Life

Cum se fierb, de fapt, ouăle de Paşte. Trucurile gospodinelor de la ţară pentru o reuşită totală

Cum trebuie să fierbi, de fapt, ouăle de Paște. Trucurile gospodinelor de la țară pentru un rezultat de succes. Sfaturi practice.
11.04.2023 | 07:00
Cum se fierb de fapt ouale de Paste Trucurile gospodinelor de la tara pentru o reusita totala
Cum se fierb, de fapt, ouăle de Paşte. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Află câteva sfaturi despre cum se fierb corect ouăle de Paște, în funcție de cât de tari le vrei. Totodată, există câteva trucuri dacă vrei ouă vopsite cu ingrediente naturale, fără coloranți din comerț.

Cât timp se fierb ouăle de Paște

În Joia Mare, cea de dinainte de Paște, gospodinele fac diverse treburi casnice și se ocupă de preparatele culinare pe care le vor consuma de sărbători, în special ouăle de Paște.

ADVERTISEMENT

Ouăle de Paște pot fi vopsite în diverse culori și modele, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Cele mai comune sunt cele vopsite cu roșu, dar și cu alte culori, precum verde, galben sau albastru.

Atunci când fierbi ouăle de Paște, există câteva reguli pe care ar trebui să le respecți, dacă vrei să-ți iasă așa cum trebuie. Este foarte important să ai mare grijă la timpul de fierbere, care este, în general, de 10 minute, dar diferă în funcție de cât de tare vrei să fie oul.

ADVERTISEMENT

Cum fierbi oul ca să iasă tare

De Paște, este bine ca ouăle fierte să fie mai tari, adică necesită un timp de fierbere mai mare. Cu două – trei ore înainte de a fierbe ouăle, trebuie să le scoți din frigider și să le lași să se încălzească, până când ajung la temperatura camerei.

Pentru ca ouăle să fie tari, trebuie să le lași la fiert 10 minute, din momentul în care apa începe să clocotească. Dacă pui mai mult de cinci ouă într-o oală, atunci trebuie să le lași 3 – 5 minute în plus. Totodată, nu trebuie lăsate prea mult, deoarece se vor crăpa.

ADVERTISEMENT

Câte minute se fierbe oul ca să fie mediu

În cazul în care vrei ca ouăle să fie fierte mediu, atunci trebuie să se lași la fiert mai puțin timp. Astfel, dacă nu vrei să fie atât de tari, trebuie să le lași la fiert timp de 8 – 10 minute. Dacă vrei ca gălbenușul să fie puțin cremos, atunci nu trebuie să depășești timpul de 10 minute.

Cât se fierbe oul ca să fie moale

Dacă vrei ca oul să fie moale, adică să aibă gălbenușul mai cremos, ouăle se lasă la fiert timp de 3 – 5 minute, din momentul în care apa începe să clocotească. Dacă vrei un gălbenuș lichid, oul trebuie lăsat la fiert timp de 2 minute. Poți lăsa oul la fiert 6 minute dacă îl vrei moale, dar fără ca gălbenușul să fie lichid.

ADVERTISEMENT

Ce greșeli să eviți atunci când fierbi ouăle de Paște

Atunci când fierbi ouăle de Paște, trebuie să ții cont de anumite aspecte, dacă nu vrei să dai greș. Nu trebuie să aduci apa la fierbere înainte de a adăuga ouăle. Dacă adaugi oul în apa clocotită, temperatura acestuia se va schimba prea repede și se poate crăpa.

De asemenea, dacă fierbi ouăle în exces, gălbenușul acestora va căpăta o culoare verzuie. Acesta reprezintă rezultatul reacției dintre sulful existent din albuș și fierul din gălbenuș.

Atunci când pui ouăle la fiert, acestea trebuie puse într-un vas suficient de încăpător încât să nu stea unele peste altele. Trebuie să adaugi suficientă apă încât să le acoperi.

Cum se vopsesc ouăle de Paște natural. Rețeta secretă a gospodinelor de la țară

Dacă nu vrei să folosești vopsea din comerț, atunci poți vopsi ouăle natural. Poți obține mai multe culori, cu ajutorul ingredientelor naturale. De exemplu, dacă vrei ouă roșii, atunci trebuie să folosești 1/2 kg de ceapă roșie, fără foi, 350 ml de apă și 3 linguri de oțet.

Ceapa se fierbe în apă, iar după ce apa scade și se colorează puternic, se adaugă oțetul și ouăle. Se lasă ouăle la fiert, în funcție de cât de tari vrei să fie. Dacă vrei ouă portocalii, poți folosi același amestec, dar înlocuiește foile de ceapă roșie cu cele de ceapă galbenă, potrivit rețetepractice.ro.

Pentru ouă vopsite galben, ai nevoie de un amestec de 120 ml apă fierbinte, 2 linguri de oțet și 3 linguri de turmeric. Ouăle deja fierte se lasă în amestec timp de 30 – 60 de minute. Poți prelungi timpul până când obții nuanța dorită.

Varza roșie te poate ajuta să obții o nuanță de albastru. Se combină 350 ml apă cu 3 linguri de oțet și o jumătate de varză, tăiată bucățele. Compoziția se fierbe până când apa se colorează foarte intens, după care se adaugă ouăle deja fierte. Se stinge focul, iar ouăle se lasă pentru 60 – 80 de minute, sau până când obții culoarea dorită.

Pentru ouă violet, se combină 350 ml de apă clocotită cu 3 linguri de oțet și 50 – 80 g afine. Amestecul se lasă să se infuzeze peste ouăle deja fierte în vopseaua naturală, apoi se scot după 30 – 60 de minute.

Amestecul pentru ouăle violet, combinat cu cel pentru culoarea galben, te pot ajuta să vopsești ouăle verzi. Se combină cele două amestecuri, iar amestecul nou se fierbe. Ouăle deja fierte se adaugă în vopsea.

ADVERTISEMENT