Un adevărat energizant natural, cafea se bea adesea pe fugă, între două treburi de rezolvat sau înainte de a pleca la muncă dimineața, dar medicul Vlad Ciurea a dezvăluit că acest obicei ar trebui, de fapt, transformat într-un ritual. În acest mod, băutura va avea efecte benefice asupra creierului.
Pentru mulți, diminețile au miros de cafea, dar nu oricine își permite luxul de a o servi pe malul Bosforului, precum în serialele de succes care au cucerit România, ci mai degrabă cumpărată în grabă de la cafeneaua din colțul blocului sau pusă pe fugă în termos înainte de a pleca la muncă.
Medicul Vlad Ciurea a dezvăluit și în trecut că această băutură reprezintă un energizant natural. Astfel că, recomandă consumul- ceea ce este o veste cu adevărat îmbucurătoare pentru iubitorii de cafea.
Însă, trebuie precizat faptul că este important să ții cont când, dar și cum se bea cafeaua. Pentru că, spune specialistul, există anumite ore ale zilei în care trebuie consumată, dar și câteva condiții.
„Cafeaua trebuie băută. Este o plăcere, nu numai gustul, mirosul. Cafeaua este o plăcere, este relaxare. Nu putem tăia cafeaua. Trebuie să avem ore de relaxare cu cafeaua în față. Este perfectă.
Cafeaua trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere: culoare, gestică, miros, timp de preparare, ce fel de cafea ne place. Cafeaua trebuie băută dimineața, dar relaxați. Nu în fugă, nu cu un copil de mână, cu un telefon în cealaltă mână.
Cafeaua trebuie să fie relaxare și plăcere. A doua cafea, eu o pregătesc când încep lucrul după-amiază. Îmi face plăcere și a doua cafea”, a dezvăluit Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, pentru dcmedical.ro.
De menționat este că excesul de cafeină poate duce la efecte negative, precum insomnie, anxietate și tulburări digestive, dar atunci când este consumată corect poate avea beneficii pentru creier.
Aceasta protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ și a deteriorării. Cei mai importanți compuși care se găsesc în cafea- băutura recomandată de Vlad Ciurea, sunt cafeina, care stimulează sistemul nervos central, acizii clorogenici, cafestolul și kahweolul și trigonelina.