News

Cum sunt, de fapt, tratați elevii români la o școală din Ungaria. Totul a fost filmat de un cunoscut vlogger

Un vlogger român a avut curiozitatea să vadă care sunt condiţiile în care învaţă elevii de naţionalitate română în Ungaria.
31.03.2024 | 16:02
Cum sunt de fapt tratati elevii romani la o scoala din Ungaria Totul a fost filmat de un cunoscut vlogger
Imagine dintr-o sală de clasă de la şcoala din Elek Foto: captură video
ADVERTISEMENT

Disensiunile etnice în Europa anului 2024 par să fie mai mult o preocupare aflată pe agenda politicienilor, pentru că la nivelul societăţii lucrurile se văd altfel, cu mai multă toleranţă şi chiar cu grijă faţă de semeni. Animat de proverbiala rivalitate român-maghiară, un vlogger arădean a mers în Ungaria pentru a vedea cum sunt trataţi elevii români care învaţă acolo.

Trei mese zilnice gratuite, pentru copiii săraci

Vasile Blidar a mers la şcoala de Elek (Aletea) o localitate care are o populaţie românească în procent de 5,5%. În filmările sale vlogger-ul o perspectivă care i-ar surprinde pe mulţi compatrioţi, plecând de la modul cum e tratată minoritatea română şi grija de care se bucură din partea autorităţilor.

ADVERTISEMENT

Elevii de aici au un program școlar structurat pe opt ore de activități, iar copiilor care provin din medii defavorizate primăria oferă trei mese zilnice gratuite. Pentru restul elevilor preţurile sunt subvenționate, astfel că meciul zilnic, în care sunt incluse cele trei mese, costă echivalentul a 10 lei.

Ce este şi mai interesant este faptul că la orele de limba română participă şi elevi maghiari. Desi s-a întâmplat ca vizita vloggerului arădean să coincidă cu ora de limba maghiară, profesorul preda în română, facilitând astfel integrarea copiilor în mediul românesc.

ADVERTISEMENT

“În clasa întâi, explorăm doar conversația, fără a începe abecedarul, iar totul se face în limba maghiară. Această abordare se extinde și în clasa a doua”, a declarat profesorul, care a adăugat că elevii maghiari sunt interesaţi să înveţe limba română.

Pe lângă grija pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată şi o educaţie de calitate, autorităţile din Elek sunt preocupate şi de igienă, iar copiii beneficiază și de controale stomatologice anuale gratuite, aceştia fiind însoțiți la dentist chiar de către profesori.

ADVERTISEMENT

“Astăzi am lecții cu clasa a șasea, predau desen, iar activitatea trebuie întreruptă pentru vizita la dentist.

Este un obicei ca toți elevii să fie consultați anual de către medicul dentist, iar programarea de astăzi este pentru ora 10, când trebuie să fiu acolo cu ei”, i-a spus una dintre învăţătoare lui Vasile Blidar.

ADVERTISEMENT

Privitor la sistemul de învăţământ, aceasta spune că este total diferit față de cel din România. Un alt aspect inedit este că această învăţătoare, deşi este de naţionalitate maghiară, le pune elevilor filme românești, chiar dacă printre aceştia sunt destul de mulţi unguri.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după...
Mihai Neşu, dezvăluiri dureroase la 13 ani după divorţ. Marele regret de după destrămarea căsniciei: Sper ca Maria să mă ierte!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
Cine sunt autorii crimei din Crângași. De la ce a pornit scandalul
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Noi reguli pentru ITP. Președintele Iohannis a promulgat legea
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților