În condițiile în care românii s-au trezit sâmbătă dimineața în fața unui adevărat peisaj de iarnă, cu un strat de zăpadă de peste 10 cm, și cu ninsorile așteptate să continue până seara târziu, Poliția Rutieră a transmis o serie de recomandări pentru cei care doresc sau sunt nevoiți să se deplaseze cu autoturismul pe această vreme.
Membrii Poliției Rutiere subliniază că, pe drumurile acoperite de zăpadă, șoferii trebuie să cunoască câteva reguli specifice privind condusul autoturismului. Astfel, în aceste condiții meteorologice, șoferii trebuie să evite frânarea bruscă, dar și schimbarea bruscă a direcției de mers.
„Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, în scopul deplasării în condiții de siguranță și preîntâmpinării producerii unor accidente rutiere, Brigada Rutieră recomandă conducătorilor auto să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere și să nu bruscheze comenzile volanului și să folosească frâna de motor pentru a încetini.
Să evite pe cât posibil frânarea, schimbarea bruscă a direcției de mers și depășirile repetate, riscul de a derapa în condițiile unui carosabil alunecos crește”, se arată în comunicatul Poliției Rutiere emis sâmbătă dimineața.
Meteorologii au anunțat că va continua să ningă pe parcursul zilei de sâmbătă, până la orele serii, fiind așteptat ca stratul de zăpadă să ajungă până la 17 cm. În aceste condiții, o altă recomandare a polițiștilor este ca șoferii să se intereseze în permanență de starea drumurilor pe care urmează să circule, acestea putând fi blocate în urma unui accident sau pur și simplu din cauza vremii.
„Să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă și să-și pregătească autovehiculul pentru deplasare; să respecte semnalele și indicațiile poliţiştilor rutieri aflați în trafic pentru siguranța circulației rutiere, iar pentru siguranța lor și a pasagerilor pe care-i transportă, purtarea centurilor de siguranță este obligatorie”, se mai arată în comunicatul Poliției Rutiere.
De asemenea, mai multe recomandări vizează necesitatea ca șoferii să verifice sistemele de semnalizare ale autoturismelor înainte de plecarea la drum, iar, în cazul unei deplasări, să se asigure că nu vor bloca traficul în cazul unei opriri.
„Să verifice dacă funcționează în parametrii optimi sistemul de iluminare și semnalizare, instalația de climatizare și stergătoarele; să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier; să sporească atenția și concentrarea la volan; să păstreze o distanță corespunzătoare față de vehiculul din față pentru a putea frâna în condiții de siguranță; să nu oprească sau să staționeze în locurile în care pot împiedica desfășurarea normală a traficului”, a mai transmis Poliția Rutieră.
Cei de la Poliția Rutieră au recomandări și pentru pietoni, cerându-le să fie mult mai atenți atunci când traversează strada. „Pietonilor le recomandăm să se deplaseze doar pe trotuare, traversarea străzii să o realizeze doar prin locurile marcate și semnalizate corespunzător, la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către conducătorii auto”, au mai transmis polițiștii.
Poliția Rutieră subliniază însă că, în aceste condiții meteo, circulația cu anvelope de iarnă este obligatorie, fiind cea mai importantă recomandare pe care o fac șoferilor.
„Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
În cazul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, există obligația echipării cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune ori montării pe aceste roți a lanțurilor/echipamentelor antiderapante certificate”, se mai arată în comunicatul Poliției.