Life

Părintele Calistrat Chifan a explicat când trebuie sărbătorit, de fapt, Paștele: “Restul sunt discuții inutile”

Părintele Calistrat Chifan a spus când trebuie sărbătorit Paștele. Preotul a făcut referire la disputa recentă din spațiul public privind data Învierii Domnului.
14.04.2023 | 00:29
Parintele Calistrat Chifan a explicat cand trebuie sarbatorit de fapt Pastele Restul sunt discutii inutile
Părintele Calistrat a spus când trebuie sărbătorit Paștele. Sursa foto: Captură YouTube
ADVERTISEMENT

Părintele Calistrat Chifan a explicat, în cadrul unei emisiuni, când trebuie sărbătorit Paștele. Preotul a vorbit despre cum s-a stabilit data în trecut și a spus că regulile nu trebuie schimbate după dorințele anumitor persoane.

Părintele Calistrat Chifan a spus când trebuie sărbătorit Paștele

În cadrul emisiunii “Calea spre Mântuire”, părintele Calistrat Chifan a vorbit despre disputa care a avut loc recent în mediul online, privind sărbătorirea Paștelui Ortodox și a celui Catolic la aceeași dată.

ADVERTISEMENT

Preotul a explicat când trebuie sărbătorită Învierea Domnului. Sărbătoarea a fost mereu calculată conform Sinodului de la Niceea, potrivit căruia în prima duminică după prima Lună Plină de după echinocțiul de primăvară se sărbătorește Paștele.

Părintele Calistrat a explicat că data acestei sărbători nu trebuie votată. Ea se stabilește prin descoperire în biserică, așa cum s-a întâmplat cu mult timp în urmă.

ADVERTISEMENT

“Întâi trebuie să fie Paștele Mozaic, iar apoi Paștele creștinilor. Restul sunt discuții inutile. Aceste lucruri s-au stabilit de sfinți precum Sfântul Spiridon, Sfântul Nicolae, Sfântul Atanasie, episcopi cu viață sfântă, făcători de minuni etc. 

Biserica a avut harisme, a avut Duh Sfânt, a avut Sfântă Lumină, a avut har, semne, minuni, viață, ne-a dat moaște, sfinți, ceea ce înseamnă că această stabilitate a sărbătorii Paștelui este o mărturie destul de clară a ceea ce trebuie să facem noi la Înviere și când trebuie să sărbătorim.

ADVERTISEMENT

Dacă timp de 1000 de ani am avut o singură Înviere și un singur Paște, acum pe care Paști îl apropiem de adevăr, pe cel de 2000 de ani, sau pe cel de 1000 de ani? Mergem ca la meci? Votăm dogmele? Votăm regulile în biserică? Acestea se fac prin descoperire în biserică, prin lucrare și sinodalitate.

În toate sinoadele ecumenice s-a spus așa: Părutu-sa Duhului Sfânt și nouă. Astăzi s-a spus așa: Părutu-sa lui Papahagi și lui Baconschi. Nu știu din ce sinod fac dânșii parte, dar e bine să-și vadă de treaba lor de profesorat.”, a explicat părintele, notează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

De ce Paștele Ortodox și cel Catolic nu se sărbătoresc la aceeași dată

“Dacă până la 1054 am avut un singur Paște și apoi am mai mers 400 de ani pe același Paște, brusc i-a crescut moț ca la puiul de găină și a spus: ‘Nu, mama nu face ouă cum trebuie. Eu trebuie să-i arăt la ce oră să facă ouă!’ 

A venit și a pus Paștele cu o săptămână înainte. Ei merg pe criteriul că atunci când Ioan și Petru au mers la mormânt, Petru a intrat primul. Care-i problema? Era mai curios”, a adăugat părintele Calistrat.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe spun că decizia de a sărbători Paștele Ortodox cu cel Catolic presupune consultări cu celelalte Biserici Ortodoxe din lume. În trecut au mai existat dezbateri pe aceeași temă, chiar și în secolul XX.

Paștele trebuie să fie serbat întotdeauna duminica, stabilită după Luna Plină ce urmează după echinocțiul de primăvară. Din acest motiv,, data Paștelui este diferită în fiecare an.

Decalajul sărbătorii la ortodocși și catolici este explicat de existența a două calendare diferite. În timp ce Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară în funcție de calendarul gregorian, Biserica Ortodoxă calculează acest eveniment astronomic după calendarul iulian.

Anul acesta, Paștele Catolic a fost sărbătorit pe 9 aprilie, iar cel Ortodox pică pe 16 aprilie. În în 2024, decalajul va fi de mai bine de o lună. Astfel, catolicii vor sărbători Învierea Domnului pe 31 martie, în timp ce ortodocșii o vor face abia pe 5 mai.

ADVERTISEMENT