News

Cum vrea Moscova să răspundă dacă europenii îi vor confisca active de 300 de miliarde de dolari. ”Vor pierde mai mult decât noi”

Moscova amenință Europa cu represalii dacă cineva va îndrăzni să confiște activele rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari și să le redirecționeze spre Ucraina.
23.04.2024 | 12:25
Cum vrea Moscova sa raspunda daca europenii ii vor confisca active de 300 de miliarde de dolari Vor pierde mai mult decat noi
Cum vrea Moscova să răspundă dacă europenii îi vor confisca active de 300 de miliarde de dolari. ”Vor pierde mai mult decât noi”. Foto: TASS
ADVERTISEMENT

O spune șefa Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko. Rușii anunță, astfel că au întocmit deja o legislație care le va permite să răspundă dacă activele rusești vor fi confiscate. În urmă cu doi ani, atunci când armata lui Vladimir Putin invada Ucraina, americanii și partenerii lor europeni au vorbit pentru prima dată despre confiscarea acestor active.

Cum vrea Moscova să răspundă dacă europenii îi vor confisca active de 300 de miliarde de dolari

Inițial, SUA și aliații lor au interzis orice tranzacție cu banca centrală din Rusia, blocând active de 300 de miliarde de dolari. Aceste active ale Rusiei din Occident au rămas blocate de atunci, însă mereu au existat voci care au anunțat, timid ce-i drept, că aceste active ar trebui redirecționate spre Kiev pentru a susține efortul de război al Ucrainei, conform TASS.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, mulți bancheri sau oficiali s-au opus, pentru că s-ar crea un precedent periculos. Între timp, Camera Reprezentanților din SUA a adoptat o lege care permite confiscarea activelor suverane ruse, cel puțin cele aflate în SUA. Totuși, cea mai mare parte a activelor se află în Europa.

În consecință, Valentina Matvienko i-a avertizat pe europeni să nu facă nimic ce ar putea regreta. ”Avem un răspuns pregătit. Avem un proiect de lege, pe care suntem gata să-l examinăm imediat, asupra unor măsuri retaliatorii.

ADVERTISEMENT

Europenii vor pierde mai mult decât pierdem noi”, a declarat apropiata lui Vladimir Putin, cu toate că nu a oferit amănunte despre ce ar însemna acest răspuns. Cert e că oficialii europeni par destul de temători și nu ar dori oricum să confiște aceste active, însă s-a vorbit despre confiscarea venitului generat de înghețarea activelor, fără ”a însuși activul în sine”.

Între timp, Vladimir Putin a anunțat că războiul economic declarat de europeni nu a avut niciun efect, din contră. Cu toate acestea, economia Rusiei a trecut pe economie de război, astfel că așa zisa creștere economică nu ar fi tocmai greu de explicat.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin râde de efortul Uniunii Europene de a purta un război economic cu Rusia

Cert e că rușii au anunțat deja că orice confiscare a bunurilor sale ar merge împotriva oricăror principii ale pieței libere, care ar duce la subminarea încrederii în dolar și euro. Cel mai probabil rușii ar confisca la rândul lor banii investitorilor străini din Rusia, deși e neclar despre ce sumă vorbim.

La rândul său, președintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a anunțat că Rusia poate oricând să confiște activele occidentale. Estimativ, rușii spun că în Europa s-ar afla 210 de miliarde de euro din activele rusești, în timp ce în Statele Unite ale Americii ar fi doar 6 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Cu siguranță redirecționarea activelor rusești spre Kiev ar fi o veste bună pentru președintele Volodimir Zelenski, cel care a cerut de mai multe ori ca acest lucru să se întâmple. ”Activele statului terorist Rusia şi ale aliaţilor săi ar trebui să fie utilizate pentru a sprijini Ucraina în vederea protejării vieţii şi a oamenilor de teroarea rusă”, a declarat Zelenski.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris!...
BREAKING NEWS! Simona Halep nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris! Ghinioanele nu se mai termină pentru tenismenă
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Imagine rară cu cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu! Cu ce se...
Imagine rară cu cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu! Cu ce se ocupă Andrea şi Alessandro: Nu trebuie să le fie ruşine!
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în...
Iulia Vântur pe aceiași scenă cu Jason Derulo. Unde va cânta artista în fața a mii de oameni
Câți bani a câștigat Simona Halep în urma victoriei de la TAS. Nici...
Câți bani a câștigat Simona Halep în urma victoriei de la TAS. Nici nu se compară cu cât primea înainte de suspendarea pentru dopaj
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”