Cum se transmite malaria, boala care a ucis-o pe Camelia Tișe, fost soție a președintelui CJ Cluj? Iată o întrebare la care multe persoane vor să afle răspunsul, în contextul în care numărul cazurilor din țara noastră a crescut în ultimele luni.
Camelia Tișe, fosta soție a președintelui Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe, a fost găsită decedată, luni, în apartamentul ei din Cluj-Napoca. Datele oficiale ale autopsiei arată că femeia de 47 de ani a murit de malarie.
Marți, 6 februarie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” din București anunța, într-un comunicat, că un bărbat internat la terapie intensivă cu malarie a murit.
Ambele victime, Camelia Tișe și bărbatul de 57 de ani decedat în Capitală, au un istoric medical identic. Aceștia au vizitat, recent, Zanzibar. Malaria este destul de răspândită în Tanzania, anunță Ministerul Afacerilor Externe.
”Vă recomandăm să procuraţi din timp, înainte de călătorie, un kit-medical împotriva malariei şi să utilizaţi măsuri contra ţânțarilor, cum ar fi spray-uri, plase sau aparate electrice”, explică MAE.
Revenind la decesul Cameliei Tișe, presa locală a scris că angajații de la Medicină Legală, dar și polițiștii prezenți la casa victimei, au purtat măști de protecție tocmai pentru a evita infecția cu virusul.
Deși este o boală infecțioasă, malaria se transmite în special prin înțepătura de ţânţar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice şi protecţie împotriva înţepăturilor de ţânţari.
Există cazuri, rare, în care pacienții se pot infecta și prin intrarea în contact cu sânge infectat. Transmiterea malariei se mai poate face de la mama infectată la făt. E important de știut că malaria nu se poate lua doar dacă stăm în preajma unui pacient infectat.
Cele mai frecvente simptomele ale malariei sunt: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, diaree, precum şi alte manifestări. Diagnosticul malariei se realizează în urma unor analize specifice ale sângelui care se fac în unităţi medicale specializate.
”Este esenţial ca pacienţii să se prezinte la medic imediat ce apar primele semne, pentru a beneficia de un diagnostic precis şi pentru a iniţia rapid tratamentul specific”, spun specialiştii.
Cele mai predispuse persoane în a face forme grave de malarie sunt femeile însărcinate, călătorii cu sistem imun deprimat și copii cu vârsta intre 6 luni și 3 ani.