Fotbal international

Superliga Europei s-a desființat. UEFA nu a luat nicio măsură împotriva disidenților

Superliga Europei sa desfiintat UEFA nu a luat nicio masura impotriva disidentilor
ADVERTISEMENT

Șase cluburi din Premier League, trei din Serie A și alte trei din La Liga au anunțat înființarea Superligii Europene, o competiție cu circuit închis care vrea să revoluționeze competițiile continentale.

UEFA a iertat cluburile trădătoare

UPDATE, 23 aprilie, ora 14:36 / Comitetul Executiv al UEFA nu a luat, în şedinţa de vineri, decizia de a sancţiona din punct de vedere sportiv cele 12 cluburi care au iniţiat Superliga Europei.

ADVERTISEMENT

”Comitetul Executiv a fost informat cu privire la cele mai recente evoluţii legate de aşa-zisa ‘Super Ligă’, inclusiv opţiunile disponibile UEFA şi paşii pe care îi ia în considerare”, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al forului european.

În aceste condiții, Real Madrid, Chelsea și Manchester City vor putea evolua în semifinalele Champions League, iar Arsenal și Manchester United în Europa League. La un moment dat se vehiculase ideea că PSG va fi desemnată la ”masa verde” câștigătoarea Champions league, iar finala Europa League se va disputa între Villarreal și AS Roma.

ADVERTISEMENT

Milan a renunțat la Superliga Europei

UPDATE, 21 aprilie, ora 16:25 / AC Milan este cel de-al nouălea club care îşi anunţă oficial retragerea din proiectul Superligii Europei. Dintre fondatori au mai rămas trei grupări, Juventus, Real Madrid şi FC Barcelona, care nu au renunţat oficial la proiect.

”Am acceptat invitaţia de a participa la proiectul Superligii cu intenţia autentică de a oferi cea mai bună competiţie europeană posibilă pentru fanii fotbalului din întreaga lume şi în interesul clubului şi al propriilor suporteri.

ADVERTISEMENT

Schimbarea nu este întotdeauna uşoară, dar evoluţia este necesară pentru progres, iar structurile fotbalului european au evoluat şi s-au schimbat de-a lungul deceniilor.

Cu toate acestea, vocile şi îngrijorările fanilor din întreaga lume au fost exprimate în mod clar cu privire la Superliga, iar clubul AC Milan trebuie să fie sensibil la vocea celor care iubesc acest sport minunat. Vom continua să lucrăm din greu pentru a oferi un model durabil pentru fotbal”, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al clubului AC Milan.

ADVERTISEMENT

Inter Milano și Atletico s-au retras și ele din Superliga Europei

UPDATE, 21 aprilie, ora 14:10 / După ce cele șase cluburi din Anglia au abandonat proiectul Superligii Europei, acum a venit rândul grupărilor Inter Milano și Atletico Madrid să se retragă oficial.

Cele două cluburi au anunțat că fac un pas în spate prin anunțuri făcute pe site-urile oficiale. Dintre cei 12 fondatori au mai rămas patru grupări, Juventus, AC Milan, Real Madrid şi FC Barcelona, care nu au renunţat oficial la proiect.


Președintele lui  Manchester United și-a dat demisia

UPDATE, 20 aprilie, 0ra 22:30 / Superliga Europei face deja prima victimă. Ed Woodward, președintele lui Manchester United, și-a dat demisia ca reacție în urma eșecului implementării Superligii Europei. Presa internaţională a anunţat că şi Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus, şi-ar fi dat demisia, însă informaţia a fost dezminţită de club.


Patru echipe s-au răzgândit în privința Superligii Europei

UPDATE, 20 aprilie, ora 21:34 / Chelsea, Barcelona, Atletico Madrid și Manchester City sunt primele patru cluburi fondatoare care s-au răzgândit în privința participării la Superliga Europei și vor să facă un pas înapoi.

