Life

Cum se pregătește mașina pentru sezonul rece. Învață să alegi corect cauciucurile pentru iarnă

Este foarte important să știm cum să alegem corect cauciucurile pentru iarnă. Vă prezentăm mai jos tot ceea ce trebuie să știți pentru a alege corect anvelopele pentru sezonul rece.
27.09.2021 | 16:37
Cum se pregateste masina pentru sezonul rece Invata sa alegi corect cauciucurile pentru iarna
ADVERTISEMENT

Începând cu data de 15 noiembrie, șoferii din România sunt obligați să aibă mașinile pregătite pentru sezonul rece.

Astfel, anvelopele de vară trebuie să fie înlocuite cu cele de iarnă. Acest lucru le poate da bătăi de cap unora dintre șoferi.

ADVERTISEMENT

Este bine să vă pregătiți din timp, mai ales dacă aveți nevoie de un set nou de cauciucuri și vreți să le comanzi.

Cum se pregătește mașina pentru sezonul rece. Învață să alegi corect cauciucurile pentru iarnă

Codul Rutier prevede ca la data de 15 noiembrie toate mașinile din România să fie echipate cu anvelope de iarnă. În cazul în care nu se respectă acest lucru amenda poate ajunge la 2.500 de lei și șoferii pot rămâne fără certificatul de înmatriculare.  Chiar dacă unii se gândesc că mai este destul timp, este bine să te pregătești din timp.

ADVERTISEMENT

Atunci când se aleg aceste cauciucuri trebuie să se țină cont de unele aspecte. Cel mai bine este ca aceste cauciucuri să fie noi. Anvelopele de iarnă sunt concepute pentru temperaturi joase, sunt mai elastice pe carosabil, astfel încât aderența și frânarea să fie cât mai bune.

În cazul în care acestea sunt uzate sau ieftine pot apărea probleme. Acestea nu trebuie niciodată folosite vara, pentru că devin tari și pe drum uscat nu mai au o frânare și aderență bune.

ADVERTISEMENT

Cum se recunosc anvelopele de iarnă

Cauciucurile pentru iarnă au marcaje specifice. O inscripție ca un fulg de nea, un munte cu trei vârfuri și un fulg în interior, dar și literele M+S (Mus & Snow). Aceste inscripții arată clar că acea anvelopă trebuie folosită în sezonul rece.

Mai poate exista o inscripție 3PMSF: sau 3 Peaks Mountain Snow Flakes. Aceasta arată parametrii de iarnă ai unei anvelope. Acești indicatori arată performanța în condiții meteorologice dificile și la temperaturi sub 0 grade și rezistența în condiții de vreme nefavorabilă, precum zăpadă, polei etc.

ADVERTISEMENT

Anvelopele de iarnă au diferite dimensiuni pentru toate tipurile de mașini. Acestea sunt scrise pe flancul stâng al fiecărui cauciuc.

De exemplu, dacă citiți 205/65/R16/91T:

Lățimea anvelopei, în milimetri, măsurată de la un flanc la altul;

înălțimea talonului anvelopei, exprimat în procent din lățimea sa;

R – tipul construcției carcasei anvelopei (în cazul de față Radial);

16 – diametrul anvelopei (în inch).

91 – indicele de greutate

T – indicele de viteză

În cazul în care vrei să cumperi anvelope second hand este important și anul de fabricație. Există un cod pe flancul anvelopei care arată anul de fabricație, țara și numele producătorului. Anvelopele pentru iarnă au o înălțime de 9-11 mm.

Anvelopele au și etichete energetice, care își oferă cele mai bune informații.

Aderența pe carosabilul umed se notează cu litere de la A la G. Consumul de carburant este marcat cu aceleași litere. Există o diferență destul de mare între cele tip A și cele tip G la acest capitol. Aceasta este de 7.5%.

Nivelul de zgomot atunci când rulezi cu 80km/h este marcată cu dB.

ADVERTISEMENT
Tags: