepărtează grăsimea, nu se va mai întâmpla astfel dacă depășim doza.

Alcoolul peste măsură ajunge la ficat, iar aici se depune sub formă de grăsime, care nu se mai poate elimina.

ADVERTISEMENT

”O cantitate mai mare de alcool, va începe să prelucreze grăsimea puţin, excesul se duce din stomac şi ajunge la ficat unde blochează enzime din ficat. Şi grăsimea aia rămâne neprelucrată şi se depune că nu avem ce face cu ea.

Se va depune sub formă de grăsime în ficat, steatoza hepatică. Îl blocăm cu alcool. Alcoolul este combustibil.

ADVERTISEMENT

20 de ml pe 24 de ore reprezintă cantiatea pe care ficatul o poate prelucra. Alcoolul nu se elimină, ci se depune sub formă de grăsime”, a explicat dr. ing. Ștefan Voicu.

Așadar, mare atenție la consumul de alcool în această perioadă a sărbătorilor de iarnă! Alți medici avertizează că din cauza lui se pot dezvolta boli grave, precum cancerul sau hepatita.

ADVERTISEMENT
Tags: