News

Cum se vor desfăşura slujbele religioase după încetarea stării de urgenţă. Klaus Iohannis, precizări de ultim moment

12.05.2020 | 17:25
Cum se vor desfasura slujbele religioase dupa incetarea starii de urgenta Klaus Iohannis precizari de ultim moment
Săptămâna Mare. Greșelile pe care foarte mulți credincioși le fac în zilele patimilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în ce condiții se vor desfășura slujbele religioase după 15 mai. Cu toate că oamenii se vor întoarce în sânul Bisericii, aceștia vor fi obligați să respecte mai multe reguli de distanțare socială.

Klaus Iohannis, despre cum se vor desfășura slujbele religioase după încetarea stării de urgență

Cel mai important, slujbele se vor desfășura în aer liber, în timp ce enoriașii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să țină o distanță de 1.5 metri între ei.

ADVERTISEMENT

Bisericile, serviciile religioase cu credincioși vor fi reluate în condiții speciale. Anume serviciile religioase pot fi reluate în prima fază în curtea bisericii sau în fața bisericii, în exterior credincioșii vor purta obligatoriu mască și vor păstra obligatoriu distanța de 1.5 metri”, a declarat Iohannis.

Președintele nu a menționat, însă, cum va avea loc taina împărtășaniei, cea la care oficialii BOR nu vor să renunțe. Mai exact, folosirea linguriței unice atunci când sunt împărtășiți credincioșii.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a menționat că aceasta este doar prima fază a măsurilor de relaxare, urmând a mai fi doi pași.

Cel mai probabil, în a 3-a fază a relaxării, lucrurile vor reveni la normal și slujbele religioase se vor desfășura fără nicio restricție. Lucrurile vor fi reevaluate din două în două săptămâni, conform oficialilor guvernamentali.

ADVERTISEMENT

Reacția BOR la măsurile de protecție impuse de autorități

Cu toate că BOR a lăsat să se înțeleagă că statul român nu poate interveni abrupt în anumite taine sfinte, oficialii Bisericii au dat asigurări că regulile vor fi respectate în marea lor majoritate.

„Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Biserici Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie.

ADVERTISEMENT

Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială. Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință”, a transmis Patriarhia, printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT
Tags: