News

Cum sunt păcăliți românii care merg la piață să cumpere cele mai proaspete legume și fructe românești. “Ia cu doi lei și vinde cu șapte”

Presupușii producători reușesc să obțină un atestat și un certificat de comercializare. În acest fel, aduc marfă mult mai scumpă în piețe.
01.08.2023 | 08:54
Cum sunt pacaliti romanii care merg la piata sa cumpere cele mai proaspete legume si fructe romanesti Ia cu doi lei si vinde cu sapte
Cum sunt păcăliți românii care cumpără produse la suprapreț. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cum sunt păcăliți românii care merg la piață să cumpere legume și fructe „românești”. Problema samsarilor care vin cu marfă de la agricultori, în piețe, pe care o vând mult mai scump, este binecunoscută.

Cum sunt păcăliți românii care cumpără legume și fructe la suprapreț

Aceștia pretind că sunt producători autentici, după ce reușesc să intre în posesia atestatelor. Unul din punctele de aprovizionare pentru presupușii producători îl reprezintă Târgul Pucheni. Aici se găsește marfă en gros atât de la agricultorii români, dar și din import.

ADVERTISEMENT

Unul dintre agricultori a dezvăluit pentru Observator News care este mecanismul prin care respectivii indivizi reușesc să păcălească românii care vin la piață pentru a cumpăra legume și fructe proaspte, spunând că marfa este producție proprie.

„Pun acolo şpaga, îşi iau un carnet d`ăla că arendează de la cineva pământ. Ca să aibă hârtie că va fi controlat odată şi-odată. Ia de aici ieftin, roşia cu doi lei şi vinde cu şase lei, cu şapte lei”, a declarat unul dintre comercianți sub protecția anonimatului, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

În acest fel, presupușii producători aduc în piețele din România marfă mult mai scumpă. Însă, mai grav este faptul că unii dintre ei aduc produse periculoase ce conțin pesticide în cantități extrem de mari.

„Majoritatea sunt acesti samsari. Marfa este cumparata din pietele engros, acolo nu stii de unde ia marfa, cine o verifica, daca e din productie proprie sau provine din import”, a transmis Dragoş Frumosu, reprezentant industria alimentară, pentru Observator.

ADVERTISEMENT

Cum reușesc samsarii să păcălească autoritățile

Samsarii reușesc să păcălească autoritățile printr-un mecanism foarte simplu. Aceștia cumpără sau închiriază o bucată un teren, iar în acest fel devin producători. Tot ce trebuie să facă este o cerere la primărie prin care primesc un atestat valabil pentru 7 ani și un certificat de comercializare.

Legea prevede ca terenul și culturile să fie verificate de autoritățile locale. Însă, nu se știe în ce condiții se efectuează aceste verificări. „În baza la ce vedem in teren se elibereaz carnetul si atestatul.

ADVERTISEMENT

Mai departe ca el, pana la piata la Progresul mai da si prin Pucheni si mai opreste la un colt de strada si ma gaseste o batranica sau nu stiu ce , aici nu mai e treaba primariei”, a transmis Florin Iorga, Direcția Agricolă Copăceni pentru sursa menționată.

 

ADVERTISEMENT