Joan Laporta, președintele reales al Barcelonei, a făcut marele anunț în privința participării catalanilor la Superliga Europei: „Clubul nu va adera la Super Liga Europei până când socios nu vor vota pentru asta. Echipa lor, decizia lor”.

Conform lui Dan Roan, jurnalist BBC, nici Chelsea și Manchester City nu mai sunt interesate să participe în Super League, iar staff-ul administrativ al lui Chelsea pregătește documentația necesară pentru ca formația lui Thomas Tuchel să se retragă din competiție.


Gianni Infantino vrea măsuri ferme împotriva celor care au creat Superliga

UPDATE, 20 aprilie, ora 12:52 / Președintrele FIFA, Gianni Infantino, prezent la Congresul UEFA, și-a exprimat dezacordul cu privire la crearea Superligii Europene și cere ca cele 12 cluburi să fie pedepsite drastic.

”FIFA se bazează pe adevăratele valori ale sportului. Nu putem decât să dezaprobăm puternic crearea Superligii. Sunt de 16 ani la UEFA, am lucrat pentru a apăra principiile și valorile care au permis succesul fotbalului european.

Cluburile vor trebui să își asume responsabilitatea și să se gândească la toți suporterii care au contribuit la ceea ce este fotbalul astăzi. Rolul nostru este să protejăm fotbalul european, competițiile și echipele naționale, astfel încât fotbalul să supraviețuiască în întreaga lume.

Dacă vor să meargă în această direcție, trebuie să suporte consecințele. Trebuie ori să iasă de tot, ori să rămână, nu pot ieși pe jumătate”, a declarat Infantino, conform Mundo Deportivo.


David Beckham e împotriva Superligii Europene

UPDATE, 20 aprilie, ora 12:25 / David Beckham se împotrivește înființării Superligii. În această nouă competiție se regăsesc trei cluburi la care a jucat și superstarul englez, Manchester United, Real Madrid și AC Milan.

Copropietar al echipei din MLS, Inter Miami, Beckham a postat pe contul de Instagram un mesaj în care critică inițiativa lui Florentino Perez. Fostul mijlocaș e de părere că fotbalul este pentru toată lumea și că, dacă acesta nu va fi protejat, va muri.

„Iubesc fotbalul. Este viața mea de când mă știu. L-am iubit de când eram copil, în calitate de fan. Sunt un fan și acum. Ca jucător, iar acum ca acționar, știu că sportul nostru este nimic fară fani. Avem nevoie ca fotbalul să fie pentru toți. Avem nevoie ca fotbalul să fie corect și să fie competiții bazate pe meritocrație. Dacă nu ne protejăm valorile, sportul pe care il iubim este în pericol!”, a postat David Beckham pe Instagram.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de David Beckham (@davidbeckham)


Arbitrii își vor explica deciziile pentru toți fanii

UPDATE, 20 aprilie, ora 09:56 / Presa internațională anunță că șefii Superligii Europene vor să implementeze mai multe reguli din sporturile americane pentru a crește popularitatea fotbalului.

Astfel, arbitrii vor fi echipați cu microfoane de corp care vor putea fi auzite de toți fanii, atât la televizor, cât și pe stadion. Aceștia vor trebuie să-și explice în detaliu deciziile pentru ca toată lumea să înțeleagă de ce au luat respectiva hotărâre.

O altă regulă importantă va fi aceea de plafonare a salariilor. În consecință, va exista o limitare a contractelor jucătorilor la doar 55 la sută din încasările pe care le are clubul într-un an competițonal, ceea ce îi va proteja pe patroni să nu mai plătească jucătorii cu sume exorbitante și să aducă un profit clubului la finalul sezonului.


Perez explică decizia marilor cluburi

UPDATE, 20 aprilie, ora 08:18 / Președintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, a explicat faptul că decizia înființării Superligii Europene a venit ca urmare a faptului că se pierd foarte mulți bani și consideră că această competiție va salva fotbalul.

”Tot ce fac este pentru binele fotbalului. Superliga nu este pentru bogați, are scopul de a salva fotbalul. Dacă sistemul curent ar continua, fotbalul va dispărea, până în 2024 ar fi deja mort. Fanii își pierdeau interesul în fotbal, avem nevoie de o schimbare. Cei din categoria de vârstă 16-24 nu mai sunt interesați de fotbal. Fotbalul trebuie să se adapteze noilor generații.

Cluburile mari din Anglia, Spania și Italia trebuie să găsească o soluție pentru situația rea prin care fotbalul trece. Doar Real Madrid a pierdut 400 de milioane de euro. Superliga va salva cluburile financiar, va genera mai mulți bani. Este mai atractivă, Manchester United – Barcelona va fi mult mai atractiv decât Manchester United contra unei echipe mai mici.

Echipele se pot alătura Superligii, nu ne-am gândit vreodată la un sistem închis, mereu ne-am gândit la meritul sportiv. Cinci echipe își vor câștiga locul în fiecare sezon. Noul format al Ligii Campionilor nu va salva fotbalul. Nu îl înțeleg, nu va ajuta pe nimeni. UEFA are un monopol, noi încercăm să salvăm fotbalul.

Până astăzi, PSG nu a fost invitată. Nici măcar nu am vorbit cu cluburile din Germania. Acum suntem 12 cluburi, vrem să devenim 15. Dacă Bayern și PSG refuză, Superliga nu va fi anulată. Este un nonsens”, a declarat Perez la El Chiringuito TV, conform Marca.

Pe de altă parte, nemții de la Der Spiegel au aflat că Paris Saint-Germain are la dispoziţie 14 zile pentru a răspunde invitaţiei de a fi membru în Superliga Europeană. Potrivit contractului, PSG este invitată în calitate de membru fondator, ceea ce i-ar asigura un loc pe viaţă şi venituri foarte mari.

Clubul francez are 14 zile pentru a răspunde invitaţiei, în timp ce grupările Bayern Munchen şi Borussia Dortmund au la dispoziţie 30 de zile pentru a accepta sau declina o astfel de invitaţie.


Reacție dură din partea președintelui UEFA

UPDATE, 19 aprilie, ora 18:21 / Preşedintele UEFA, Alexander Ceferin, a avut o reacţie extrem de dură la adresa membrilor fondatori ai Superligii Europene şi ameninţă că sportivii care vor juca în această competiţie, nu vor participa la turneele finale de Campionat European şi Mondial:

“Jucătorii care vor evolua în Super League vor fi interzişi de la Campionatul Mondial şi Campionatul European. Nu vor avea voie să joace în echipele lor naţionale. Aşa numitele cluburi mari, nu au fost mereu aşa. Juventus a fost în Serie B, iar Manchester United înainte de Sir Alex Ferguson nu era nicăieri” 


Știre inițială, 19 aprilie, ora 09:05 /

Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur, alături de AC Milan, Inter Milano și Juventus, din Italia, plus Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid, din Spania, au anunțat că, în cel mai scurt timp posibil, în locul întrecerilor continentale intercluburi, vor evolua într-o competiție separată, denumită European Super League (Superliga Europei”.

Inițiatoarele acestui nou proiect fotbalistic nu au girul UEFA și FIFA, care au condamnat ferm acest demers și au anunțat că vor lua măsuri extrem de dure împotriva celor 12 cluburi care au pus la cale European Super League.

Cum va arăta formatul Superligii Europei

Într-un comunicat comun al celor 12 cluburi inițiatoare, acestea au anunțat că în forma ei finală European Super League va avea în componență nu mai puțin de 20 de cluburi, iar meciurile ar urma să se dispute, tur-retur, la jumătatea săptămânii, în așa fel încât să nu fie afectată participarea în întrecerile interne ale țărilor din care provin cele 20.

”Sezonul va începe în luna august (nu s-a precizat anul – n.r.), cu participarea cluburilor în doua grupe de câte 10, care vor juca meciuri tur-retur. Primele trei echipe din fiecare grupă se califică automat în sferturile de finală. Echipele care se clasează pe pozițiile patru și cinci vor juca un play-off adițional în dublă manșă.

Ulterior, se vor juca play-off-uri în dublă manșă începând cu sferturi de finală până în finală, care se va disputa într-o singură manșă, la finalul lui mai, pe un teren neutru”, se arată în comunicatul cluburilor inițiatoare.

Ce echipe vor participa la Superliga Europei. Se ştiu primele 12 nume

  • Manchester United
  • Manchester City
  • Arsenal
  • Chelsea
  • Tottenham
  • Liverpool
  • Juventus
  • AC Milan
  • Inter
  • Real Madrid
  • Barcelona
  • Atletico Madrid

Pe lângă cele 12 echipe, denumite cluburi fondatoare, în Superliga Europei vor mai fi acceptate alte 3 formaţii, care vor avea acelaşi statut. Conform presei internaţionale, oficialii noii competiţii vor să atragă nume grele precum PSG sau Bayern Munchen. Cele 15 echipe vor juca anual în Superliga Europei, în timp ce alte 5 cluburi se vor califica în funcţie de rezultatele obţinute în sezonul precedent.

Cine va fi preşedintele Superligii Europei

Florentino Perez este cel care a iniţiat primele discuţii despre Superliga Europei, iar presa internaţională anunţă că acesta va fi preşedintele noii competiţii. Andrea Agnelli, preşedintele lui Juventus, îl va seconda, din funcţia de vicepreşedinte, după ce şi-a prezentat demisia din ECA (Asociaţia Cluburilor Europene).

Ce riscă cele 12 cluburi fondatoare a European Super League

UEFA și FIFA au fost anunțate de acest demers dar cele două foruri fotbalistice nu și-au dat acceptul ceea ce poate duce la grave repercusiuni asupra cluburilor fondatoare.

FIFA a anunțat încă din luna ianuarie că nu va aviza această competiție menționând și că: ”oricărui club sau jucător implicat într-o astfel de competiție nu i se va permite să participe la nicio competiție organizată de FIFA”. Această interdicție include Cupa Mondială, Liga Campionilor și orice competiții regionale precum Liga Europa sau Cupa Africii.

”Li se va interzice (cluburilor participante la European Super League – n.r.) să joace în orice altă competiție la nivel național, european sau mondial, iar jucătorilor lor li se poate refuza posibilitatea de a-și reprezenta echipele naționale. Vom rămâne uniți în eforturile noastre de a opri acest proiect cinic, bazat exclusiv pe interesul propriu al câtorva cluburi, într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată.

Vom lua în considerare toate măsurile disponibile, la toate nivelurile, atât juridice, cât și sportive, pentru a preveni acest lucru. Fotbalul se bazează pe competiții deschise și pe meritele sportive. Nu poate fi altfel!”, se arată într-un comunicat remis de UEFA.

Reacții vehemente împotriva noii competiții

Nu doar forurile fotbalistice, FIFA și UEFA, au reacționat vehement împotriva noii Superligii Europei, ci și oameni politici și presa din întreaga lume.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a scris pe Twitter: ”Vor ataca inima competiției interne și îi vor îngrijora pe fanii din toată țara. Cluburile implicate trebuie să țină cont de părerea fanilor lor și a comunității de fotbal în general, înainte de a face mai mulți pași în acest demers”.

Interesant este că nici un club din Ligue 1, primul eșalon fotbalistic din Franța, nu a marșat la ideea înființării European Super League, iar președintele Emmanuel Macron a ținut să felicite decizia oficialilor cluburilor din țara sa: ”Salut poziția cluburilor franceze de a refuza să participe la proiectul Super League, care amenință principiul solidarității și al meritelor sportive”, a spus Macron.

În același timp, CNN și The Guardian notează că înființarea acestei Super Ligi este cel mai mare cutremur din fotbalul european de elită, din istoria recentă, și că o modificare de asemenea anvergură nu a mai avut loc din anii 1950.

ADVERTISEMENT