News

Cum vor crește salariile profesorilor debutanți în viitorii ani. Lista majorărilor propuse de Guvern sindicatelor din învățământ

Salariile profesorilor debutanți vor crește într-un ritm susținut în următorii ani, iar acest lucru va duce și la majorări pentru cadrele didactice cu mai multă experiență.
01.06.2023 | 14:51
Cum vor creste salariile profesorilor debutanti in viitorii ani Lista majorarilor propuse de Guvern sindicatelor din invatamant
Guvernul vrea să înduplece profesorii să reia munca/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul s-a reunit în ședință la Palatul Victoria pentru a aproba proiectul de ordonanță de urgență prin care se vor implementa noile creșteri de salarii în învățământ, menite să pună capăt grevei profesorilor. Majorările ar urma să fie acordate în acest an, însă pe termen mai lung promisiunile sunt legate doar de salariile profesorilor debutanți.

Creșterea certă a salariilor, de numai 645 de lei

Ordonanța de urgență prevede două măsuri cu efect imediat: majorarea salariilor personalului didactic cu 1.000 de lei și a celui nedidactic cu 400 de lei. Sumele se acordă nediferențiat, fără să fie luate în calcul vechimea și gradele didactice. Majorarea anunțată este în cuantum brut, astfel că salariile primit în mână de către dascăli vor crește cu 645 de lei, respectiv 260 de lei.

ADVERTISEMENT

Majorarea este mai mică în cazul personalul nedidactic din sistemul de educație întrucât aceștia tocmai au primit o majorare salarială prin ordonanța de urgență care au crescut salariile din administrație până la nivelul prevăzut pentru anul 2022 în Legea salarizării 153/2017.

„Majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar și personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior reprezintă o măsură care susține creșterea calității actului educațional”, se spune în nota de fundamentare a proiectului ordonanței. Deocamdată însă, profesorii nu sunt mulțumiți, astfel că greva continuă.

ADVERTISEMENT

La cât vor ajunge salariile profesorilor debutanți

Nu există alte prevederi legale în textul ordonanței care să reprezinte o concesie clară făcută profesorilor, ci doar o promisiune făcută în legătură cu salariile profesorilor debutanți și evoluția lor începând cu 1 ianuarie 2024, când ar urma să intre în vigoare noua lege a salarizării.

„S-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an, 30% în al doilea an, 30% în al treilea an”, se spune în nota de fundamentare, fără ca o prevedere similară să fie prevăzută în textul propriu-zis al ordonanței.

ADVERTISEMENT

Dacă Guvernul își va respecta acest angajament, salariile debutanților vor crește spectaculos în următorii ani. În momentul de față, salariul brut al unui profesor debutant, cu studii superioare este de 4.098 lei, ceea ce înseamnă 2.424 lei net. Cu creșterea de 1.000 de lei care ar intra în vigoare de astăzi, netul debutanților va ajunge 2.982 lei.

O majorare eșalonată de aproape 1.000 de lei

De la 1 ianuarie, salariile lor vor avea ca termen de referință nivelul salariului mediu brut pe economie luat în calcul la fundamentarea bugetului pe 2023, adică 6.789 lei, ceea ce înseamnă că un net de 3.972 lei. Asta înseamnă că debutanții vor avea acest salariu începând cu anul 2026. Mai trebuie spus că punctul de referință – salariul mediu brut – nu se va actualiza anual ci va rămâne cel din 2023.

ADVERTISEMENT

Cum 40% din majorare se va acorda de la 1 ianuarie 2024, asta înseamnă că de anul viitor salariul net al debutanților va crește de la nivelul de 2.982 lei la 3.378. Cotele de 30% din următorii doi ani vor face ca salariul să ajungă la 3.675 lei  în 2025 și 3.972 de lei în 2026.

Deși nu există un angajament al Guvernului față de profesorii cu grade didactice superioare – definitivat și gradele I și II, creșterea salariilor pentru profesorii debutanți va duce automat, în mod logic, și la majorări pentru cadrele didactice cu vechime întrucât ar fi un nonsens ca un profesor cu definitivat să câștige mai puțin decât unul debutant. Însă raportul dintre salariile acestora urmează să fie stabilit în perioada următoare prin negocierile dintre Guvern și sindicate privind viitoarea lege a salarizării.

ADVERTISEMENT
Tags: