Sport

Cum va arăta fotbalul viitorului! Miliardele vor aduce superligi regionale, meciuri pe platforme de streaming şi realitate virtuală pentru fanul de rând. Video

Fotbalul este într-o continuă schimbare, iar viitorul poate aduce modificări fundamentale. Cum va arăta sportul rege peste 20 de ani, după infuzii financiare de miliarde de euro.
24.12.2022 | 21:00
Cum va arata fotbalul viitorului Miliardele vor aduce superligi regionale meciuri pe platforme de streaming si realitate virtuala pentru fanul de rand Video
Cum ar putea să arate viitorul fotbalului
ADVERTISEMENT

În urmă cu 20 de ani, în 2002, nimeni nu-şi imagina schimbările produse în fotbalul din prezent. Sistemul VAR, Campionatul Mondial jucat în preajma Crăciunului, transferuri de sute de milioane de euro şi cinci schimbări în joc păreau de domeniul SF. FANATIK şi-a imaginat cum ar putea să arate fotbalul în viitor.

Globalizarea va duce la superligi regionale, campionate care vor produce zeci de miliarde de euro

Superliga Europei a fost la un pas de naştere în 2021, dar proiectul a trăit doar pentru 48 de ore. A fost o încercare nereuşită acum, dar viitorul ne va aduce această competiţie până la urmă. Marile cluburi au fani în întreaga lume şi aceştia şi-ar dori mai degrabă meciuri de top pentru favoriţi în dauna unor partide de campionat. Oricând, Real Madrid – Liverpool sau Bayern Munchen – PSG vor aduce un afiş mai interesant decât Real Madrid – Getafe, Liverpool – Brighton sau PSG – Caen. Iar un astfel de afiş aduce munţi de bani, la ordinul miliardelor de euro.

ADVERTISEMENT

O Superligă a Europei ar aduce un efect de domino pentru restul fotbalului european. Nu ar fi exclus ca peste 20 de ani să avem un campionat al Balcanilor, o ligă a ţărilor nordice sau o divizie unică pentru Benelux. Implicit, aceste competiţii ar aduce mai mulţi bani pentru echipele participante, iar campionatele naţionale să devină competiţii de eşalon secund, de unde să promoveze echipe în aceste superligi regionale.

Un model al acestor superligi regionale poate fi observat în hocheiul pe gheaţă. Kontinental Hockey League (KHL) este o competiţie în care participă cluburi din Rusia, Belarus, China şi Kazahstan. Erste Liga a adus la start cluburi din Ungaria şi România, iar în trecut au participat şi reprezentante din Austria, Serbia sau Slovacia. ICE Hockey League a avut formaţii din Italia, Austria, Ungaria, Slovenia sau Cehia.

ADVERTISEMENT

Drepturile TV ar putea ajunge la platformele de streaming. Netflix şi Amazon au sondat deja terenul

În prezent, marile competiţii din fotbal le aveam la dispoziţie pe canalele de sport de la TV, dar viitorul va aduce migrarea spre platformele de streaming. DAZN este prima platformă care a intrat pe piaţa drepturilor TV şi este prezentă deja în peste 200 de ţări şi teritorii.

Amazon Prime oferă, în prezent, meciuri din diferite campionate din Europa şi şi-a construit o bibliotecă impresionentă de documentare sportive. Platforma oferă 20 de meciuri din Premier League, în Anglia, partide din Ligue 1, în Franţa, şi din Liga Campionilor, în Germania şi Italia.

ADVERTISEMENT

Netflix a oferit, la rândul ei, multe documentare sportive în ultimii ani, iar cel mai apreciat este cel dedicat sezoanelor din Formula 1. Platforma ar putea să intre, în viitor, pe piaţa drepturilor TV, însă, conform programelor oferite, ar putea să se îndrepte spre motorsport sau tenis.

Fanul stă în fotoliul din casă, dar se simte ca pe stadion. VR-ul, lovitura viitorului în fotbal

Tehnologia a avansat uluitor în ultimii ani, iar ochelarii VR (Virtual Reality) sunt la mare modă în gaming. În viitor, această tehnologie ar putea să facă diferenţa în transmisiunile sportive. Imaginează-ţi că începe Real Madrid – Barcelona, îţi pui ochelarii VR şi într-o secundă te afli în tribunele de pe “Santiago Bernbeu”, iar starurile de pe teren sunt la doar câţiva metri de tine, dar tu încă eşti în fotoliul din sufragerie, cu o bere în mână.

ADVERTISEMENT

Tehnologia VR poate aduce bani grei în conturile cluburilor, iar limita pentru idei este cerul. Cu ajutorul ochelarilor îţi poţi vedea favoriţii cum ies de la vestiare sau cum se încălzesc înaintea meciului. De asemenea, tehnologia i-ar aduce pe fani mai aproape la antrenamentele echipei preferate. Totul contra cost, ceea ce ar însemna venituri importante pentru marile cluburi.

Body Cam-ul ar putea să ducă vizionarea unui meci la următorul nivel

În vară, AC Milan şi FC Koln au jucat un meci amical. Până aici nimic ieşit din comun, doar că jucătorii au purtat Body Cams (camere video fixate pe corp). Imaginile au făcut senzaţie, mai ales că poţi urmări partida din postura unui fotbalist şi să auzi tot ceea ce se întâmplă în jur.

“Folosind MindFly, fanii pot simţi emoţia unui meci din teren. Vestele noastre sunt concepute în aşa fel încât să nu interfereze cu performanţele jucătorilor de pe teren. Sunt ca vestele GPS, iar fotbaliştii uită că le poartă după câteva minute”, explica Eran Tal, co-fondatorul al MindFly.

Cum ar fi fost ca în timpul finalei Campionatului Mondial 2022 să ai posibilitatea să urmăreşti jocul din postura lui Lionel Messi sau a lui Kylian Mbappe? Viitorul va aduce sigur această variantă.

Poate unele dintre scenariile de aici par acum SF, dar să ne întoarcem în 2002. Cine ar fi crezut că în 2022 vom avea, la câteva secunde de la finalul meciului, toate statisticile unui fotbalist sau că ofsaid-ul va fi semnalizat automat cu ajutorul Inteligenţei Artificiale. Fotbalul, ca orice alt sector, se modernizează cu viteza luminii, iar viitorul, din multe perspective, chiar sună bine.

ADVERTISEMENT