News

Peste 3.500 de cazuri de malarie în Zanzibar. Doi români au murit după ce s-au infectat cu această boală în vacanță

Tot mai mulți români merg în Zanzibar în vacanță, însă puțini își dau seama că în această zonă se pot îmbolnăvi de malarie, boală care poate fi fatală.
07.02.2024 | 00:25
Peste 3500 de cazuri de malarie in Zanzibar Doi romani au murit dupa ce sau infectat cu aceasta boala in vacanta
Peste 3.500 de cazuri de malarie în Zanzibar. Doi români au murit după ce s-au infectat cu această boală în vacanță
ADVERTISEMENT

Drept dovadă cazul Cameliei Tișe, fosta soție a lui Alin Tișe, găsită moartă în urmă cu 24 de ore. La fel ca și Camelia Tișe, un alt bărbat internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Dr. Victor Babeș” a murit de malarie, fiind internat la ATI. Cei doi decedați se infectaseră cu malarie tocmai din Zanzibar, acolo unde au fost în vacanță.

Doi români au murit după ce s-au infectat cu malarie în vacanță în Zanzibar

Medicii din Zanzibar spun că erau convinși că boala a fost eradicată în zonă, însă ”țânțarii anofeli și-au schimbat comportamentul”. Așadar, malaria s-a întors în forță în Zanzibar, probabil și din cauza schimbărilor climatice, care au dus la o schimbare în comportamentul țânțarilor.

ADVERTISEMENT

Malaria este transmisă prin înțepătura de țânțar. Potrivit Observatornews.ro, țânțarii se reproduc în voie în Zanzibar pe fondul creșterii precipitațiilor. Mwinyi Khamis, oficialul responsabil cu implicarea comunității în cadrul programului de eradicare a malariei, a anunțat că în perioada 1-15 ianuarie 2024 au fost raportate 3.500 de cazuri de malarie în insulele Unguja și Pemba.

Țânțarii anofeli și-au schimbat comportamentul deoarece majoritatea oamenilor folosesc plase de protecție împotriva țânțarilor în casele lor, acum îi înțeapă pe oameni în afara caselor când aceștia sunt acolo”, a explicat oficialul.

ADVERTISEMENT

Număr foarte mare de cazuri de malarie în Zanbibar: 3500 în 14 zile

Din cele 3.500 de cazuri înregistrate, 80% sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 45 de ani, majoritatea bărbați. ”Aceasta este grupa de vârstă care își petrece cea mai mare parte a timpului în afara caselor lor, lucrând pentru familiile lor pentru a-și câștiga existența”, a explicat Mwinyi Khamis.

Majoritatea victimelor țânțarilor ar fi implicate în afacerea de ”taxi cu motociclete”, astfel că sunt expuși țânțarilor. O altă problemă mare e faptul că localnicii aruncă scutece murdare și deșeuri pe unde apucă, iar acestea atrag insectele.

ADVERTISEMENT

”Cazurile importate sunt unul dintre ceilalți factori care au dus la cazurile de malarie, de exemplu, oamenii din Zanzibar călătoresc în diferite zone unde există cazuri de malarie, prin urmare, se întorc cu paraziți de malarie”, a completat oficialul.

Problema pare cu adevărat gravă în contextul în care numărul de cazuri a urcat de la 0,4% la 0,5%, cifră care nu a fost niciodată depășită. De menționat că rata de infectare din Zanzibar rămâne mică, raportat la cele din Africa de Est sau Africa Centrală, incluzând Tanzania. Oamenii sunt sfătuiți, printre altele, să se testeze des pentru malarie și să urmeze tratamentul prescris de medic.

ADVERTISEMENT

”Cei care sunt testați pozitiv pentru malarie trebuie să se asigure că iau medicamentul prescris sau recomandat și să termine doza”, a explicat Khamis. Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății), planul strategic de eliminare a malariei din Zanzibar a implementat șapte obiective strategice.

ADVERTISEMENT
Tags: