News

România, sub ger și zăpezi. Care e starea drumurilor. Peste 50 de mașini avariate în București și zeci de intervenții ale pompierilor

România este acoperită de zăpadă, după ninsoarea care a căzut noaptea trecută. Traficul se desfășoară îngreunat, însă nu sunt drumuri închise
20.01.2024 | 12:13
Romania sub ger si zapezi Care e starea drumurilor Peste 50 de masini avariate in Bucuresti si zeci de interventii ale pompierilor
În București, stratul de zăpadă va ajunge la 17 cm. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
20-01-2024
10:19

Zeci de mașini avariate în Capitală. Peste 60 de intervenții ale pompierilor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a transmis sâmbătă dimineața că, în doar 5 ore, a efectuat peste 60 de intervenții între orele 06.00 – 11.00. Autoritățile au precizat că, în urma copacilor căzuți, au fost avariate 54 de autoturisme.

„Au fost îndepărtaţi 59 de copaci, 2 garduri, 1 stâlp de iluminat. Au fost avariate 54 de autoturisme”, au precizat cei de la ISU București-Ilfov.

De asemenea, Primăria Capitalei a anunţat că se intervine pe arterele din Bucureşti cu 209 utilaje de deszăpezire. Pe de altă parte, STB a precizat că mijloacele de transport în comun sunt blocate sau staţionate pe unele artere din cauza dâmburilor de zăpadă.

„Serviciul de transport public funcţionează în parametrii normali şi se circulă în condiţii de iarnă. În cursul dimineţii, din cauza condiţiilor meteo au fost înregistrate câteva evenimente, punctual, la care s-a intervenit operativ iar în prezent circulaţia este reluată”, a precizat STB, care a menționat că în acest moment nu mai există blocaje în trafic chiar dacă pe unele artere s-au înregistrat blocări temporare.

20-01-2024
08:29

Trenurile circulă cu restricții de viteză din cauza ninsorilor

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat sâmbătă că, din cauza zăpezii, a viscolului și a temperaturilor scăzute, circulația trenurilor se desfășoară cu restricții de viteză. Cele mai multe probleme sunt semnalate în județele Iaşi, Galaţi, Craiova, Constanţa, Bucureşti şi Braşov.

Astfel, CFR a precizat că, în județul Iași, pe distanţa Leşu Ilvei – Poiana Ilvei şi Lunca Ilvei – Coşna se circulă cu restricţie de viteză de 50 km/h. La fel, în Craiova, pe distanţa Drăgăneşti – Fărcaşele (ambele fire de circulaţie) se circulă cu restricţie de viteză de 30 km/h.

În Brașov, pe distanţa Dârste – Timişul de Sus – Predeal, fir II este întreruptă tensiunea în linia de contact. „Se intrevine pentru remediere cu drezina pantograf, circulaţia trenurilor realizându-se pe fir I, cu repercursiuni minime.

Personalul CFR SA este activat şi intervine operativ în zonele unde se înregistrează probleme şi menţine permanent legătura cu dispeceratele operatorilor de transport feroviar atât de călători, cât şi de marfă, şi va transmite operativ măsurile necesare care trebuie luate astfel încât să se asigure continuitate în circulaţia trenurilor”, se arată într-un comunicat al companiei.

Capitala se confruntă cu cea mai puternică ninsoare din această iarnă, meteorologii precizând că va ninge în continuare până la ora 17.00, urmând să se depună un strat de zăpadă de 17 cm. STB a anunțat că două linii de tramvai sunt blocate după ce un tramvai a deraiat în zona Pipera.

Ninsoare în Capitală până la ora 17.00

În București a început să ningă puternic de la primele ore ale dimineții, iar stratul de zăpadă măsoară deja circa 10 cm. Este cea mai puternică ninsoare din acest an, iar meteorologii au anunțat că va continua să ningă slab, și că până la ora 17.00, stratul de zăpadă va ajunge la 15-17 cm. În continuare, vântul va sufla moderat, cu viteze de până la 35…40 km/h, iar temperatura maximă va ajunge sâmbătă până la 2 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții primăriilor de sector au fost convocați pentru planul de urgență, însă prefectul capitalei, Rareș Hopincă, a precizat că utilajele vor interveni abia după ce ninsoarea se va opri. În acest moment, traficul se desfășoară cu greutate în București, utilajele nu au deszăpezit arterele principale sau secundare.

„Ninge viscolit la această oră, deci utilajele vor interveni după ce se oprește ninsoarea. Se circulă în condiții de iarnă, dar nu putem vorbi de drumuri blocate. Conducătorii auto să nu se hazardeze și să iasă cu mașina dacă nu o au asigurată de iarnă. Urmează ca deszăpezirea sensurilor principale și a aleilor să se facă după ce căderile se opresc, adică în 1-2 ore după raportările meteorologilor. Utilajele sunt pregătite”, a declarat prefectul Rareș Hopincă la postul Digi24.

ADVERTISEMENT

Două linii de tramvai blocate

Societatea de Transport București a anunțat că liniile de tramvai 14 și 36 sunt blocate în zona Șoseaua Pantelimon/Bdul. Ferdinand, pe sensul Platforma Industrială Pipera după ce un tramvai a deraiat de pe linie. De asemenea, STB a anunțat că, din cauza condițiilor meteo, autobuzele ”nu mai circulă pe calea de rulare a tramvaielor, ci pe carosabil și efectuează opriri în stații la bordură”.

Pe de altă parte, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat că traficul aerian se desfășoară normal, în condiții de iarnă, neexistând curse anulate pe aeroporturile din Capitală. Compania a precizat însă că, din cauza vremii, pot apărea întârzieri, din necesitatea degivrării aeronavelor.

ADVERTISEMENT

„Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu traficul aerian se desfăşoară în condiţii de iarnă, dar în parametri normali, conform planului de zbor. Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă. Nicio cursă nu este anulată din motive meteo.

Pistele, platformele şi căile de rulare a aeronavelor sunt deschise şi operaţionale, fiind asigurate condiţiile pentru desfăşurarea operaţiunilor aeriene”, se arată într-un comunicat de presă al CNAB.

ADVERTISEMENT

Au fost incidente și în alte orașe din țară. Într-un cartier din Baia Mare mai multe mașini au fost avariate după ce un copac s-a prăbușit sub greutatea zăpezii, iar la Cluj-Napoca un bulevard a fost blocat mai multe ore după ce un autocar a deraiat din cauza zăpezii depuse.

Cum se circulă pe drumurile din țară

Centrul Info Traffic al Poliției Române informa, la ora 06.30, că nu erau drumuri naționale sau autostrăzi cu circulaţia oprită/restricționată ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile sau a vreunui accident rutier.

„Sunt precipitații sub formă de ninsoare, izolat cu depunere pe partea carosabilă, fără a fi impuse restricții de tonaj, în județele Argeș, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Sibiu, Vâlcea. Se acționează cu utilaje de deszăpezire.

Precipitații sub formă de ploaie și lapoviță sunt semnalate în județele Călărași, Constanța și Maramureș (DN 18 pasurile Gutâi și Prislop – condiții de formare a poleiului).

Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București – Pitești, A2 București – Constanța, A3 București – Ploiești și DN 1 Ploiești-Brașov, ninge, cu tronsoane unde zăpada se depune, însă se acționează cu utilaje”, se arată în comunicatul Poliției Române.

ADVERTISEMENT