Life

Cum trebuie să bei, de fapt, cafeaua. Adăugarea acestor condimente schimbă totul. Fac minuni și pentru sănătate

Anumite condimente adăugate în cafea pot face adevărate minuni pentru sănătate și, în plus, o fac și mult, mult mai gustoasă.
25.02.2024 | 12:43
Cum trebuie sa bei de fapt cafeaua Adaugarea acestor condimente schimba totul Fac minuni si pentru sanatate
Ce condimente sunt bune pentru cafea / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Parcă nimic nu este mai plăcut decât momentul în care, dimineața, cafeaua este pusă în ceașcă și băută. Obicei care, desigur, este larg răspândit pe tot globul, nu numai în România. Dar, uneori, aroma cafelei poate fi potențată cu anumite condimente și, în plus, fac minuni pentru sănătate.

Ce condimente sunt bune pentru cafea

Cafeaua are mai multe roluri. Unul dintre acestea este legat de stimularea activității, lichidul fiind recunoscut ca un tonifiant general. Dar, pe lângă aceste beneficii, cafeaua, cu anumite condimente în ea, poate stopa declinul cognitiv și, astfel, îmbunătăți sănătatea creierului.

ADVERTISEMENT

Conform medicului neurolog Brandon Crawford, citat de Capital, în cafea pot fi adăugate mai multe mirodenii. Iar condimentele cu pricina, pe lângă gustul bun, reușesc să facă minuni pentru sănătatea creierului. Iar printre aceste condimente, multe le avem, cu toții, în casă.

Astfel, nucșoara, piperul negru, tumericul, ghimbirul sau scorțișoara pot fi adăugate în cafea. Aroma lor plăcută aduce și beneficii semnificative sănătății. De exemplu, scorțișoara este un antioxidant natural foarte puternic. În plus, reglează nivelul zahărului din sânge., prevenind astfel bolile neurodegenerative, precizează medicul. Și, pe lângă aroma plăcută, ajută chiar și la pierderea în greutate.

ADVERTISEMENT

Tumericul, explică medicul citat, are și el beneficii semnificative datorită curcuminei pe care o conține. Iar substanța cunoscută ca și curcumină are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Iar aceste beneficii au o influență pozitivă majoră asupra creierului.

„Curcumina crește nivelul hormonului cerebral BDNF, care ajută la apariția de noi neuroni și luptă împotriva unor procese degenerative din creier”, precizează doctorul neurolog Brandon Crawford.

ADVERTISEMENT

Ghimbirul, aliatul perfect pentru sănătate

Ghimbirul este unul dintre condimentele care, de-a lungul istoriei, a fost recunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Adăugat în cafea, ghimbirul face adevărate minuni, la nivel de gust, dar și pentru sănătate.

”Ghimbirul poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive, prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ. De asemenea, ajută la echilibrul neurotransmițătorilor, esențial pentru concentrare și agilitate cognitivă”, precizează medicul american.

ADVERTISEMENT

Nucșoara are, la rândul ei, efecte de stimulare a stării de spirit, contribuind la o mai bună concentrare de zi cu zi. Nici piperul negru nu este de lepădat. Adăugat în cafea, chiar dacă schimbă gustul băuturii, are efecte extraordinare pentru sănătate.

”Piperina, compusul activ din piperul negru, poate îmbunătăți absorbția curcuminei (din turmeric) cu până la 2.000%. Această sinergie amplifică beneficiile curcuminei pentru creier, ajută și la îmbunătățirea digestiei și a absorbției nutrienților, susținând indirect sănătatea cognitivă”, explică medicul.

Cafeaua, băută cu moderație, are efecte fantastice pentru sănătate. Două sau trei cești de cafea, demonstrează studiile făcute, scad cu 10% până la 15% riscul de a face boli cardiace. În plus, fiind un tonifiant general, ajută și la stimularea creierului și a memoriei.

ADVERTISEMENT