News

Ce schimbări aduce aderarea României la spațiul Schengen aerian. Nu plecați la aeroport fără acest document

Aderarea României la spațiul Schengen aerian vine cu mai multe schimbări. Un document este obligatoriu să-l aveți la îndemână când vă prezentați la aeroport.
13.03.2024 | 17:27
Ce schimbari aduce aderarea Romaniei la spatiul Schengen aerian Nu plecati la aeroport fara acest document
Schimbări importante aduse de aderarea României la spațiul Schengen aerian. Ce document este obligatoriu la aeroport. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În această perioadă, pe toate aeroporturile din țară sunt pregătiri intense pentru data de 31 martie, cea care vine cu mai multe schimbări, fiind cea care aduce aderarea oficială a României la spațiul Schengen aerian.

Schimbări importante aduse de aderarea României la spațiul Schengen aerian. Ce document este obligatoriu la aeroport

La finalul acestei luni, România intră în Schengen maritim și aerian. Din 31 martie, atunci când mergem cu avionul într-un stat membru nu vom mai sta la cozi pentru a ne fi verificate documentele.

ADVERTISEMENT

După această aderare mult așteptată, vor fi eliminate automat controalele de documente ale Poliției de Frontieră. Măsura se aplică pentru călătoriile spre destinațiile în spațiul Schengen. Cursele unde românii vor călători ca până acum sunt cele spre Marea Britanie. Acestora li se adaugă zborurile charter spre alte state non-Schengen.

Așadar, clasicul filtru de control al documentelor va dispărea. În schimb, rămân în funcțiune filtrele de securitate, care sunt obligatorii pentru orice zbor cu avionul.

ADVERTISEMENT

Foarte important! Niciun pasager nu va putea călători fără documente de identitate. Astfel, nu faceți greșeala să plecați la aeroport fără buletin. Biletul de avion nu se poate achiziționa fără date personale.

În Terminalul Schengen, terminalul de Plecări Externe, care va fi inaugurat la 29 martie, pasagerii vor putea călători în țările din spațiul Schengen exact ca și cum s-ar duce acum la București.

ADVERTISEMENT

Călătoria într-o țară Schengen e exact ca și cum am călători în țara noastră. De reținut însă că omul nu este anonim într-un avion. La îmbarcare, vor fi controlate buletinele pentru a confirma identitatea pasagerului care deține boarding-pass-ul.

Cel care călătorește este și cel care deține biletul. Așadar, nu, nu plecăm fără buletin de acasă”, a explicat Andrei Obreja, director IT și comunicații al Aeroportului Timișoara, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul aeroportului din vestul țării spune că primul zbor de pe Aeroportul din Timișoara spre zona Schengen va avea loc pe 31 martie, de la ora 6.15, cu destinația Munchen. Va fi o cursă a companiei Lufthansa.

ADVERTISEMENT