News

Cum se țin cursurile online într-o țară cu mii de gospodării fără curent electric! Lecții la lumânare, desene animate la panouri solare

23.04.2020 | 13:58
Cum se tin cursurile online intro tara cu mii de gospodarii fara curent electric Lectii la lumanare desene animate la panouri solare
ADVERTISEMENT

Cum se țin cursurile online într-o țară cu mii de gospodării fără curent electric! Aceasta este marea întrebare la care Guvernul României prin Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Economiei și Energiei trebuie să răspundă până la reluarea activităților școlare.

Cum se țin cursurile online într-o țară cu mii de gospodării fără curent electric!

Pentru că, oficial, la cel mai recent recensământ erau nu mai puțin de 100.130 de gospodării la care nu a ajuns niciodată energia electrică. Este adevărat că numărul a scăzut semnificativ în ultima perioadă și că aici erau incluse și casele sezoniere, dar situația este departe de a fi remediată.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, 52.223 de gospodării nu aveau curent. Multe dintre ele au încercat să-și rezolve problema cu ajutorul panourilor solare, însă nu o dată oamenii s-au lovit de prețul acestora, mult peste puterea lor financiară.

Lecții la lumânare, desene animate la panouri solare

La Moldovița, județul Suceava, lecțiile la lumânare făceau parte din cotidian. Ajutați de ONG-ul Free Miorița, oamenii au reușit să aibă lumină în casă. „Cred că acum mai sunt între 72 – 74 de gospodării fără curent. Acesta este adevărul.

ADVERTISEMENT

Dar cam 95 la sută au acum panouri solare. Că și-au cumpărat ei, că au fost ajutați de cei de la Free Miorița, oamenii au pe cât posibil curent”, a spus Mugurel Balabasciuc, consilierul primarului, exclusiv pentru FANATIK.

Oamenii sunt lumina, dar nu și internet. Pentru că aceasta pare a fi marea problemă în Săsciori, județul Alba. De la urbanism până la registru agricol, reprezentanții primăriei spun că semnalul nu e chiar principala calitate a zonei.

ADVERTISEMENT

„Nu mai avem multe gospodării fără curent, posibil 20, dar zona e una cu dealuri, e complicat ca internetul să ajungă aici”, au zis reprezentanții primăriei pentru FANATIK.

Cine plătește abonamentul la internet?

„Sunt zone în România unde curentul electric este în continuare o problemă. Noi am încercat să ajutăm, ne-am implicat în mai multe proiecte duse la capăt, dar situația e una dificilă.

ADVERTISEMENT

Acum, știți cum e, tableta poate o mai încarci la un vecin, dar cursurile astea online se desfășoară pe internet. Oamenii aceștia credeți că își permit abonamentul?

Nu o dată alocația se duce la mâncare, pentru supraviețuire, de unde bani de internet?”, a spus și Iulian Angheluță, reprezentant Free Miorița.

„La noi, copiii încă se uită la desene animate cu porția. Să nu consume energia din panourile solare. Orele online sunt o găselniță frumoasă”, au adăugat localnicii din Polonenca, județul Suceava.

Părinții, obligați prin ordin de ministru să asigure participarea copiilor la cursurile online

Reacția oamenilor vine după ce un ordin al ministrului Educației impune părinților să asigure participarea copiilor la cursurile online organizate de către unitatea de învățământ pe durata stării de urgență.

Culmea, în ordin este stipulată această obligativitate indiferent dacă oamenii au mijloacele materiale necesare sau acces la rețeaua de internet.

Părintele, tutorele legal instituit sau susținătorul legal are obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul sau participarea preșcolarului/ elevului  la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ”, se arată în ordinul semnat de Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

 

ADVERTISEMENT