Life

Cum se spune, de fapt, corect: Paști sau Paște? Există o singură variantă corectă

Care este, în realitate, forma bună: Paști sau Paște? Ce spune Biserica Ortodoxă despre versiunea acceptată la Învierea Domnului.
14.04.2023 | 08:09
Cum se spune de fapt corect Pasti sau Paste Exista o singura varianta corecta
Care este, în realitate, forma corectă: Paști sau Paște? Ce spune Biserica Ortodoxă despre versiunea acceptată la Învierea Domnului. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Cum se spune, de fapt, corect: Paști sau Paște? Există o singură variantă corectă legat de această veche dilemă de exprimare. În fiecare an oamenii se întreabă care formă este indicată pentru a transmite mesajele de sărbătoare.

Care este, în realitate, forma bună: Paști sau Paște? Ce spune Biserica Ortodoxă despre versiunea acceptată la Învierea Domnului

Care este, în realitate, forma bună: Paști sau Paște? Aceasta este nelămurirea care stă pe buzele tuturor. Potrivit  Dicționarului Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM) ambele variante sunt acceptate.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Paște este forma de singular a substantivului propriu masculin, în timp ce Paști este forma de plural. Asta înseamnă că depinde foarte mult de contextul în care folosim celor două cuvinte perioada aceasta.

„Răspunsul clar oferit de DOOM este că ambele forme – Paşte/Paşti – sunt acceptate ca fiind corecte. Dacă avem în vedere substantivul propriu, care denumeşte sărbătoarea, în funcţie de context, se poate folosi forma de singular, Paşte sau cea de plural, Paşti.

ADVERTISEMENT

De exemplu, este corect să spunem: Un Paşte fericit, nu Un Paşti fericit, în care s-ar combina, ciudat, un articol nehotărât, cu forma de singular, cu un substantiv la plural, Paşti. Și nu spune nimeni «un cozonaci»”, a spus profesorul Bogdan Cristea, notează click.ro.

Cu toate acestea Biserica Ortodoxă le recomandă credincioșilor utilizarea formei Paști, care se regăsește și în Sfânta Scriptură, în Cartea de învăţătură a diaconului Coresi din 1581, precum și în Noul Testament din 1648.

ADVERTISEMENT

Utilizarea expresiei „Acestea sunt Paştile de bucurie şi de veselie” mai este întâlnită inclusiv în Dicţionarul religios, publicat în 1994 de către Ion M. Stoian. Filologul român George-Mihail Pruteanu crede că dilema dintre Paști și Paște are legătură cu termenul pască.

Care este varianta acceptată: Paști sau Paște

Concret, pluralul de la pască este paști sau păști, motiv pentru care în limba vorbită s-a simțit nevoia de un singular pentru a face referire la această zi de mare sărbătoare din calendarul ortodox. Așa a luat naștere cuvântul Paște.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere etimologic, termenul Paști vine din forma bizantino-latină Pastihae a cuvântului de origine ebraică Pasah care înseamnă a trecut. Mai exact, evreii numesc Pesah sărbătoarea libertății sau a azimilor.

Evenimentul se desfășoară în amintirea trecerii prin Marea Roşie când s-au eliberat din robia egipteană. Acest moment este prăznuit în fiecare an la 14 Nisan, adică la prima lună plină de după echinocțiul de primăvară.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori