News

Țeapa pe care doi fermieri din Buzău au dat-o multor români. Cu ce soluție stropeau legumele care ajungeau chiar și pe rafturile BIO din supermarketuri

Doi fermieri din Buzău foloseau substanțe toxice pentru a forța coacerea accelerată a legumelor. Acestea erau vândute ca legume BIO
04.05.2023 | 07:14
Teapa pe care doi fermieri din Buzau au dato multor romani Cu ce solutie stropeau legumele care ajungeau chiar si pe rafturile BIO din supermarketuri
În unele cazuri, legumele ajungeau chiar la rafturile cu produse BIO Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Polițiștii buzoieni anchetează acum trei bărbați, dintre care doi fermieri, care au pus în vânzare substanţe toxice cu scopul de a fi folosite pentru coacerea forţată a legumelor din solarii, precum şi legume stropite cu amestecuri chimice, de până la 8 ori mai concentrate faţă de limita admisă în UE.

Țeapa pe care doi fermieri din Buzău au dat-o multor români

Legumele cultivate de aceștia folosind substanțele ilegale ajungeau în depozite en-gros care aveau contracte cu mai multe hypermarketuri, au precizat, pentru AGERPRES, surse apropiate anchetei.

ADVERTISEMENT

În urma mai multor percheziții, organizate în județele Buzău și Ilfov, a fost depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanțe chimice provenite din Turcia, au informat reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Buzău

“Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

ADVERTISEMENT

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a precizat IPJ Buzău.

Legumele ajungeau pe rafturile BIO din supermarketuri

Sursele apropiate anchetei au mai dezvălui că una dintre persoane se ocupa de procurarea substanțelor respective care aveau o concentrație mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Ceilalți doi membri ai grupării, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, având ca scop comercializarea legumelor în perioada când prețul acestora este mai ridicat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de 8 ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt.

Odată coapte, legumele din solarii erau vândute în en-grosuri aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri. În acest fel au fost descoperite cazuri în care legumele coapte forțat ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

ADVERTISEMENT

“În baza mandatelor de aducere, persoanele bănuite, un bărbat, din Ilfov şi doi bărbaţi din Buzău, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, au fost conduse la sediul IPJ Buzău pentru continuarea cercetărilor.

În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată şi neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal”, au mai informat reprezentanţii IPJ Buzău.

ADVERTISEMENT
Tags: