News

Cum sunt umiliți românii după intrarea în Schengen. Ce au pățit pe aeroporturile din Franța, Italia sau Spania: “Toţi am fost controlaţi! De trei ori!”

România a intrat în spațiul Schengen aerian și maritim, însă mai mulți turiști români se plâng că au fost umiliți pe aeroporturi prin Franța, Italia sau Spania.
03.04.2024 | 21:44
Cum sunt umiliti romanii dupa intrarea in Schengen Ce au patit pe aeroporturile din Franta Italia sau Spania Toti am fost controlati De trei ori
Cum sunt umiliți românii după intrarea în Schengen. Ce au pățit pe aeroporturile din Franța, Italia sau Spania: "Toţi am fost controlaţi! De trei ori!"
ADVERTISEMENT

Au trecut patru zile de la intrarea în Schengenul martitim și aerian, însă există cazuri în care oamenii sunt ținuți în continuare zeci de minute pentru a le fi controlate documentele. Conform legislației, polițiștii de frontieră au dreptul să facă aceste controale aleatoriu, atunci când au de-a face cu persoane pe care le consideră suspecte.

Cum sunt umiliți românii după intrarea în Schengen pe mai multe aeroporturi din Europa

Așadar, chiar dacă România e în Schengen aerian, deci românii ar trebui să-și vadă liniștiți de drum, vameșii din străinătate nu sunt impresionați și par să-i hărțuiască pe conaționalii noștri. Conform Observatornews.ro, românii se simt umiliți și nu înțeleg de fapt dacă țara noastră a intrat, sau nu, în Schengen aerian.

ADVERTISEMENT

“Bine am intrat în Schengen. Ne verifică paşapoartele tuturor! Drăguţ, nu? Franţa! Schengen, dar nu prea!”, arată și europarlamentarul Vlad Gheorghe, în direct de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Aici, polițiștii de frontieră francezi au verificat pașapoartele tuturor românilor sosiți aici cu avionul.

Intrarea în Schengen ar fi trebuit să îi scutească pe oameni de această pierdere de vreme, însă polițiștii străini nu văd cu ochi buni niciun cetățean român. ”I-am întrebat dacă fac controale la întâmplare şi nu au reuşit să-mi spună! Au spus că verifică şi Germania şi alte ţări! Au zis că le spun superiorii unde să meargă!”, a explicat europarlamentarul.

ADVERTISEMENT

Această situație a fost deja reclamată pe mai multe aeroporturi din Europa, astfel că oamenii simt că nu sunt cu adevărat în Schengen. ”Au controlat tot. Normal, ca de obicei. Tot avionul, pe toți! Noi venim de la Bari, ne-au controlat de trei ori”, se plânge un român, vizibil supărat pe situația ciudată.

Au fost raportate deja cazuri similare pe aeroporturile din Berlin, Copenhaga, Munchen, Malmo sau Oslo. În teorie, controlul polițiștilor de pe aeroport se face doar atunci când există o analiză de risc, adică oamenii legii bănuiesc că anumite persoane pot să ascundă ceva și ar trebui chestionate suplimentar.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu lăuda ”reușita” de a intrat în Schengenul aerian și maritim

În anul electoral 2024, premierul Marcel Ciolacu a lăudat aderarea României la Air Schengen, cu toate că țara noastră a ratat en fanfare obiectivul clar de a adera în Schengenul terestru, așa cum se lăudau toți politicienii de mai bine de un an.

Chiar și așa, conform lui Marcel Ciolacu, oamenii ar trebui să se bucure că măcar în aeroport nu vor mai sta la controale inutile. Doar în teorie, căci în practică mulți oameni se simt umiliți.  ”România este de astăzi în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, o reușită binemeritată de țara noastră ca membru al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Beneficiile sunt evidente atât pentru cetățenii români care pot călători mai ușor, cât și pentru economia națională, prin deschiderea unor noi oportunități în acest spațiu de liberă circulație.

Avem un plan guvernamental clar și ferm asumat pentru aderarea completă la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului. Am convingerea că prin seriozitate și stabilitate vom realiza acest obiectiv, așa cum am reușit alte două proiecte majore – aderarea la NATO și la Uniunea Europeană – și cum ne pregătim pentru a face parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, s-a lăudat Marcel Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISEMENT
Tags: