Momentan, ministrul educației Ligia Deca transmite că programul nu va fi afectat, însă elevii așteaptă o veste oficială referitoare la acest aspect. Momentan vacanța ar trebui să vină pe 16 iunie, atunci când e programată încheierea școlii. Mai mult, orele nu ar mai trebui recuperate pentru că afară va fi cald.
Cel puțin acesta e punctul de vedere din acest moment al actualului ministru Ligia Deca, conform Edupedu.ro. ”În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc”, a declarat Deca.
Rămâne de văzut dacă Ligia Deca va rămâne în continuare ministru al educației și dacă situația prezentată va fi clarificată și la nivel oficial, sau vor exista schimbări. ”Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat.
Nu mai vorbesc că, dacă am avea o situație de prelungire, s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar”, a continuat Ligia Deca. Așadar, elevii au toate șansele să scape de recuperarea orelor în această vară, conform Antena 3.
Oricum, chiar dacă orele nu vor fi recuperate în această vară, din cauza căldurii, astfel că elevii vor merge în vacanță pe 16 iunie, Ligia Deca vorbește despre o eventuală recuperare a orelor cândva la începutul anului viitor. ”Clasele terminale au terminat de parcurs materia până când greva să fi început.
Pentru ei este esențial să se poată încheia situația școlară și este esențial să rămânem în calendarul de examene naționale. Pentru celelalte clase vom încerca să găsim soluția astfel încât să nu intrăm foarte mult în vară, având în vedere infrastructura, căldura, vom încerca să refacem planificările astfel încât să putem să recuperăm la începutul anului următor. Această problemă nu există la clasele a VIII-a și a XII-a”, a mai declarat Deca.
Între timp, Ministerul Educației a transmis că vor exista anumite schimbări pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, în sensul că nu vor mai fi susținute probele ”la oral”, care vor fi echivalate cu anumite medii din timpul liceului. Concret, cei care au avut media între 5 și 6.99 vor primi nivelul ”utilizator mediu”, cei cu media între 7 și 8.49 nivelul ”utilizator avansat”, iar cei cu media între 8.50 și 10 vor avea nivelul ”utilizator experimentat”.
”Pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă la examenul naţional de bacalaureat 2023 se calculează media aritmetică a mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal la disciplina limba şi literatura română/limba şi literatura maternă în clasele a IX-a – a XII-a pentru absolvenţii învăţământului de zi, respectiv în clasele a IX-a – a XIII-a pentru absolvenţii învăţământului seral/frecvenţă redusă/absolvenţii învăţământului de zi, profil pedagogic, care au studiat cinci ani de liceu.
Pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat 2023, absolvenţi de studii liceale, care au urmat şi învăţământ profesional, calculul mediei aritmetice pentru stabilirea nivelului de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se face exclusiv pe baza mediilor anuale obţinute pe parcursul învăţământului liceal, indiferent de numărul de ani corespunzător studiilor liceale”, a transmis Ministerul Educaţiei.