News

Cum și-au păstrat parlamentarii gratuitățile pe tren, dar le-au tăiat de la studenți

24.02.2021 | 16:56
Cum siau pastrat parlamentarii gratuitatile pe tren dar leau taiat de la studenti
Studenții nu vor mai avea gratuitate pe trenuri, dar parlamentarii se bucură de acest lux. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Scandal după ce parlamentarii și-au păstrat gratuitățile pe tren, dar le-au tăiat de la studenți. Decizia a fost una îndelung contestată de opoziție, însă au existat și personaje importante din tabăra aflată la putere care au transmis că nu așa se fac reducerile adevărate la buget. 

Mai mult de atât, conform legilor statului, în acest moment, angajații Guvernului, senatorii și deputații beneficiază de călătorii gratuite cu orice categorie de tren și chiar de un bilet de avion dus-întors pe săptămână, pe rutele interne.

ADVERTISEMENT

Nu se termină aici favorurile aleșilor – aceștia își pot deconta benzina, în cazul în care aleg să vină la București, la Palatul Parlamentului, cu mașina. În plus, pentru cheltuielile cu transportul în circumscripția din care fac parte beneficiază de o sumă forfetară.

Studenții, zero gratuități pentru mersul cu trenul, parlamentarii, fără număr

Dacă ne raportăm la angajații Guvernului atunci trebuie să știți că persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică numite sau funcţii asimilate funcţiilor de demnitate publică, altele decât miniştrii şi asimilaţii acestora, precum şi înalţii funcţionari publici beneficiază lunar de o deplasare dus-întors între municipiul Bucureşti şi localitatea în care îşi au domiciliul.

ADVERTISEMENT

Atenție! Aceasta se realizează cu orice mijloc de transport pentru care se decontează cheltuielile. Concret, cei din Guvern și Parlament au parte de plimbări cu nemiluita pe tren, rute interne, în timp ce Florin Cîțu a decis să facă economie în privința studenților.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Vă readucem aminte că acesta nici măcar nu a vrut să audă de o eventuală concesie. Premierul a transmis că nu există nimic gratuit pe lumea asta, referindu-se la limitarea călătoriilor studenţilor.

ADVERTISEMENT

”Fiecare subvenţie de la buget, eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face profitabil şi impactul”, a anunţat premierul. Florin Cîțu nu s-a oprit aici și a reiterat ideea că doar România avea gratuitate pentru studenţi la transport.

Contre în PNL și în coaliția cu USR/Plus pe marginea gratuității cu trenul

Interesant este că Florin Cîțu vrea să taie gratuitatea studenților, dar nu același lucru îl gândește și partidul din care face parte. Studenții ar putea beneficia de 24 de călătorii gratuite cu trenul. Chiar liberalii au fost cei care au anunțat că au depus un amendament în Parlament la ordonanța prin care Executivul intenționa să acorde doar o reducere de 50 la sută pentru un bilet de tren.

ADVERTISEMENT

Florin Roman a explicat pentru Digi 24 că în acest fel ar exista o economie la buget. “I-am spus și domnului prim-ministru că nu mi se pare normal să cădem dintr-o extremă într-alta și atunci am găsit, zic eu, calea de mijloc, am acordat gratuitate pe un număr limitat de călătorii.

Și calculul a fost unul simplu. Sunt 12 luni din care un drum dus-întors înseamnă 12 călătorii dus-întors, în total 24. Am explicat că prin această măsură avem o reducere, o economie de 0,01 la sută din PIB”.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Nu a fost de acord și Florin Cîțu. Acesta a transmis că impactul bugetar se vede în amendament. „Efectele ar însemna, dacă acest amendament nu vine cu sursa de finanţare, ar însemna o creştere a deficitului bugetar. Dar eu sunt sigur că un amendament de acest fel va veni în Parlamentul României fără să afecteze deficitul bugetar.

Asta înseamnă că va veni cu sursă de finanţare de undeva. Ori se taie cheltuieli din altă parte, ori… nu ştiu. Vom vedea amendamentul. Dar  eu vă spun că nu putem să creştem deficitul bugetar cu nicio sumă, de aceea, eu sunt sigur că acest amendament va avea şi sursa de finanţare”.

Studenții, în mijlocul contrelor dintre parlamentari

Sindicatul Elevilor şi Studenţilor Militanţi a pichetat sediul PNL, USR/Plus, dar și al Guvernului pentru apărarea gratuităţii la călătoriile cu CFR. Mai exact, câteva zeci de persoane au participat la un miting intitulat „Marşul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului”

Nu au reușit prea multe. Parlamentarii și-au apărat drepturile, au continuat să beneficieze de gratuitate pe tren, în timp ce singura scuză a fost că mulți dintre ei nici măcar nu folosesc aceste călătorii preferând să vină în Capitală cu mașina personală.

Sursa foto – hepta.ro

„Ce pot răspunde la o asemenea logică a clasei politice. Din păcate, aceasta este România, aceasta este țara în care trăim. Tăiem de la studenți, ne facem că nu vedem sporurile și beneficiile parlamentarilor.

Ce pot spune despre oameni care iau spor de condiții vătămătoare și despre unii care se laudă că nu merg cu trenul. Stai liniștit, drag popor. Vin cu mașina și tot la decontare vin”, a zis Alecu Marian, reprezentant al unui sindicat studențesc pentru FANATIK.

Vă reamintim că elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

 

 

 

ADVERTISEMENT