News

Cum vor fi repartizați copiii la grădiniță și în clasele pregătitoare. Noi reguli stabilite de Ministerul Educației

Ministerul Educației a stabilit procedura de distribuție aleatorie a copiilor în grupele de grădiniță și în clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a.
31.01.2024 | 16:43
Cum vor fi repartizati copiii la gradinita si in clasele pregatitoare Noi reguli stabilite de Ministerul Educatiei
Cum vor fi repartizați copiii la grădiniță și în clase. Procedura de distribuție aleatorie, stabilită de Ministerul Educației/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Legislația din domeniul educației interzice unităților de învățământ să distribuie în mod arbitrar elevii în clase sau ca părinții să aleagă clasa în care merge copilul lor. În aceste condiții, Ministerul Educației a stabilit o serie de reguli privind distribuirea aleatorie care să respecte principiul nediscriminării, asigurării echităţii şi egalităţii de şanse, al transparenței, al incluziunii, al centrării și al
interesului superior al copilului/elevului.

Distribuție aleatorie după sex și vârstă la copiii mici

Procedura de distribuție aleatorie se aplică în unitățile de învățământ cu grupe de nivel antepreșcolar și/sau preșcolar, precum și în cele cu clase de învățământ primar, gimnazial și liceal în care se constituie cel puțin două formațiuni de studiu la grupele/clasele de început de nivel: grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a din același domeniu/ cu aceeași specializare.

ADVERTISEMENT

În fiecare unitate de învățământ se va forma o comisie pentru repartizarea aleatorie, iar data la care procedura se va face va fi anunțată din timp, astfel încât și părinții să poate asista la repartizarea pe grupe/ clase a copiilor. Consiliul de administrație al unității de învățământ poate opta pentru una din două variante de distribuire aleatorie: în ordine alfabetică sau prin tragere prin sorți.

Procedura pentru înscrierea la creșe sau grădinițe se va face pornind de la două liste, 1 și 2, pe care sunt trecute numele copiilor înscriși. Pe lista 1 sunt trecuți copii care au împlinit trei luni (pentru creșă) sau trei ani (pentru grădiniță) până la data de 31 august a anului școlar în curs, iar pe lista 2 cei care ating aceste praguri de vârstă până pe 31 decembrie. În interiorul celor două liste, elevii sunt grupați pe trei criterii: fete, băieți și copii a căror limbă maternă diferă de limba de predare. În cazul în care distribuția se face alfabetic, se iau primul copil de pe lista 1 și primul copil de pe lista 2 și sunt repartizați în grupa A. Copiii de pe locul 2 vor fi repartizați în grupa B și așa mai departe până când sunt distribuiți toți copii.

ADVERTISEMENT

Procedura de distribuție aleatorie prin tragere la sorți se face astfel: „Numele primului copil se extrage din lista 1 pentru grupa mică A, numele celui de-al doilea copil din lista 1 pentru grupa mică B, până la repartizarea pe grupe a copiilor de pe lista 1. În aceeași manieră se repartizează copiii de pe lista 2. Extragerea se face alternativ, fete, băieți, și antepreșcolari/preșcolari a căror limbă maternă diferă de limba de predare până la finalizarea constituirii formațiunilor de studiu.”În cazul gemenilor/ tripleților, părinții pot opta pentru ca ei să fie repartizați în aceeași grup, caz în care aceștia sunt repartizați în grupa în care a fost distribuit primul dintre frați.

La aceeași procedură se va recurge și pentru repartizarea în clasele pregătitoare, cu o exceptarea unei singure categorii de copii: „Copiii cu cerințe educaționale speciale sunt repartizați echitabil, la nivelul tuturor claselor, în funcție de tipul de tulburare/afecțiune/dizabilitate/ dificultate de învățare, fără să se aplice procedurile menționate.

ADVERTISEMENT

Media de admitere, esențială la liceu

La nivel gimnazial, componența claselor a V-a rămâne neschimbată față de clasa a IV-a. O situație specială apare în cazul în cazul liceelor care organizează și clase de gimnaziu. În această situație, se fac două liste, una cu fete și cu băieți. „Pentru constituirea formațiunilor de studiu în ordine alfabetică, elevii, ordonați alfabetic pe criteriul de gen fete – băieți, sunt distribuiți alternativ, astfel: primul elev – fată, respectiv băiat, la clasa a V-a A, al doilea elev din lista 1 – fete, respectiv din lista 2 – băieți, la clasa a V-a B și așa mai departe, utilizându-se, pe rând, fiecare listă cu elevii dispuși alfabetic”, a stabilit Ministerul Educației.

La tragerea la sorți se procedează asemănător, dar mai întâi sunt repartizate fetele și apoi băieții. Apoi procedura de distribuție de aleatorie se face și pentru elevii a căror limbă maternă diferă de limba de predare, elevii care repetă anul școlar și elevii transferați dintr-o altă țară/ unitate de învățământ/ clasă.

ADVERTISEMENT

În cazul constituirii claselor a IX-a la liceele care au mai multe clase cu același profil, procedura de distribuție aleatorie nu se mai face nici după criteriul alfabetic, nici prin tragere la sorți. Se fac două liste, una de fete și una de băieți, însă criteriul esențial de repartizare este cel al mediilor de admitere. Primul elev de pe prima listă va fi distribuit în clasa a IX-a A, al doilea elev în clasa a IX-a B, ș.a.m.d., după care se reia distribuția până la epuizarea listei.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
"Discriminare fără precedent!" / "Umilitor!" Reacție la nivel înalt din Rusia
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de...
Locul în care se consumă cele mai multe droguri. Este o universitate de top în care 90% dintre studenți au încercat
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care...
Mărturia salvatorului Marei, olimpica înjunghiată în plină stradă de iubit. Momentul în care eleva de 17 ani e atacată, surprins de camerele de supraveghere
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară...
Cât de mare e riscul ca Rusia să ciuntească Republica Moldova. O profesoară româncă din SUA explică la ce să ne așteptăm
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor...
Luna Plină în Fecioară pe 24 februarie. Gemenii, Fecioarele, Săgetătorii și Peștii vor fi cei mai influențați de Luna Plină
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Sortiment de chipsuri scos de la vânzare. Risc mare de alergii pentru consumatorii...
Sortiment de chipsuri scos de la vânzare. Risc mare de alergii pentru consumatorii sensibili
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Ce religie are Cătălin Măruță. A fost botezat la fel ca părinții lui
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic,...
Văduva lui Navalnîi spune ce face Putin cu trupul soțului ei. „E demonic, credința lui e falsă”
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura...
Concurentul de la Românii au talent pe care nimeni nu-l va uita: „Singura șansă a fost să-L simt pe Dumnezeu”