Life

Cum trebuie să gătești corect, de fapt, puiul la cuptor. Greșeala uriașă pe care o face multă lume

Puiul la cuptor poate fi un adevărat deliciu în cazul în care este preparat corect, în caz contrar carnea fiind una fadă.
20.04.2024 | 19:17
Cum trebuie sa gatesti corect de fapt puiul la cuptor Greseala uriasa pe care o face multa lume
Ce trebuie să faci pentru un pui la cuptor perfect, sfaturi practice de la oamenii de știință / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru ca puiul la cuptor să iasă perfect trebuie respectați anumiți pași în momentul preparării. Iar totul începe, culmea, de la felul în care este așezat în tavă.

Ce trebuie să faci pentru un pui la cuptor perfect

Când vine vorba de mâncare sunt o mulțime de sfaturi și trucuri care asigură un preparat delicios. Și, chiar dacă puiul este, probabil, una dintre cele mai căutate feluri de carne de la noi din țară, puțini sunt cei care știu să îl prepare corect.

ADVERTISEMENT

Iar când vine vorba de puiul la cuptor, sunt câteva lucruri care trebuie respectate pentru ca friptura să fie una suculentă. Mai ales că, de cele mai multe ori, puiul nu are prea multă grăsime, iar carnea se poate usca în cazul în care stă și doar câteva minute în plus, în cuptor.

Astfel, susține Dan Vodnar în cadrul podcastului lui Cătălin Măruță, prima greșeală când vine vorba despre pui este legată de felul în care este așezat în tavă. Iar cum Dan Vodnar este în topul mondial al oamenilor de știință, sfaturile lui par să fie cât se poate de bine venite.

ADVERTISEMENT

Astfel, susține el, puiul trebuie pus în tavă cu pieptul în jos, nu în sus, așa cum fac majoritatea gospodinelor. ”De cele mai multe ori, facem lucruri pentru că așa e tradiția sau pentru că așa am fost obișnuiți. Gândiți-vă câți dintre noi nu gătim puiul cu pieptul în sus? Majoritatea facem asta.

Adică atunci când pui puiul la cuptor, în tavă, îl pui cu pieptul în sus. Dar în realitate, pieptul ar trebui să fie în jos. Asta pentru că pe spate puiul are cea mai mare cantitate de grăsime care se poate scurge pe pieptul de pui, făcându-l mult mai suculent și apetisant. Puiul se bagă pe burtă, nu pe spate”, a explica porf. dr. Dan Vodnar pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie gătită carnea! Procedeul care salvează toți nutrienții

Cu toate acestea, indică el, cel mai bine este să ne ferim de carnea preparată prin prăjire, chiar dacă e vorba și de un delicios pui la cuptor. Iar recomandarea lui este ca mâncărurile să fie preparate la abur. Motivul, explică el, e unul simplu: nutrienții nu sunt distruși prin prepararea mâncării.

”Un proces mai bun de gătit este cel făcut la aburi. Atunci când fierbi un aliment, are loc și o difuzie a nutrienților în apă. Dacă fac supă, de exemplu, e bine, pentru că rămâne acolo. Dar dacă doar fierbi bucata de carme, după care o scoți și o mănânci, ar fi bine să gătești carnea la aburi. Și la legume la fel, pentru că se pierd nutrienți”, a mai explicat omul de știință.

ADVERTISEMENT

Când vine vorba de cantitățile de mâncare însă, lucrurile se schimbă. Iar specialiștii susțin că trebuie să avem grijă și la cât mâncăm, nu doar la ce mâncăm. Iar când e vorba de anumite alimente, precum carnea, orezul sau alte garnituri, moderația e cheia. O bucată de carne cât jumătate de palmă sau câteva linguri de garnitură sunt suficiente.

În schimb, pare-se, nu trebuie să fim la fel de stricți când vine vorba de salate sau de legume crude. Cantitățile pot fi semnificativ mai mari, iar medicii spun că, pe termen lung, vitaminele, mineralele și nutrienții vor face mult bine sănătății fiecăruia.

ADVERTISEMENT
Tags: