News

Controverse în procesul de admitere la liceu. Ministerul Educației retrage ierarhia greșită: “Nu e în regulă”

Ministerul Educației retrage ierarhia de admitere la liceu din cauza erorilor în ordinea criteriilor de departajare. Află ce s-a întâmplat.
04.07.2023 | 23:06
Controverse in procesul de admitere la liceu Ministerul Educatiei retrage ierarhia gresita Nu e in regula
Erori în în ordinea criteriilor de departajare. Foto: Colaj Fanatik/Hepta. edupedu.
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației din România a decis să retragă ierarhia la nivel județean/a municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a, publicată pe site-ul admitere.edu.ro. Decizia a fost luată după ce mai mulți părinți și elevi au semnalat că ierarhia conține greșeli și nu respectă ordinea criteriilor de departajare conform legislației în vigoare.

Ministerul Educației retrage ierarhia de admitere la liceu

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a anunțat că documentul va fi retras și că se vor verifica din nou criteriile de departajare pentru a asigura corectitudinea procesului de admitere.

ADVERTISEMENT

„Am luat legatura cu cei care se ocupa de aplicatie pentru a verifica înca o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Aceesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificarile. Termenul de publicare este 5 iulie”, a precizat Florian Lixandru, pentru edupedu.

Părinții sunt nemulțumiți de modificările aduse și solicită transparență și respectarea legii în acest proces de admitere la liceu. Repartizarea computerizată și comunicarea rezultatelor vor avea loc pe 19 iulie 2023, iar dosarele de înscriere vor fi depuse în perioada 20-25 iulie 2023.

ADVERTISEMENT

“Poate s-s schimbat tacit ordinea criteriilor de ierarhizare, caz în care dorim să fim anunțați şi oficial de această schimbare. Nu este în regulă aşa”, se arată într-un mesaj postat pe un grup al părinților, citat de observator.

Calendarul admiterii la liceu în 2023

Calendarul admiterii la liceu în 2023 a fost anunțat cu următoarele etape: 6 – 7 și 10 – 17 iulie 2023: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Este important ca opțiunile să fie completate corect, pentru a evita repartizările nedorite. De asemenea, un număr redus de opțiuni completate poate duce la nerepartizarea computerizată a candidaților.

ADVERTISEMENT

14 – 17 iulie 2023: Candidații nerepartizați pe locurile speciale pentru romi și candidații nerepartizați pe locurile distinct alocate în unitățile de învățământ de masă pentru candidații cu cerințe educaționale speciale, precum și cei care au fost repartizați, dar solicită renunțarea la locul pe care au fost repartizați, pot completa opțiunile pentru a participa la etapa de repartizare computerizată și admitere în învățământul liceal. Acest lucru se aplică și candidaților din seria curentă și celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023-2024.

15-16 iulie 2023: Candidații care au participat la prima etapă de admitere în învățământul profesional și dual și care nu au fost admiși pot completa opțiunile în fișele de înscriere; 6 – 7 și 10 – 14 iulie 2023: Datele din fișele de înscriere vor fi introduse în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată).

ADVERTISEMENT

6 – 7 și 10 – 14 iulie 2023: Părinții și candidații trebuie să verifice corectitudinea datelor din fișa listată de calculator, să corecteze eventualele greșeli în baza de date computerizată și să listeze fișele corectate din calculator, utilizând aplicația informatică centralizată.

17 iulie 2023: Este termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. De asemenea, comisiile din centrele de înscriere vor preda/transmite fișele de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București.

Când elevii vor afla rezultatele

17 iulie 2023: Bazele de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București vor fi transmise la Centrul național de admitere, prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

18 iulie 2023: Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/al municipiului București vor verifica și corecta eventualele erori din bazele de date. Acest proces include candidații care se află deja în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele unde se susțin probe de aptitudini etc. Modificările vor fi transmise la comisia națională.

19 iulie 2023: Rezultatele candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal vor fi comunicate; 20 – 25 iulie 2023: Dosarele de înscriere vor fi depuse la școlile la care candidații au fost repartizați; 25 iulie 2023: Unitățile de învățământ liceal vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere; 26-28 iulie 2023: Comisiile de admitere județene/ale municipiului București vor rezolva situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.

 

ADVERTISEMENT